Difteri Tanımı, Belirtileri ve Tedavisi

Difteri hastalığının Tanımı

Günümüzde difteri aşısı yapmayan kişilerde görülebilen bu hastalık hızlı bir şekilde yayılan ve vücutta şişmelere sebep olan bir hastalıktır. Hastalık hızlı bir şekilde yayılır ve difteriye sebep olan mikro organizmanın zehirli toksinler içermesi sebebiyle yayılmayı tamamladığı zaman kişinin ölümüne sebep olabilmektedir.

Difteri hastalığının belirtileri:

Difteri hastalığının belirtileri ise birkaç taneyle sınırlı olup, kolaylıkla fark edilir. Başlıca belirtesi boyun şişmesi, bademcik ağrıları, boğazda acı veren yanma hissi, nabzın hızlı atması ve ses kısıklığıdır. Bu belirtiler ortaya çıktığı takdirde çok acil bir şekilde bir hastaneye gidilmesi şarttır. Çünkü difterinin yayılma hızı yüksektir ve zehirli toksinlerin açığa çıkabilme ihtimali vardır.

Difteri Tedavisi

Difteri hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğundan öncelikle kişiye özel bir oda yapılmalıdır. Bu odada hastanın sürekli istirahat halinde kalması sağlanır. Tedavi süresince zehirli toksinlerin yayılmasını engellemek ve vücutta zehirli toksinler yok etmek için serum kullanılır. Serum tedavisinin yanı sıra zararlı mikro organizmaları ve zehirleri tamamıyla yok etmek için antibiyotiklere başvurulur. Hastalık süresince kişi sıvı besinler ile beslenmelidir. Sıvı besinlere ek olarak yumuşak besinlerde kullanılabilir.  Hastanın kesinlikle dışarıyla 15 gün kadar irtibat kurmaması gerekir. Bu süreçte sürekli istirahat etmeli ve gerekli olan ilaçları aksatmadan kullanmalıdır. 

Exit mobile version