Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerYeme - İçme

Mantar Saklama Yöntemleri nelerdir? 4 faydalı yöntem

Taze mantarları doğru şekilde saklarsanız, bir haftaya kadar iyi kalırlar. Bu kolay, hızlı Mantar Saklama Yöntemleri ve nasıl yapacağınız burada.

istanbul temizlik şirketi

Taze mantarları doğru şekilde saklarsanız, bir haftaya kadar iyi kalırlar. Bu kolay, hızlı Mantar Saklama Yöntemleri ve nasıl yapacağınız burada.

Bütün, yıkanmamış mantarları kahverengi bir kağıt torbaya koyun ve torbanın üstünü katlayın. Ardından çantayı buzdolabınızın ana bölmesine yapıştırın. Mantar Saklama Yöntemleri Bu işe yarar çünkü torba mantarlardan fazla nemi emer, böylece ıslak veya küflenmezler.

Yılın her döneminde doğada bulunan mantarlar, bunun yanında kültür mantarı olarak ta yetiştirilir. Mantarların üreme döneminde ya da fazla toplandığı zamanlarda uygun koşullarda saklanması, mevsim dışında tüketmek için tercih edilebilir.

Mantar Nasıl seçilir

Mantar Nasıl seçilir

Oldukça eşit bir renkle dokunması sert olan mantarları arayın. Saplar tazeliğin iyi bir göstergesidir, bu nedenle güçlü ve sağlıklı olanları kontrol edin. Mantarlar son derece kırılgandır ve morarmaya eğilimlidir, bu nedenle bazı izler ve kusurlar bulabilirsiniz. Panik yapmayın Mantar Saklama Yöntemleri bu mantarın tadı veya kalitesini etkilemez.

Mantar Nasıl Saklanır

Büyük ölçüde sudan yapıldıkları için mantarlar, uygun şekilde depolanmazlarsa hızla bozulabilirler. Nem oluşumunu önlemek için hava alabilen bir kapta veya çantada buzdolabında saklayın. Meadow Mantarların biyolojik olarak parçalanabilir sepet ağları, nemi dışarı atmak ve çok fazla hava almamak arasında mükemmel bir denge sağlayan özel nefes alabilen bir film ile mantar depolamak için özel olarak tasarlanmıştır. Mantarlarınızı gevşek satın alıyorsanız, buzdolabında kahverengi bir kağıtta saklayın. torba veya kumaş mantar torba da aynı şekilde çalışacaktır.

Nasıl hazırlanır

Mantarları pişirmeye hazırlamak için kuru bir bezle silerek temizleyin veya tüm kompost lekelerini fırçalayın. Gerekirse hızlı, hafif bir durulama uygundur, ancak ıslatmaktan kaçının – mantarlar zaten yüksek su içeriğine sahiptir ve gözeneklidir, bu nedenle pişirme sırasında dışarı çıkacak ek suyu emerler.

Cildiniz gerekli vitamin ve minerallerle dolu olduğundan yemekten önce mantarlarınızı soymanıza gerek yoktur. Ve evet, sapları açık bırakabilirsiniz – daha az israf, daha fazla iyilik!

Nasıl yenir

Mantarlar çiğ yemek için harikadır, ancak küçük bir hazırlık çalışmasından sonra daha da lezzetli olurlar.

Mükemmel meze eşliği için, yarım veya dörde bölünmüş mantarları zeytinyağı, sirke, tuz, karabiber ve otlar (maydanoz, kişniş, frenk soğanı, frenk maydanozu, kekik, kekik, mercanköşk veya biberiye gibi) ile karıştırıp 10 dakika bekletin. tabağa ekleyerek.

Mantarlar ayrıca sarımsak, soğan, limon veya limon kabuğu rendesi, kırmızı biber, zerdeçal veya köri tozu gibi baharatları da sever. Bazı basit pişirme yöntemleri için aşağıdaki mantarlı kolay yöntemlerimize göz atın…

Mantar Saklama Yöntemleri için önemli olan Atmak mı, Saklamak mı?

Genel bir kural olarak, mantarlar taze olarak satın alındıkları ve iyi saklandıkları sürece satın alındıktan sonra sekiz gün boyunca iyidir. Ama sağduyunuzu kullanın – eğer görünürler, kokarlar ve iyi hissederlerse, muhtemelen öyledir! İşte dikkat etmeniz gereken birkaç nokta:

  • Sümüksülik… Sizin için kötü olmasalar da, yapışkan mantarlar muhtemelen buzdolabında çok uzun süre kalmışlardır. Onları atmanızı tavsiye ederiz.
  • Kırışıklıklar … Bazen mantarlar kurur ve birkaç kırışıklık iyi olsa da, gerçekten buruşmuşlarsa, yemektense fırlatmak daha iyidir.
  • Karanlık noktalar. Mantarlarınız koyulaşmışsa veya koyu noktalar varsa, bu kötüleşmeye başladıklarının bir işaretidir. Onları kullanma veya kaybetme zamanı.
  • Kötü koku … Mantarların kokusu hafif ve hafif olmalıdır. Torbayı veya kabı açarsanız ve başınızı çevirmeniz gerekirse, dışarı atın.
  • Ay şeklindeki izler. Bunlar, sapların nakil sırasında mantarların kapaklarına bastırıldığı yerden kaynaklanan zararsız girintilerdir. İlerleyin ve pişirin!

Mantarlar Buzdolabında Nasıl Saklanır

Mantarlar Buzdolabında Nasıl Saklanır

Mantar Saklama Yöntemleri nelerdir

    • Mantarları sebzelik çekmecesinde saklamayın – çok nemli bir ortam.
    • Mantarları güçlü kokulu veya aromalı yiyeceklerin yanına koymaktan kaçının çünkü onları bir sünger gibi emeceklerdir.
    • Üstlerine başka yiyecekler koymamaya dikkat edin. Ezilmiş, çürük mantarlar çok iştah açıcı görünmez ve çok uzun süre dayanmazlar.
    • Bazı mantarlar buzdolabında diğerlerinden daha iyi tutunur. İsrafı önlemek için mantarlarınızı kullanmayı planladığınız zamana yakın bir yerde almaya çalışın.
    • Mantarları bir haftadan daha uzun süre saklamanız gerekiyorsa, onları dondurmayı veya kurutmayı düşünün.Peki, mantarlar ne kadar dayanır veya mantarlar ne zaman bozulur? Mantarlar uzun süre saklanabilir ve muhafaza edilebilir. Bu konuyu bu makalenin ilerleyen kısımlarında ele alacağız. Sadece genel bir bakış için mantarlar bütün olarak saklanır, dilimlenir veya pişirilir.
Mantar Çeşitleri Buzdolabında Raf Ömrü
Bütün Mantarlar 7-10 gün
Dilimlenmiş Mantarlar 5-7 gün
Pişmiş Mantarlar 7-10 gün

Mantarlar en iyi donarak kurutulur

Mantarlar en iyi donarak , ancak en iyisi onları mümkün olan en kısa sürede dondurucuya koymaktır. Biraz dondurmaya karar vermeden önce buzdolabında mantarlarınızın bozulmaya başlamasını beklemeyin. Büyük bir mantar taşıyıcınız varsa, birazını hemen yemeye, diğerlerini daha sonra yemeye ayırın. Önümüzdeki hafta kaç tane yiyeceğiniz konusunda gerçekçi olmaya çalışın, böylece geri kalanı bozulmadan önce dondurabilirsiniz.

Mantarların dondurulmadan önce pişirilmesi gerekir. Bu enzim hareketini durduracak ve böylece kalitelerini koruyacaktır, bu yüzden bu adımı atlamamak önemlidir. Mantar Saklama Yöntemleri

Mantarlar nasıl kurutulur

Mantarlara ayıracak çok fazla dondurucu alanınız yoksa kurutmak başka bir seçenektir. Kurutulmuş mantarlar gerektiğinde rehidre edilebilir ve bu arada kilerde çok az yer kaplarlar. Mantarlarınızı kurutmak için düşük sıcaklıkta bir fırın veya yiyecek kurutucu kullanın. Ardından, ihtiyacınız olana kadar hava geçirmez bir kapta saklayın.

