Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

Kalça Çıkığı Nasıl Olur? ve Tedavisi

istanbul temizlik şirketi

Doğuştan kalça çıkığı, kalça oynağının anatomik yapısının normal gelişmemesi sonucu meydana gelen bir şekil bozukluğudur. Doğuştan kalça çıkığı bu gibi doğuştan anomalilerin en sık rastlananlarından biridir. % 2548 nispetinde iki taraflı olarak rastlanır. Hastalık kız çocuklarında 9/1 oranı gibi çok daha sık bir oranda görülür. Dünya üzerinde coğrafi bölgelere göre yayılışı özellik gösterir. Siyah ve sarı ırkın yayıldığı bölgelerde daha az görülür. Memleketimizde en çok rastlandığı bölge Karadeniz bölgesidir.

Kalça Çıkığı Nasıl Olur? ve Tedavisi

Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bir çok faktörlerin sebep olabileceği öne sürülür. Bunlar arasında, kalıtımsal olarak meydana gelen mafsal gevşekliği, hormonal sebeplerle meydana gelen bağ gevşekliği, kalıtımsal olarak meydana gelen kalça eklemi uyumsuzluğu sayılabilir.

Doğuştan kalça çıkığında er­ken teşhis çok önemlidir.

Çünkü tedavi ne kadar erken başlarsa iyileşme o kadar çabuk ve kesin olur. Yeni doğan bebeklerin kalça açısından muhakkak muayene edilmesi gerekir. Artık bütün doğum kliniklerinde yeni doğmuş bebeklerin doğuştan, kalça çıkığı bulguları bakımından muayeneden geçirilmesi yaygın bir hale gelmektedir. Normalde sırt üstü yatan bir bebekte uyluğun iç tarafında boğumlar vardır. Bu boğumlar simetriktir. Simetrik olmaması kalça çıkığını düşündürür. Çocuk yüzü koyun yatırıldığında arkadan kalça ile uyluğun birleştiği kıvrımlarda simetriktir. Bu simetrik halin bozulması da bize kalça çıkığını düşündürür. Çocuk sırtüstü yatarken kalçalar karına doğru bükülü haldeyken bacaklar birbirinden uzaklaşacak tarzda iki yana açılırsa, normalde bu İki bacak kurbağa’bacağı gibi tama­men açılır ve bacakların yan yüzleri yatağa değer. Bu Basit bulgulara herkes bakabilir, bu arazlar varsa hemen bir ortopedi uzmanına başvurmak gerekir. Çocuk yürüme çağında İse bu yaşlardaki en basit bulgu yürümedir. Normalde bir çocuk l yaş civarında yürümelidir. Yürüme süresi bir buçuk yaşı geçmişse kalça çıkığından şüphelenilmelidir.

Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar başarılıdır. Burada çok önemli birkaç noktadan bahsetmek istiyorum. Kundak yapmak son derece sakıncalı ve yanlıştır. Çıkığa meyili arttırır. Her çocukta apış arası bezini kalın koyarak bacakların birbirinden ayrık kalması son de­rece yararlıdır.

Zaten kalça çıkığından şüphelenilen ço­cukların ilk 3 ayda doktor tarafından da uygulanacak tedavisi budur. Son olarak şunu söylemek ger kir, tedavi bir ortopedi uzmanı tarafından yapılmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu