Squat nasıl yapılır? – Squat yaparken sakat kalmayın

1. Dizlerin konumu

Squat yaparken dizler birbirine doğru bükülürse fazla ağırlık binmesinden dolayı dokular incinebilir. Dizleri doğru tutmanın yanı sıra baldırların da verilen ağırlığı kaldırması gerekiyor. O baldırlar güçlendirilmelidir. Yürüme ve koşma ile baldırlar güçlendirilebilir.

2. Yeterli açıda çömelmemek

Squat egzersizi sırasında yarım yada eksik çömeldiğinizde hareketi yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Kalça kası ve diz arkasının istenilen sıklığa ulaşması için çömelme hareketinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.

3. Kambur duruş

Squat yaparken kamburlaşma olayları görülebiliyor. Sırt kaslarınızı belirli aletlerle geliştirip uygun bir sırt pozisyonu alarak egzersizi yapmalısınız.

4. Hareket çeşitliliği azlığı

Squat sırasında ayaklarınız ve vücut kombinasyonunuzu çeşitlendirmelisiniz. Sürekli aynı hareketi yapmak olumlu sonuç vermeyebilir.

5. Ağırlık kaldırma ekseni

Egzersiz sırasında çalıştığınız ağırlıkları zamanla artırmalısınız. Yani bir nevi çıtayı zamanla yükseltmekten bahsediyorum. Tabi ki bu çalışma süresine bağlı olarak yapılmalıdır.

6. Kalça ve ayak orantısı

Önceleri squat yapılırken kalçanın ayak baş parmaklarının gerisinde olmasına dikkat edilirdi. Şimdilerde ise bu orantıyı biraz rahat bırakmak üzerinde duruluyor. Yani squat hareketinde esas olan kalçaları geriye itmek aslında. Ne kalçalara, ne sırta, ne de ayaklara orantısız güç yüklememek gerekiyor. Zaten bu yüzden egzersiz hassas.

Exit mobile version