Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Safranın Faydaları Nelerdir? Safran Nelere İyi Gelir?

Hastalıklara karşı şifa deposu olan safranın faydaları da saymakla bitmiyor. Bu yazımızda safranın faydalarından elimizden geldiğince bahsediyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Adını sıklıkla duyduğumuz faydalı bitkilerden biriside safrandır. Safranın faydaları ile ilgili bilgi vermeden önce  biraz safrandan bahsedelim. Baharat olarak kullanılabilen safran ayrıca çay halinde de tüketilebilmektedir. İçeriğinde bulunan bileşenler ile sağlık açısından oldukça faydalı olan bu bitki ilaç sanayinde kullanılmaktadır.

Safran oldukça pahalı bitkilerden birisidir. Ülkemizde sadece bir ilde küçük bir alanda yetiştirilen safran daha çok dış ülkelerden alınmaktadır. Safran bitkisinin toplanıp kurutulması zahmetli olduğu için fiyatı da pahalıdır.

Safran içerisinde potasyum, sodyum, C vitamini, niasin, riboflavin ve piridoksin bulunmaktadır. En çok bilinen özelliklerinden birisi protein açısından ve lif bakımından zengin olmasıdır. İçerisinde bakır, demir, kalsiyum, çinko, selenyum ve fosfor yüksek miktarlarda bulunmaktadır. Safranın 100 gramı 310 kaloridir.

İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile oldukça zengin bir bitki olan safranın faydaları hakkında yazımızın devamında sizlere ayrıntılı bilgi verelim.

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safranın Faydaları Nelerdir?

Kan basıncını düşürür: Safran potasyum bakımında çok zengindir. Safran içerisindeki potasyum damarları genişleterek damar sisteminin rahatlamasına yardımcı olur ve kan basıncını düşürür.

Kalp sağlığı için faydalıdır: İçeriğinde bulunan potasyum ile kan basıncını düşüren safran damarların rahatlamasını sağladığı için kalbin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kalp sağlığını koruyarak kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç riskini ortadan kaldırır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Safranın içerisinde bulunan bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Düzenli olarak safran tüketimi hastalıkları önler ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur.

Dolaşım sistemi üzerinde faydalıdır: Kan dolaşımını arttıran safran metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. İçerisindeki demir kırmızı kan hücrelerini arttırarak kan dolaşımını uyarır. Bu sayede organlara daha iyi bir şekilde oksijen gider. Bütün bunlar ise organların daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kansızlık nedeniyle ortaya çıkan sorunlar önlenmiş olur.

Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar: Safranın antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki zararlı radikaller dışarı atılır. Bağırsak hareketlerinin artmasına da yardımcı olan safran kabızlık sorunun ortadan kalkmasını sağlar.

Kemik sağlığı için faydalıdır: Safran içerisinde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum besin alımını arttırır. Bu sayede yiyeceklerden alınan kalsiyum miktarını arttırıp kemiklerin gelişmesine yardımcı olur. Kemik sağlığını korumaya yardımcı olurken kemik erimesi ve diğer kemik rahatsızlıklarının önüne geçer.

Sinir siteminin daha iyi çalışmasını sağlar: Safran içerisinde bulunan B6 vitamini sinir sistemi için çok faydalıdır. Sinir sistemindeki rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.

Antidepresan özelliği vardır: Safran içerisinde bulunan bileşenler depresyona neden olan asit dengesini bozar. Safran tüketimi iç salgı bezlerinin etkileyerek mutluluk hormonlarının üretimini arttırmaya yardımcı olur. Bu sayede kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayarak doğal bir antidepresan görevi görür.

Hücrelerin sağlığını korumaya yardımcı olur: Safran içerisinde bulunan bileşenler özellikle kan hücrelerini korurken diğer hücrelerinde korunup sağlıklı olmasına yardımcı olur. Hücre sayısının artmasında da safran etkin rol oynar.

Safran ile bakım yapmak

Cilt için faydalıdır: Safran içerisindeki bileşenler sayesinde cilt sağlığını korurken cildin genç kalmasına da yardımcı olur. Cilt maskeleri içerisinde kullanılan safran cildin temizlenmesini sağlar.

Akne tedavisinde kullanılır: Safranın antifungal özelliği bulunmaktadır. Bu sayede ciltteki siyah nokta, akne ve cilt lekesi tedavisinde kullanılabilmektedir.

Saçlar için faydalıdır: Safran cilt sağlığına fayda sağladığı gibi saçlar için de çok faydalı bir bitkidir. Saçların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Saçların dökülmesini önlerken, saç olmayan yerlerden saç çıkmasına da yardımcı olur.

Safran Tüketiminin Zararları

Safran Tüketiminin Zararları

  • Safran çok sağlıklı bir bitki olsa da fazla tüketimi kişide çeşitli sağlık sorularına yol açabilir. Baş dönmesi, bulantı, iştahsızlık, ağız kuruluğu, uyuşukluk safranın fazla tüketimi ile ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Safran daha çok yemekler içerisinde baharat olarak tüketilmektedir. Tek başına ağız yolu ile fazla tüketildiğinde kişide sarı renkli cilt oluşumuna neden olabilir. Gözlerde ve mukozada da zehirlenmeye yol açabilir.
  • İshal, kusma, kanlı ishal, burunda, dudaklarda ve göz kapaklarında kanama veya uyuşmaya yol açabilir. Hatta uzmanlar tarafından 12-20 gramdan daha fazla tüketimi ölüme neden olabildiği söylenmektedir.
  • Safran sinir sistemi üzerinde etkili olduğu için epilepsi gibi rahatsızlıkları olanlar uzmana danışmadan kullanmamalıdır.
  • Kalp için oldukça faydalı olan safran aşırı miktarda tüketildiğinde kalp atış hızının aratmasına neden olabilir. Bu nedenle çeşitli kalp rahatsızlıkları olanlar safran tüketimine dikkat etmeli ve bir uzmana danışmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu