Zatürre Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre nedir, belirtileri nelerdir? Zatürreden korunmanın yolları nelerdir? Zatürre nasıl tedavi edilir? Detaylı bilgi yazımızda.

Zatürre Nedir?

Zatürre akciğer dokusunun bir nedene bağlı olarak iltihaplanması durumudur. Zatürre bebek, çocuk ve yaşlılarda çok sık görülen hastalıkların başında gelir. Bunun nedeni bebek çocuk ve yaşlıların bağışıklık sistemlerinin baskıda olması nedeniyle vücudun enfeksiyona daha açık hale gelmesidir. Zatürre akciğerlerin iltihaplanması ile sonuçlandığı gibi bir de bebeklerin yabancı cisim yutmasından sonra da meydana gelir. Buna da tıp dilinde aspirasyon pnömonisi denir. Aynı şekilde yabancı cismin akciğerlerde kalması sonucu enfeksiyon gelişir. Zatürre en fazla kış mevsiminde görülür. Bunun yanı sıra da klimalı ortamlarda çalışan bireylerde, sürekli olarak yüksek miktarda hava akımına maruz kalan bireylerde de yaz mevsiminde görülebilir. Zatürre yakalanması kolay tedavi edilmesi biraz daha zor ve uzun bir süreç gerektiren hastalıktır.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürre belirtileri özellikle bebek ve çocuklarda çok tehlikeli hale gelebilir. Müdahale edilmesi gereken durumların ebeveynler tarafından çok iyi bilinmesi gerekir ve bu durumlarda derhal hastaneye gidilmesi gerekir. Zatürrenin başlıca belirtileri arasında:

• Geceleri artan öksürük
• Hırıltılı solunum
• Yeşil balgam
• Balgam çıkarma
• Halsizlik
• Ateş
• Üşüme
• Titreme nöbetleri
• Gece terlemeleri

Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zatürreye neden olan faktörler ve bireyin yaş grubu belirlenir. Hastaneye başvurmadan önce birey yetişkin ve hafif belirtiler gösteriyor ise kendini soğuktan koruyarak, ılık yiyecek ve içeceklerle zatürreyi yumuşatabilir. Buna ek olarak sürekli balgam çıkarabilmek için öksürme ve solunum egzersizleri yapılabilir. Özellikle öksürme egzersizleri balgamı yapışmış olduğu bronştan kopararak dışarı atılmasını sağlar. Kuvvetli öksürme teknikleri bireyin rahatlamasına büyük ölçüde katkı sağlar.Tüm bunlara rağmen yukarda sayılan tüm belirtiler geçmiyor ve tam tersine gittikçe artıyor bireyi rahatsız ediyor ise mutlaka hastaneye başvurulmalı ve birey gereken muayeneleri olmalı, doktorun önerisine göre ilaç tedavisine başlamalıdır. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlardan birisi antibiyotik türevi ilaçlardır. Öksürüğü keserek iltihabın kurumasına ve bireyin kısa sürede iyileşmesine olanak sağlar. Bunun yanı sıra belirtilere yönelik ateş düşürücü ağrı kesici tarzında ilaçlarla da birey rahatlandırılabilinir. Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version