Daha önce hiç mantar kurutmadıysanız, küçük bir parti deneyin ve ne düşündüğünüzü görün. Onları nasıl yeniden oluşturacağınızı öğrendikten sonra, her bir parçasının taze mantarlar kadar iyi olduğunu görebilirsiniz. Başka bir şey yoksa, ev yapımı çorbalara atmak için elinizde kuru mantar bulundurmak harikadır .

Mantar Kullanmanın Yolları

Mantarlarınız bozulmadan önce ne yapacağınızdan emin değilseniz, işte size bazı fikirler. Onları makarnaya atın, bir pizzanın üzerine koyun, çorbaya ekleyin veya tereyağında soteleyin ve hamburgerlerin üzerine koyun. Sotelenmiş mantarlar da bifteğin lezzetli bir tarafıdır. Tarif koleksiyonunuzu gözden geçirin ve içine atılan bir avuç mantarla daha da lezzetli olacak birçok tarif bulacağınızdan emin olun.

Tüm besinlerde bozulmanın engellenmesi için, mayalanmaya ve çürümeye neden olan bakterilerin uzaklaştırılması gerekir. Bu etken mantarlar içinde geçerlidir. Uzun süreli korumanın sağlanması için, mantarların içinde olan suyun alınması, 100 derecede kaynatılıp steril yerlerde saklanması, tuzlanarak steril ortam oluşturulması gibi uygulamalar mantar içinde uzun süreli saklama koşulları sağlar.

Mantar Kullanmanın Yolları

Mantar Sote etmenin en basit yolu

  • Hazırlık Süresi: 10 Dakika
  • Pişirme Süresi: 5 Dakika
  • Kişi: 2 kişilik

Extra malzemeler;

  • zeytinyağı veya tereyağı
  • tuz serpmek

Yöntem

  1. Mantarlarınızı dilimleyin veya dörde bölün.
  2. Zeytinyağını veya tereyağını bir tavada orta ateşte ısıtın ve tavayı fazla doldurmamaya dikkat ederek mantarları bir tutam tuzla istediğiniz şekilde pişirin.
  3. Kısa bir süre pişirilen mantarlar taze tadı alır ve dokularına iyi bir ısırık verir.
  4. Daha uzun süre pişirilen mantarlar su salacak ve daha yoğun aromalı hale gelecektir.

Yanında yumurta, tavuk veya dana eti ile sotelenmiş mantarlarınızı deneyin; tost, bruschetta, fırınlanmış patates, krep veya waffle üzerine yığılmış; veya pizza, lazanya veya risotto’ya eklenir.

Mantar için saklama koşulları

Mantar Saklama Yöntemleri nasıldır. Zarar görmüş mantarları tükettiğinizde sahip olabileceğiniz pek çok potansiyel sağlık riski varken, herhangi bir bozulmayı önlemek için mantarları nasıl güvenli bir şekilde saklayacağınızı bilmelisiniz. Mantarları paketlemenin ve korumanın birçok yolu vardır.

Derin dondurma: Mantarın dondurma yöntemiyle saklanması için, önce mantarın içinde bulunan su buharlaştırma işleminden geçirilir. Ardından hızlı bir şekilde soğutulup, cam ya da plastik saklama kaplarında derin dondurucuya konulur. Bu yöntemle mantarların saklanma süresi ortalama olarak bir yıldır. Derin dondurma yönteminde saklanma sırasında mantar yağda kızartılıp, derin dondurucuya bu şekilde konulması tercih edilebilir.

Ancak bu şekilde saklama koşullarına yağ girdiğinden, dayanma süresi 3-4 ay kadar olacaktır. Mantarın hiçbir işlemden geçirilmeden direkt olarak dondurulması da tercih edilebilir. Ancak mantarın içinde % 70-90 oranında su olduğundan, bunun da dondurulması gerekir. Bu oldukça maliyetli ve enerji kaybına sebep olan bir yöntemdir. Bu yüzden fazla tavsiye edilmez.

