NASA Astronotlarının Yiyeceği Olan “Kinoa” Nedir?

Son zamanlarda ülkemizde de üretimi artan sağlıklı besin “kinoa” hakkında neler biliyoruz?

Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından 2013 yılı “Uluslararası Kinoa Yılı” ilan edildi. Nasa Astronotları yiyeceği olarak da bilinir. Ülkemizde de son zamanlarda üretimi artan “Kinoa” nedir?

Latin Amerika’da M.Ö. 5000 yılından beri tarımı yapılan ve yenilebilir tohumları olan bir bitkidir. Aslında bir “tahıl türü” desek daha doğru olacaktır. Herhangi bir tahıl değildir, fazlasıyla besleyicidir. Diyet yapanlar için oldukça uygun bir besindir. Protein, aminoasit ve vitaminler yönünden zengindir. Özellikle de büyük bir magnezyum kaynağı. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ödem, şişlik, adet sancıları, kansızlığa ve yüksek tansiyona da birebir.

[irp]

Kinoa, içerdiği enzimler sayesinde yaşlanmayı da geciktirir. Kanser için de koruyucu özellikte olan bitki özellikle meme kanserine karşı önleyicidir. Buğday türleri genetiği değiştirilmiş olduğundan dolayı çölyak hastalarının tüketmesi mümkün değildir. Fakat kinoa glüten içermez dolayısıyla sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.

Özellikle vegan beslenenler için son derece uygundur. “Kinoa köftesi” en çok önerilen yiyeceklerden biridir. Tarifini de verelim tam olsun:

1 bardak kinoayı, 2 bardak su veya tavuk suyu ile 10-15 dakika pişirin. Pişirdiğiniz kinoaya, dört yumurta çırpıp ekleyin. Karışımınıza tuz, sarımsak, frenk soğanı, kuru soğan, galeta unu ve zeytinyağını  ilave edin. Elinizle küçük köfteler yapın, eğer karışım kuruysa bir miktar su ilave edebilirsiniz. Az yağlı tavada, orta ateşte kinoa köftelerini 8-10 dakika kadar pişirin. Haydi afiyet olsun!

Exit mobile version