Instagram takipçi satın al
Yeme - İçmeFaydalı Bilgiler

Kırmızı Et Marinasyonu Nasıl Yapılır? Püf Noktaları…

Kırmızı et marinasyonuyla etinizi yerken daha fazla keyif almak için yapacağınız marinasyon işleminin nasıl yapıldığını gelin birlikte inceleyelim…

istanbul temizlik şirketi

Kırmızı Et Marinasyonu Nedir?

Gerek Dünya mutfağında gerekse Türk mutfağında kırmızı etin yeri çok ayrıdır. Birçok yemek tarifinde leziz tadıyla tercih edilen kırmızı etin yapımında bazı püf noktalar vardır. Kırmızı et marinasyonu, kırmızı etin yapımında en önemli adımdır. Marinasyon (Islak Dinlendirme) denilen et dinlendirme yöntemi sayesinde kırmızı ete değişik aromalar bile katabilirsiniz. Etinizin çok daha lezzetli olması için etin marine sürecinde kullanılan soslar ve marinasyon sürecinde izlenen yöntemler çok etkilidir. Etinizi güzel bir kıvama getirmek amacıyla gerçekleştirilen marinasyon yönteminde öncelikle kaliteli ve iyi bir et seçmelisiniz. Bu noktada önemli olan etin yüksek mermerimsi bir yapıda olmasıdır. Kırmızı et marinasyonuyla etinizi yerken daha fazla keyif almak için yapacağınız marinasyon işleminin nasıl yapıldığını gelin birlikte inceleyelim…

 

Marinasyon İçin Et Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Et marinasyonu yapılmadan önce marine edeceğiniz et doğru seçmelisiniz. Her et marine edilemez. Marine edildiğinde mükemmel aromalı lokum gibi bir kıvama gelemez. Bu yüzden marinasyona geçmeden önce hangi eti marine edebileceğinizi bilmelisiniz. Ayrıca etinizi nereden aldığınızda önemli. Güvenilir, temiz ve kaliteli bir kasaptan etlerinizi temin etmelisiniz. İşte marinasyonla lokum kıvamına getirebileceğiniz en iyi et çeşitleri; pançeta, bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler. Bazı kırmızı etler vardır ki bunlar da marinasyona gerek duymaz. Bu etler; kemiksiz pirzola, kontrafile biftek, T-bone, NY strips, fileminyon.

Kırmızı Et Marinasyonu Nasıl Yapılır? Püf Noktaları...
et marinasyonu

Et Nasıl Marine Edilir?

Marine edeceğiniz eti seçtiyseniz marinasyona başlayalım!

  1. Marinasyon için Aldığınız Kırmızı Eti Kesin: Yapacağınız marinasyon sosunun etin her yerine işlemesi için eti kesmelisiniz. Sosun içinde bulunan asidin etin kas yapısını rahatlatmasını sağlamak için bu adımı es geçmemelisiniz. Lokum gibi bir et için bir parmak kalınlığında dilimler kesin. Eğer kesmez ve kalın bir et kullanırsanız etin dışı marine olurken asit etkisi etin içine işlemeyecek ve yumuşamayacaktır.
  2. Sosunuzu Hazırlayın: Etinizi dilimledikten sonra marinasyon sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Seçtiğiniz marine sosunun malzemelerini karıştırın ve etinizin her tarafına gelecek şekilde bulayın. Ancak marinasyon sosunuz için çok yüksek oranda asidik malzeme kullanmamaya dikkat edin.
  3. Marinasyon Sosuna Buladığınız Eti Buzdolabına Koyun: Sosa buladığınız etleri bir kaba veya poşete koyun. Seçtiğiniz tarife göre değişse de etin marinasyon süreci en az 2 saat olmalıdır. 2 ile 24 saat arasında dinlendirdiğiniz etiniz pişirmeye hazır.
  4. Marinelediğiniz Etinizi Afiyetle Pişirin: Etinizi buzdolabında bir güzel dinlendirdikten sonra artık pişirmeye hazır. Marinelediğiniz eti, koyduğunuz poşet veya kaptan çıkarın. Daha sonra etin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Yapacağınız yemeğin tarifine göre etinizi dilediğiniz gibi kullanın. Afiyet Olsun! ?
Kırmızı Et Marinasyonu Nasıl Yapılır? Püf Noktaları...
kırmızı et marinasyonu

Marine Sosunda Kullanabileceğiniz Malzemeler

  • Soya sosu: Birçok tarifte bulabileceğiniz soya sosu etlere oldukça yakışan bir tat. Marinasyondaki göreviyse tuz oranını ayarlamanıza yardımcı olmak. İlk birkaç denemeden sonra tuz oranını tam istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Zeytinyağı: Zeytinyağı, sağlıklı olmasının yanı sıra diğer yağlara oranla çok daha yüksek asiditeye sahiptir. Bu özelliği de et marinasyonu dendiğinde ilk akla gelen malzeme olmasını sağlıyor. Bu sayede zeytinyağlı bir sos içinde bekleyen etler, zeytinyağındaki asitler yardımıyla kaslardaki ve sinirlerdeki parçalanmaya yol açıyor. Bunun sonucunda da yumuşuyor.
  • Süt: Süt, sos tariflerinin vazgeçilmezlerinden biridir diyebiliriz. Et marinasyonlarında kremayla birlikte veya kremasız kullanılabilir. Doğru oranda kullanıldığında etinizi yumuşacık yapacak sütü fazla kullanmamaya dikkat edin. Fazlası etinizi ekşitecektir.
  • Tane karabiber: Karabiberin yakışmadığı yemek sayısı azdır. Bunda pek çoğumuz hemfikirizdir. Hele ki konu tane karabiber ve et ikilisiyse denemeden geçmeyin derim. Tane karabiberi havan yardımıyla döverek temel marinasyon malzemelerinden biri olarak damak tadınıza göre istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.
  • Kimyon: Kimyon, et yemeklerinde sıklıkla tercih edilen bir baharattır. Siz de kimyonun verdiği aromayı seviyorsanız bir miktar ekleyerek sosunuzun tadını ikiye katlayabilirsiniz.
  • Alkol çeşitleri: Et yemeklerine ve soslarına meraklı olan kişilerin çok iyi bileceği şeylerden biri de alkol çeşitlerinin etin tadına enfes derecede lezzet kattığıdır. Özellikle kırmızı şarap ve bira marinasyon görevini çok iyi yapan ve sıklıkla tercih edilen iki alkol çeşididir. Tabii hangi alkolü tercih edeceğiniz sizin damak zevkinize kalmış!
  • Taze kekik: Taze kekik dendiği an akan sular durur. Kırmızı et marinasyonunda olmazsa olmaz baharattır taze kekik. Pişirme esnasında kullananlar olsa da özellikle marinasyonla birlikte etin içine işleyen ve damakta enfes bir tat bırakır.

 

DİKKAT!: Şimdi size insanların tavsiye ettiği ve doğru bildiği bir malzemeden bahsedeceğim. Soda, eti yumuşattığı düşüncesiyle marinede kullanılsa da bu çok yanlıştır. Tam tersi etinizin bütün lezzetini kaybetmesine neden olur. Soda, asit içermez. Sodalar doğal mineralli maden sularıdır. Aman dikkat!

 

Kırmızı Et Marinasyonunda Püf Noktalar

  • Marine sosunuz çok lezzetli olabilir. Ancak etinizle marine ettiğiniz sosu başka bir yemekte kullanmayın. Etteki bakteriler sosa geçmiş olabilir ve bunun yüzünden hastalanabilirsiniz.
  • Marine edeceğiniz eti asla dövdürmeyin. Et kendi formunda bütün halinde kalmalıdır. Bu durumda sosu içine daha güzel işleyecek ve tadı daha güzel olacaktır.
  • Saatlerdir uğraştığınız ve mükemmel marine ettiğiniz etinizi pişirdiniz. Ancak yemek için acele etmeyin. Et, piştiği an içerisinde barındırdığı suyu salma eğilimi gösterir. Bu nedenle tabaklara aldıktan 4-5 dakika sonra yemenizi tavsiye ediyoruz.
  • Marine ettiğiniz kırmızı eti sakın buzluk gibi buz tutmasına izin verecek bir dolaba koymayın. Eti sulandırmadan pişirebilmeniz için en önemli şey etin buz tutmamasıdır. Aksi durumda etin üzerinde kalan buzlar pişirme esnasında etin tadını bozmaya neden olabilir.
  • Etinizin içinde bulunabilen baktrilerin üremesini engellemek için havayla temasını iyice kesin. Bunun için marinasyon edeceğiniz poşetteki havayı tamamıyla boşalttığınızdan emin olun. Hata ağzı klipsli poşetler kullanmanız daha iyi olacaktır.
  • Pişirme aşamasında etinizi mümkün olduğunca yüksek ateşte mühürleyerek pişirin. Bu sayede mükemmel sonuca ulaşabilirsiniz!

 

Daha fazlası için tıklayarak sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu