Kasırga Neden oluşur?

Ilık su ve nemli olan ılık hava kasırganın oluşumunda temel etkendir. Tropikal bölgelerde ılık hava hakim olduğu için kasırgalar genellikle bu bölgelerde başlar.

Okyanuslardaki nemli hava ısındığından hızla yükselmeye başlar ve soğuk havayla karşılaşır. Soğuk su ile karşılaşan ılık su buharı yoğunlaşarak kara bulut dediğimiz fırtına bulutlarını ve yağmur damlalarını oluşturur.

Yoğunlaşmayla birlikte, gizil ısı dediğimiz yani bir maddenin sıcaklığını değiştirmeden ona kaznadırılan veya kaybettirilen ısı miktarları açığa çıkarak, soğuk havanın ısınıp yükseltmesine ve daha fazla nemli ılık hava için yer açar.

Olay bu şekilde devam ettiği müddetçe daha fazla nemli ılık hava, gelişen fırtınaya katılır ve okyanus yüzeyinden çok daha fazla ısı atmosfere geçer.

Aslında eden ısının değişimi daha sade bir merkezin etrafında yuvarlak şeklinde rüzgarları açığa çıkartır.

Bu olayın bileşenleri birbirine yaklaşarak okyanustaki daha fazla su yüzeyinin yukarıya doğru hareket etmesine ve ılık havanın dolaşmasına sonucunda da rüzgarların kuvetlenmesine neden olur.

Genellikle yüksek basınçlı hava 9-10 bin metre üzerindeki yükseklerde, fırtınanın merkezindeki ısıyı çeker ve yükselen havayı soğurur.

Yüksek basınçlı hava, düşük basınçlı fırtınanın merkezine doğru çekildikçe rüzgarın hızı artmaya devam eder.

Kasırgalar bilim adamlarına göre sera etkilerinin artmasından dolayı çoğalmaya başladığını ve dikkatli olunması gerektiğini söylüyorlar.

Exit mobile version