Konserve yapmak:

Mantarlar bu yöntemle lastik contalı kavanozlara koyularak saklanır. Mantarların suyu buharlaştırılıp daha sonra, kapaklı kavanozlara konmaktadır. Mantarların üstüne kaynatılmış olan tuzlu su ilave edilir. Mantarın miktarına göre 2/3 oranında su kavanozun ağzından 2-3 cm aşağıya gelecek kadar doldurulması yeterli olur. Kavanozların ağzı kapatılıp, daha büyük bir kabın içine yerleştirilmektedir. Bunların üstünü örtecek kadar su konur. Suyun içindeki kavanozlar yaklaşık olarak 75 dakika kaynatılır. Bu süre içinde kavanozdaki fazla hava contasından dışarıya çıkar.

Daha sonra kavanozlar sıcak sudan dışarıya çıkarılarak soğutulur. Soğuma sırasında kavanozdaki hava soğuyup, vakum etkisi yapar. Kavanozun kapağını sıkıca kapatmanız gerekir. Bu şekilde içine bakteri girişini engellemiş olursunuz. Bu yöntemle hazırlanan mantarlar bir yıl kadar saklanabilir. Kavanozların kapağını açmak için yaptığınız işlemlerin tam tersini takip etmeniz gerekir. Çünkü kapağın açılması vakumlama yüzünden neredeyse imkânsız olur.

Tuza yatırma:

Bu yöntemde mantarların saklanması farklı işlemlerle yapılır. Bunlardan birisi mantarların suyu buharlaştırılarak, süzgeçte tutulup fazla suyu süzülür. Bir kavanoza bir sıra mantar ve üstünü örtecek tuzlama tuzu koyulur. Bu işlem kavanozun dolmasına kadar yapılır. Kavanozun en üst kısmına tuz gelecek. Bu işlemde yaklaşık olarak 2 kg mantar için 175 gr tuz kullanılır. Üstünü bastırsın diye bir ağırlık koyulur. Hazırlanan kavanozun serin bir yerde saklanması gerekir. Mantarda kalan su tuz tarafından çekecek ve karışım tuz ile sudan oluşan bir tabakaya dönecektir.

Bununla 1 kg mantarla, 0,4 litre kadar tuzlanmış mantar elde edersiniz. Bu mantarları serin yerde tutarsanız, bir yıldan fazla saklayabilirsiniz. Bu yöntemde mantarı kuru olarak tuza yatırıp ta yapabilirsiniz. Mantarı ön işlemden geçirmeden bunu yaparsınız. Tuzlanarak saklanan mantarı tüketmek için, bir gün önceden suda bekletmeniz gerekir. Bununla tuzu gider ve taze mantar gibi tüketebilirsiniz. Suyun içinde bekleme süresi en az 10-15 saat olmalı. Gerekirse suyu arada bir değiştirmelisiniz.

Kurutma:

Mantarı kurutup tükettiğinizde tadı ve diğer özelliklerinde kayıp olmaz. Bu yöntemle mantar daha az yer kaplar.
Mantar kurutulmadan önce parazit ve larvalardan arındırılmalıdır. Aksi halde kurutulurken bozulma olabilir. Kurutulacak mantarı temizleyerek, küçük parçalara kesin.

Bu şekilde kurutulmuş olan mantarlar ağzı sızdırmayan bir kapta saklanması halinde, tadını korur. Serin yerde bu şekilde bir kaç yıl saklanabilir. Mantarlar pişirilirken suyunun tekrar kazandırılması gerekir. Bunun için bir kaba konulan mantarları bir süre suda bekletmeniz gerekir.

Mantar bu şekilde değerlendirildiğinde, bundan öğüterek mantar unu elde edilebilir. Bu soslar ve çorbalar için tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Mantar kurutulurken dikkat etmeniz gereken mantarın neminin alınabilmesi için, içinden kuru hava geçirilmelidir. Sıcaklık 50 dereceyi geçmemelidir. Aksi takdirde mantarda protein kaybı olacak ve lezzetini kaybedecektir.

