Şekerin Zararları ve Kalorisi

Şekerin zararları nelerdir? Nelerde en çok şeker bulunur? Bu soruların cevaplarını detaylı olarak hazırladığımız yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Sağlık açısından zararlı olduğunu bilsek de şeker vazgeçilmez besinlerin içerisinde yer alıyor. Şekerin zararları nelerdir buna geçmeden önce biraz şekerden bahsedelim. Meyve ve sebzelerden doğal yollar ile aldığımız şeker vücudumuz için çok faydalıdır. Ama çeşitli işlemlerden geçirilerek üretilen şekerin vücut için hiçbir yararı olmamasının yanında birçok zararı da bulunmaktadır.

Uzmanların en çok üzerinde durduğu konulardan birisi şekerin zararı ve tüketiminin bırakılması gerektiğidir. Kalp, şeker, kronik hastalıklar başta olmak üzere birçok rahatsızlığın oluşmasında şeker tüketiminin büyük bir önemi vardır. Bunların yanında fazla şeker tüketimi organlara da ciddi anlamda zarar vermektedir. Bu nedenle sağlık açısından zararlı olan şekerin tüketiminin sınırlandırılması ve hatta bırakılması gerekir.

Şeker Kaç Kaloridir?

Meyve ve sebzelerden alınan doğal şekerin kalori oranı çok düşüktür. Ama işlenmiş ve besin değerleri değişmiş olan şekerin kalori miktarı çok yüksektir. 100 gram işlenmiş şeker 403 kaloridir. Bunun dışında şeker içerisinde 89 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Şekerin vücut için tek faydası vücuda enerji vermesidir. Bunun dışında şekerin vücuda herhangi bir faydası yoktur. Şeker tüketimi yerine uzmanlar tarafından önerilen  alternatif ürünler tüketilebilir. Şekerin zararları hakkında bilgiler ise yazımızın devamında yer almaktadır.

Şekerin Zararları

Şeker kalp için zararlıdır:

Şeker kalbin kan pompalama mekanizmasını etkileyerek kalpte sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Şeker tüketiminin fazla olması kalp hastalıklarına yakalanma risklerini arttırmaktadır. Şeker kötü kolesterolün ve trigliseridler oranın yükselmesine neden olarak kalp krizi riskini arttırmaktadır.

Şeker Obeziteye neden olur:

Obezitenin temel nedeni aşırı şeker tüketimidir. Obezite de birçok hastalığın temel nedeni olduğu için şeker dolaylı yoldan birçok hastalığın başlama sebebidir. Leptin adı verilen hormon yeterli yemek yeme ihtiyacını kişiye bildirir. Şekerin fazla tüketimi ile alınan früktoz ise leptin direncini arttırır. Beyinde bu leptin hormonun verdiği sinyali algılamaz ise kişi yemek yemeye devam ederek obezite riski ortaya çıkmaya başlar.

Şeker bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur: 

Şeker tüketiminin fazla olması vücutta bağışıklık sisteminin görevini yerine getirmesini engellemektedir. Şeker bağışıklık sistemini zayıflatarak onun mikrop, bakteri virüs ve parazitlere karşı savaşma yeteneğini zayıflatmaktadır.

Şeker göbek ve bel çevresindeki yağ oranını arttırır:

Vücuda alınan aşırı derecede früktoz, yağların olgunlaşmasına sağlayarak özellikle göbek ve bel bölgesindeki yağların artmasına neden olur. Bel çevresinde biriken yağlar ise kalp hastalıkları ve obeziteye yakalanma riskini arttırmaktadır. Çocuklarda ise früktoz yüklü içeceklerin ve meşrubatların tüketilmesi obeziteye davetiye çıkarmaktadır.

Şeker kronik hastalıkların oluşmasına neden olur: 

Şekerin fazla tüketimi insülin miktarının artmasına neden olur. Şekerin fazla tüketimi ile pankreas daha çok insülin salgılar. Buda kalp hastalıkları, kanser, polistik yumurtalık sendromu, miyop ve sivilce oluşumuna neden olmaktadır.

İç organların yağlanmasına neden olur: 

Früktoz özellikle karaciğerde yağ miktarının artmasına neden olur. Karaciğerde yağ miktarının artması ise ileride non-alkolik karaciğer yağlanması hastalığının oluşmasına neden olmaktadır.

Şeker diyabet hastalığının oluşma riskini arttırır:

Yapılan araştırmalara göre şekerden alınan fazla kalori diyabet hastalığının oluşma riskini arttırmaktadır.

Şeker damarları sertleştirir: 

Şeker kullanımı ile artan kandaki insülin miktarı atardamarlardaki düz kas hücrelerinin büyümesini uyarır. Buda damar sertliğine yol açar.

Şeker cilde zarar verir:

Cildin kırışmasına ve sarkmaların artmasına neden olan kuru ve kırılgan protein liflerinin temel sebebi aşırı şeker tüketimidir.

Şeker insanda bağımlılık yapar:

Şeker tüketimi ile kişi kendini daha iyi hissetmektedir. Buda insanların mutsuz oldukları anlarda daha fazla şeker tüketmesine neden olarak kişinin şekere bağımlı olmasına neden olmaktadır.

Bunlar Dışında Şekerin Vücuda Diğer Zararları

Şekerin zararları nelerdir birde Canan Karatay’dan dinleyelim;

Exit mobile version