Instagram takipçi satın al
ListelerTarih

Titanic Neden Battı? Tüm Gerçekliği İle Açıklıyoruz

istanbul temizlik şirketi

Yıllardır süren çalışmalar ‘’Titanic neden battı’’konusunda bir çok gerçeği gün yüzüne çıkarıyor. Birçoğumuz Titanic filmini izlemişizdir. Müziği, romantik sahneleri ve dram sahneleri hepimizin aklında yer etmiştir.Peki kaçımız Titanic neden battı konusunda bilgi sahibiyiz?

Filmde birçok sahne gerçekte yaşandığı gibidir. Ancak geminin batış nedeni konusunda yetersiz kalmaktadır. Uzman araştırmacıların kaynaklarından Titanic’ in asıl batış nedenini  inceledik ve bu yazımızda sizlerle paylaştık.

Titanic Neden Battı?

Titanic,HarlandAndWolff (Belfast, İrlanda) tersanesinde 1910’ lu yılların en ileri teknolojisi ile tasarlanmıştı. Gemi henüz yapım aşamasındayken güvertenin alt kısmından kıç kısmına kadar oda oda su geçirmez bölmeler yapılmıştı. Maksat, herhangi bir kaza durumunda gemiyi basan suyun bu bölmelerde hapsedilerek geminin üst kısımlarına çıkmasını engellemekti. Titanic mühendisleri işte bu sebeple ‘’Tanrı bile bu gemiyi batıramaz’’ demişlerdir. Peki tanrının bile batıramayacağının iddia edildiği Titanic Neden Battı ?

Tarih 15 Nisan 1912’ yi gösterirken  Atlantik Okyanusu’ nda hızla ilerleyen Titanic buz dağına çarptıktan sonra sağ (sancak) tarafından su almaya başladı. İşte asıl olaylar bundan sonra başladı.

Titanic Neden Battı?

Gemi kaptanı John Smith,çarpışmadan hemen sonra geminin ön kısmında bulunan su geçirmez bölmelerin kapatılmasını ve suyun ön kısmında hapsedilmesini emrediyor, facianın temelleri bu anda atılıyordu. Kaptan John Smith bölmeleri kapattırdıktan sonraki rahat tavrı dikkat çekmektedir. Çünkü gemiye giren suyu sağ alt bölmede hapsederek geminin asla batmayacağını düşünmektedir. Hatta uyarı alarmlarının çalınmasını bile ilk etapta istememiştir.

Buz dağına çarpalı 1 saat olmuştu. Kaptanın kapattırdığı bölme su ile dolmaya başlamıştı. Su gemiye yayılmayıp uç kısma biriktiği için geminin kıç kısmı havaya kalkmaya başlamıştı. Durumu fark eden kaptan gecikmelide olsa alarmı çaldırıp flikaların indirilmesini istemiştir. Öncelikle bayanlar ve çocuklar flikalara bindirilerek kurtarılmaya çalışılmıştır. Ancak bir süre sonra kapatılan su geçirmez bölmeler tamamen su ile dolmuş geminin kıç kısmı iyice kalkmıştı. Bu ağırlık farkına dayanamayan gemi ortadan ikiye bölünmüştür. Yolcuların bir kısmı filkalarla kurtarılmış bir kısmı kırılmanın etkisi ile can vermiş kimisi ise suya düşerek hipotermi olarak can vermiştir.

Titanic, buzdağına çarptıktan 2 saat 10 dakika sonra batmıştır. Kaptan John Smith su geçirmez bölmeleri kapattırmayarak gemiye giren suyun geminin alt kısma yayılmasını sağlasaydı gemi 10 saat içinde batacaktı. Böylelikle çarpışmadan tam 4 saat sonra gelen yardım gemisi ile yolcuların çoğu belki de hepsi kurtulacaktı.

Sonuç olarak Titanic’ in asıl batış nedeni su geçirmez bölmeler teknolojisinin yanlış kullanımıdır.

Titanic Enkazı Neden Çıkarılamıyor?

Titanic Enkazı Neden Çıkarılamıyor ?

Titanic enkazının çıkarılması gündeme geldiğinde gemiden alınan örnekler bunu imkansız kılmıştı. Çünkü Titanic çürümekte idi. Ayrıca enkaz tam 3.8 km dipte yer aldığından yüksek basınç bunu zorlaştırıyor ve yüksek maliyetler doğuruyordu. Bu sebeple enkazın çıkarılmasından vazgeçilmiştir.

Titanic yaklaşık 20 yıl sonra tamamen yok olacak. Halomonas Titanicae adında bir bakteri demir ile beslenmekte ve Titanic’ i günden güne çürütmektedir.

Titanic Gemisinin Özellikleri

  • Sahip Şirket: White Star Line Şirketi.
  • Üretilen Tersane: HarlandAndWolff Tersanesi (Belfast, İrlanda).
  • Geminin İnşaası Bitiş Tarihi: 1912.
  • Yapım Süresi : 26 Ay.
  • Gemi I. Kaptan: John Smith.
  • Kalktığı Liman: Southampton (İngiltere).
  • Yolcusuz Net Ağırlık: 66.000 Ton.
  • Boy: 269  Metre.
  • En: 23  Metre.
  • Yükseklik: 53,3 Metre.
  • Hız: 39 km\s.
  • Maksimum Hız: 44 km/s.
  • Toplam Gemi kapasitesi: 3,547 kişi.
  • Batış Sırasında Gemide Bulunan Yolcu sayısı 2,435 kişi.
  • Batış Sırasında Gemide Bulunan Mürettebat 892 kişi.
  • Batış Sırasında Gemide Bulunan Flika Sayısı 20 adet.
  • Filika Kapasitesi: 1180 Kişi.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir Yorum

  1. En yakın arkadaşın seni hikayesinden gizlese ne hissederdin? Socialhunters’a üye ol ve öğren 🙂 Şimdi WEB’de ve Google Play’de.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu