Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Yeşil Çay Demlerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

istanbul temizlik şirketi
Yeşil Çay Demlerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yeşil çay yapısında bulunan bol miktarda antioksidan ve termojenik özelliklerinin yüksek olduğu farklı bir içecektir. Yeşil çay tüketme alışkanlığı Uzak doğunun etkileriyle Batıya doğru aktarılması ticari bir zafer örneğidir. Doğru beslenmenin kilit noktası olan bir üründür. Japonya ve Çin gibi büyük ülkelerin Avrupa ve Amerika gibi çok büyük ülkelere ticareti yapılan yeşil çay yanında ekstra olarak çeşitli bilgi ve tüketiliş kültürü oluşmuş bir biçimde yayılmıştır. Hakiki yeşil çay, sağlık üzerinde ki faydaları ve eşsiz bir tada sahiptir. Bizim süper market raflarında görmüş olduğumuz klorlu çay poşetlerine tıkılmış, maalesef oksitlenmiş yeşil bir toz haline dönüşmüş olan içecekten çok daha farklı bir içecektir. Bilindiği üzere aktarlarda satışı gerçekleştirilen yeşil çay ve yeşil çay çeşitlerinin tazeliğinden, üretim koşullarından, saklandığı yerlerden emin olmak gerçekten çok zordur. Doğru yeşil çayı bulduktan sonra iyi bir yeşil çay demleyicisi olmak için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu noktalardan biraz bahsetmek gerekirse:

Yeşil çay yapraklarının demlenmesindeki önemli etkenlerden biride kaliteli yeşil çay yaprakları kadar önemli olan suyun kalitesi ve suyun ısısı da gayet önemlidir. Sizlerin tüketmek için kullandığınız bir çok içeceği başta yeşil çay olmak üzere iyi bir su ile yapmanız o içeceğin daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Bahsettiğimiz bir diğer konu ise suyun ısısı olduğundan doğru sıcaklığın ayarlanması konusunda size biraz tüyo verelim. Yeşil çay yapılırken hata olarak yapılan bir durumda yeşil çayı hazırlarken kaynar su kullanılması doğru sandığımız yanlışlardan birisidir. Yeşil çayın kalitesinin artması durumunda demlediği suyun sıcaklığı da ona oranla düşmelidir. Bu sebepten dolayı ideal bir yeşil çayın demlenme sıcaklığı 50-80 C derece olmalıdır.

abiki genel şartlar itibari ile mutfakta kullanılması için evlerde termometre pek kullanılmamaktadır. Suyun kaynama noktasının 100 derece olduğu bilindiğinden dolayı kaynamaya başlamış olan bir suyun yaklaşık bir veya 2 dakika bekletildiği durumlarda suyun sıcaklığı oda koşullarında 70 derece seviyesine kadar düşecektir. Bu oranlama ile doğru ısıl dengeyi ayarlamanız mümkündür.

Çinliler ve Japonlar kaynar bir halde bulunan suyu soğutma yöntemi olarak içerisinde kaynar su bulunan bir bardağı boş diğer bardağa boşaltarak ve boş bardak dolduktan sonra bu sefer boşalan bardağa tekrar koyma işlemini bir kaç defa tekrar ederek ısıl dengeyi oluşturmaktadırlar.

Yeşil çayın kaynar su ile yapılmamasının önemli sebeplerinden biri besin değerlerinin düşmesi ve tadında yaşanan lezzet kaybıdır. Acı ve kötü bir tadı olan yeşil çay tüketmemek için ılık diye tabir edebileceğimiz bir su sıcaklığında çayınızı demlemeniz sizin için iyi olacaktır.

Demleme konusunu kafamızda şekillendirdiğimize göre demleme süresi hakkında bazı bilgiler sunmalıyız. Yeşil çay demleme süresi alt limiti iki dakika ve üst limiti üç dakika olarak belirlemek doğru bir karar olacaktır. Yani yeşil çay 2-3 dakika aralığında demlenmeli ve tadı bozulmaması için bu süre pek uzatılmamalıdır. Yeşil çayın içinde bulundurduğu kafeini vücudunuza almak istemiyorsanız bu kafeini yeşil çaydan ayırmak için demleme suyunu 35 saniye içinde süzmeniz yeşil çaydaki kafeinin arınmasına neden olacaktır. Yani kısmen iki defa demleme işlemi gerçekleştirip ardında kafeinsiz yeşil çay içmeye geçebilirsiniz. Kafein büyük ölçüde 35 saniyelik bir süre içerisinde suya karışır ve bu suyun yenilenmesi durumunda yeşil çayın içinde ki kafein miktarı diğer suyun içinde kalmış olacaktır.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu