Hayatımızdan Tuzu Çıkarmak İçin 6 Neden

Uzmanlar bilinçsiz ve aşırı tuz tüketiminin birçok hastalığın sebebi olduğunu vurgulamaktadır. Peki aşırı tuz tüketiminin ne gibi zararları vardır.

Dünya Sağlık Örgütüne göre vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu tuz miktarı 5 gr’dır. Ancak ülkemizde bu oranın 2-3 katına çıktığı bilinmektedir. Bizde tuz kullanımı o kadar bilinçsiz ve alışkanlık haline getirilmiştir ki yemeğin tadına dahi bakılmadan tuz atılmaktadır. Uzmanlar bilinçsiz ve aşırı tuz tüketiminin birçok hastalığın sebebi olduğunu vurgulamaktadır. Peki aşırı tuz tüketiminin ne gibi zararları vardır.

Aşırı tuz tüketiminin neden olabileceği hastalıklar.

1- Ödem: Ne kadar çok sodyum o kadar çok ödem. Tuz damar içerisindeki basıncı artırdığı için ödeme sebep olabilmektedir. Ödemde özellikle akciğerlerde olduğu için hayatımızı tehdit etmektedir. Ödemin tedavisinde ise ilk yapılan tuz kısıtlamasına gidilmektir.

2- Yüksek Tansiyon: Yüksek tansiyon dünyadaki ölüm sıralarında birinci sırada yer almaktadır. Her 100 kişiden 35 yüksek tansiyon hastasıdır. Aşırı tuz kullanımının ise yüksek tansiyona neden olduğu herkesçe bilinmektedir.

3- İnme: Günlük tuz alımı 6 gram azaltıldığında inme riski % 24 oranında azalmaktadır.

4- Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları: Kanser Araştırma Fonunun 2016 verilerine göre tuzla işlenmiş gıdaları tüketenlerin bu besinleri tüketmeyenlere göre mide kanserine yakalanma riskinin % 15 daha fazla olduğunu ortaya konulmuştur.

5-  Astım: Yapılan araştırmalar fazla tuz tüketiminin akciğerlerdeki mikro dolaşımı bozarak astımın ağırlaşmasına neden olduğunu düşündürüyor.

6- Sıvı kaybı ve elektrolit dengesizlikleri: İshal, yanık, kusma ile kanama gibi nedenlerle su kaybı olduğunda vücutta göreceli olarak tuz miktarı artabilir. Vücutta göreceli olarak tuz miktarının artması, özellikle beyin hücrelerinden sıvı çekerek, beyin hücrelerinin büzüşmesine yol açar. Bu tür durumlarda su ihtiyacı hesaplanarak, eksik suyun tamamlanması gerekir.

Bu durumun tersi de, vücutta bulunan suyun tuza oranla çok daha daha fazla olması. Bu da en çok kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ile karaciğer yetmezliği olan kişilerde bilinç bozukluklarına ve mizaç değişimlerine yol açabiliyor.

Exit mobile version