Direkt güneş ışığında, hava sirkülasyonu olmayan fırınların içinde mantar kurutulmamalıdır. Temiz bir bez ya da havlu üstünde mantarları serip, alttan ve üstten hava akımı verilerek kurutulmalıdır. Bunu altına tel kafes koyarak yapabilirsiniz.

Turşu kurma: Mantar Saklama Yöntemleri

Turşu yapımı için en uygun mantar türü kırılgan yapılı sütlü olan lactarius cinsinden olan mantarlardır. Mantarlar bu şekilde çok lezzetli olarak tüketilebilir.,

Basit bir mantar sosu nasıl hazırlanır

  • Hazırlık Süresi: 5 Dakika
  • Pişirme Süresi: 10 Dakika
  • Kişi: 2 kişilik

Extra malzemeler;

  • 250 gr dilimlenmiş veya dörde bölünmüş mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı / zeytinyağı
  • Krema veya Ekşi krema

Yöntem

  1. Mantarlarınızı tereyağında veya zeytinyağında soteledikten sonra, 150ml krema, ekşi krema veya kremalı fraiche ile karıştırın ve servis yapmadan önce hafifçe ısıtın. Bir göz atın, kaynamasını istemezsiniz.
  2. Peşinde olduğunuz kıvama bağlı olarak, az ya da çok krema ekleyin.

En iyi ipuçları

  • Makarna veya erişte üzerine veya karıştırarak veya kızarmış ekmek, biftek veya tavuğun üzerine servis yapın
  • Daha fazla lezzet için – kremayı eklemeden önce mantarları sotelerken en sevdiğiniz bitkileri veya bir veya iki diş sarımsağı ekleyin
  • Sütsüz veya Vegan seçeneği için – sotelenmiş mantarların üzerine biraz un serpin ve unu yaklaşık 2 dakika pişirin. Soğuk suyu (sebze, tavuk, sığır eti, mantar) karıştırın ve pürüzsüz ve koyulaşana kadar karıştırın. Temel oran, orta kalınlıkta bir sos vermek için 250 gr mantar, 2 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, 1 yığılmış çorba kaşığı un, 200ml-250ml stok olacaktır. Sıvı miktarının yarısı ile başlamak ve istediğiniz kıvama ulaşmak için daha fazlasını eklemek en iyisidir.

Mantar dolması tarifi yapılışı

  • Hazırlık Süresi: 15 Dakika
  • Pişirme Süresi: 20 Dakika
  • Kişi: 4 kişilik

Extra malzemeler;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yöntem

Eşyalarınız için daha fazla yeriniz olması için sapları çıkarın – bunlar ince bir şekilde doğranabilir ve doldurmanıza eklenebilir.

Mantarlarınızı istediğiniz herhangi bir şeyle doldurun. Yağ, tuz, karabiber, otlar ve parmesanla karıştırılmış ekmek kırıntılarını deneyin; ricotta peyniri, acı biber ve taze kekik; pastırma, soğan ve ekşi krema; veya en sevdiğiniz risotto – seçenekler sonsuzdur.

Mantar Saklama Yöntemleri İsterseniz üzerine rendelenmiş peynir koyun ve mantar büyüklüğüne bağlı olarak 180 ° C fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.

Kötü Mantar Yerseniz Ne Olur?

Mantarlar, tıpkı diğer gıda maddeleri gibi bozulabilir. Daha önce de belirtildiği gibi, kötüleştikten sonra onları yerseniz, sağlık sorunlarına neden olabilirler.

Sümüksü mantar yiyebilir misin? Hayır, sümüksü mantar tüketmek, gıda zehirlenmesi gibi bazı büyük sağlık riskleri oluşturabilir. Gıda zehirlenmesi, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için tehlikeli olabilir.

Mantar Saklama Yöntemleri için Sonuç

Sonuç olarak, mantarlar lezzetlidir ve birçok sağlık yararına sahiptir. Ancak, uygun şekilde depolanmazlarsa veya tam kontrol edilmeden satın alınmazlarsa, bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, mantarları uzun süre saklamak ve sundukları tüm avantajlardan yararlanmak için yukarıdaki kanıtlanmış yöntemleri kullandığınızdan emin olun.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu