Binicilik Sporu Nedir Ata Binerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Günümüzde pek çok kişi stres atmak, eğlenceli bir şekilde vakit geçirmek gibi nedenlerle binicilik sporu nu tercih etmektedir.

Binicilik Sporu Nedir?

Günümüzde pek çok kişi stres atmak, eğlenceli bir şekilde vakit geçirmek gibi nedenlerle binicilik sporu nu tercih etmektedir. Gittikçe popülerleşen binicilik at ile birlikte yapılan sporlara denir. Popülerleşmesinin nedenlerinden biri de kişilerin doğa ve hayvan sevgisi diyebiliriz. Kısaca, ata binme beceresi olan binicilik, atı kullanma sanatıdır. Binicilik yapan kişi aslında, ata doğru şekilde, sakin, doğru zamanda ve güven içinde doğru derecede kuvvet uygulayarak ata binmeyi başaran kişidir.  Binicilik, doğa ve hayvanlarla iç içe gerçekleştirilen bir doğa aktivitesidir. Kişiler aynı zamanda sosyalleşmek ve fizyolojik olarak rahatlamak amacıyla da ata binerler.

 

Binicilik Sporunun Tarihçesi

Binicilik sporu nun tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Geçmiş yıllardan günümüze kadar gelen ve oldukça önemli sporlar arasında gösterilir. Binicilik sporu nun ilk izlerine, tarihte ilk Türk devleti olarak bilinen Chou “Çu” sülalesinin hâkimiyeti döneminde rastlanmıştır. Ata ilk bilen kavim Türklerdir ve tarihte ilk defa, Türkler atları ehlileştirmiştir. Ayrıca Türk asıllı imparator Hiao’dan (MÖ 900), mükemmel bir at ustası (binici) olarak söz edilmektedir. İnsanoğlunun yaşamının ilk dönemlerine kadar tarihi bir geçmişi olan binicilik için kullanılan atlar, başlangıçta bir av hayvanı olarak kullanılırlardı. Daha sonra evcilleştirilerek toplum içinde birçok alanda kullanıldılar. Savaşlarda da önemli rol oynayan binicilik, süvari denen atlı askerler tarafından da kullanılmıştır. Ata binmeyi, bir Türk İmparatorluğu olan Hun’lardan öğrenen Çinler, ilk süvari birliklerini kurmuşlardır. Binicilik için asıl gelişme 5.yüzyılda, ata binerken kullanılan eyerin bulunmasıyla olmuştur. At üzerinde yapılan sporlar, güzel ve asil görüntüsüyle insanların ilgisini her zaman çekmiştir. Başlangıçta binicilik sporlarında sadece düz koşu varken, daha sonra çeşitlendirilerek yayılmıştır. At sadece bir savaş aracı olarak kullanılmaktan çıkarılmış ve uygarlık için büyük bir adım olarak atları evcilleştirilmişlerdir. Bu sayede sportif amaçlarla binicilik yapılmaya başlanmıştır. Son zamanlarda da şehirlere binicilik yapılabilecek parkurların kurulması ile birçok kişi tarafından yapılmaya başlanarak yaygın bir hale gelmiştir.

 

Kimler Binicilik Sporu Yapabilir?

Binicilik yapmak isteyen kişilerde, istek oldukça önemli bir yer tutar. Kişi, istekli olmalı ve atlara sempati duymalı ve onları sevmelidir. Bu sayede atlarla diyalog kurabilir ve onları ürkütmeden başarılı bir şekilde bu sporu yapabilir. İsteksiz bir şekilde yapılan binicilikte bu sporu yapmak çok zordur. Atlar ile diyalog kuramayan veya attan ürken bir kimse, iyi bir binici özelliği taşımadığından binicilikte başarısız olmaktadır. Bu sporda kullanılacak at ile vakit geçirilmeli, birbirlerini tanımalı ve dostluk kurulmalıdır. Ata binmek isteyen kişiler, ata hakimiyet sağlamalı ve çevik olmalıdır. Cinsiyet farketmeksizin, kadınlarda erkeklerde bu sporu rahatlıkla yapabilir. Hatta, binicilikle ilgilenen kadınlar, ata daha hızlı uyum sağlayabilmekte ve daha başarılı olmaktadır. Kadınların fiziksel ve zihinsel durumları, bu spor için oldukça uyumludur. Kısacası, kadın veya erkek olmak, binicilik sporunu yapabilmek için herhangi bir ayrıcalık taşımamaktadır. Önemli olan atın dilinden anlamak ve at ile iyi bir şekilde vakit geçirmektir. Her yaş gurubu için binicilik uygundur ve fiziksel olarak birçok faydası bulunur. Ayrıca, bu sporda başarılı sonuçlar elde etmiş birçok kadın sporcu olduğu da unutulmamalıdır.

Binicilik Sporu Kuralları Nelerdir?

Doğa sporlarından biri olan binicilik sporu yayılıp geliştikçe, başarılı olmak isteyenlerin uyması gereken bazı kurallar koyulmuştur. Bunlar şunlardır:

Ata Nasıl Binilir ve Nasıl İnilir?

Ata bindiğinizde dikkat edeceğiniz kurallar olduğu gibi ata binerken de belli başlı prensipler vardır. Birincisi, ata binerken sol omzunuz atın sol tarafına, sırtınız ise atın kuyruk tarafına gelecek şekilde durmalısınız. Sol eliniz ile dizgini ve kamçıyı tutarak iki elinizi de atın ensesine koyup sol ayağınızı üzengiye geçirirsiniz. Daha sonra ata doğru dönerek eyerin ortasını veya öteki taraftaki kenarını tutarak hafifçe sıçrayarak sağ bacağınızı aşırıp eyere oturursunuz. Sakin ve yavaş bir biçimde atın karnına topuk vuruşu yapmamaya özen göstererek sağ ayağınızı da üzengiye geçirirsiniz. Üzengiye ayaklarınızı tamamen sokmanız, aksi bir durumda atla birlikte sürüklenmenize neden olabileceğinden sadece ayak tarak kemiğini koymanız daha iyi olacaktır. Ata binmenin temeli ve doğru şekilde yapmanızı sağlayacak şey, dengeli bir biçimde sıçrama ve sağ ayağın atın üzerinden seri biçimde aşırmadır. Şimdi gelelim attan inme biçimlerine. Attan değişik biçimler inilebilir. Genel olarak, at durduktan sonra, dizginler ve varsa kamçı sol ele alınır. Ayaklarınızı üzengilerden çıkarıp öne doğru hafifçe eğilerek sol elinizi atın boynuna, sağ elinizi eyerin ön bölümüne dayarsınız. Ayaklarınızı üzengilerden çıkarmayı unutmadan sağ bacağınızı atın sırtından aşırarak parmak uçlarında yavaş bir şekilde atın biraz açığına inersiniz. Daha sonra dizginleri sağ elinize alıp atı kısa mesafede tutarsınız.

 

Binicilik Malzemeleri Nelerdir?

Her spor dalında olduğu gibi binicilikte de, bu spora başlamadan önce edinmeniz gereken kendine özgü malzemeler vardır. Bu malzemeleri temin ederek bu spora yönelmeniz sizi profesyonelleştirirken, aynı zamanda korunmanızı ve daha güvende hissederek rahat bir şekilde binicilik sporunu yapmanızı sağlayacaktır. Binicilik malzemeleri şunlardır:

 

Binicilik Sporunda Atınız İçin Almanız Gerekenler

Kendinizin korunması ve rahatlığı açısından uygun malzemeleri aldıktan sonra, şimdi sıra atınızda! Eğer bu sporu profesyonel yapmak için düşünüyorsanız, atınız için de almanız gereken malzemeler var. Sadece binicilik dersi alacak kişiler içinse yukarıda saydığımız malzemeler yeterli olacaktır. Gelelim, profesyonel olma macerasına çıkacaklara. İşte atınız için tercih edeceğiniz malzemeler:

Unutmayın! Eğer bu işi uzun yıllar boyunca, profesyonelleşmek için yapmak istiyorsanız, bu malzemelerin kaliteli bir şekilde seçiminizi yapmanız gerekmektedir. Güvenliğiniz ve malzemelerin uzun yıllar dayanması açısından malzemelerin kaliteli olmasına dikkat edin.

 

Exit mobile version