Instagram takipçi satın al
Teknoloji

Drone Nedir? Drone Çeşitleri

Günümüzde artık hemen her alanda kullanılmaya başlayan Drone ve Drone çeşitleri hakkında aklınıza takılacak bütün soruların cevapları yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

İnsansız hava araçları olarak da adlandırılan dronelar, uzaktan kumanda kullanılarak kontrol edilebilen ve pil gücünün desteklediği süre boyunca havada çekim yapabilen cihazlardır. Hem profesyonel hem de amatör kullanım amaçlarına yönelik modellere sahip olan dronelar, çoğunlukla ekstrem spor kayıtlarında, video hazırlamada, dizi ve film çekimlerinde tercih edilen kayıt cihazlarıdır. Zengin renk, boyut ve çekim kalitesi alternatiflerini bulunan kayıt cihazları, profesyonel alanlarda kullanıldığı zamanlarda ehliyet gerektirir. Bu profesyonel alanlar dizi, film, belgesel çekimi ve gazetecilik olarak örneklendirilebilir. Hobi amaçlı kullanılan dronelarda cihazı komuta eden kişi, droneu her an göz önünde bulundurabilecek şekilde ve maksimum 120 metreye kadar uçurmalıdır. Her drone modelinin maksimum çıkabileceği yükseklik seviyesi birbirleri arasında farklılık gösterir.

Küçük drone modelleri, hobi amaçlı görüntü kaydı almak isteyen kişiler için cazip bir alternatif olarak gösterilebilir. Birçok drone, akıllı telefonlara indirilebilen uygulama yoluyla cihaz kayıttayken kameraya yansıyan görüntüleri telefon üzerinden görmenize de yardımcı olur. Böylelikle droneun açısını dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Siz de drone fiyatları ve modellerini inceleyerek kullanım alanına ve ihtiyaçlarınıza hitap eden cihazı bulabilirsiniz Bu sayede eşsiz görüntüler yakalama konusunda avantajlı bir kayıt cihazına sahip olabilirsiniz. Kriterlerinizi ve kullanım alanını belirledikten sonra, pro, mini ya da racing drone seçenekleri içerisinden ihtiyaçlarınıza yönelik modeli bulmak çok kolaydır.

Drone Modelleri

Profesyonel ve amatör kayıtlar için farklı modelleri bulunan droneların farklı boyut, tasarım, donanım ve kamera kayıt seçeneklerine rastlamak mümkündür. Mini olarak adlandırılan modeller, Pro olarak adlandırılanlara nazaran daha kısıtlı bir menzil alanına sahip olabilir. Racing drone olarak adlandırılan modeller, drone yarışlarına özel olarak tasarlanır ve bu tür drone seçeneklerinin hız kapasiteleri diğer modellerle karşılaştırıldığında daha yüksek seviyelere çıkabilir. Uçuş öncesinde cihazın batarya seviyesini kontrol ederek olası düşme ve komuta blokelerine karşı önleminizi alabilirsiniz. Kumanda ya da akıllı cihazlar yoluyla drone modellerine dilediğiniz şekilde yön vermek için; drone ve kumandayı yüksek çekim gücünü destekleyen bir hücresel veri ya da ağ bağlantı kaynağına bağlamanız gerekir.

4k drone gibi çekim kalitesine sahip olan modeller, kapsadığı yükseklik ve menzil alanı boyunca oldukça canlı ve net görüntüler elde etmenize yardımcı olur. 4k çekim kalitesi bulunan drone modelleriyle ulaşımı zor olan bölgelerde eşsiz kareler yakalayabilirsiniz. Cihazın kurulumunu tamamladıktan sonra, uçuş öncesi tüm parçaların son kontrollerini yapmanız gerekir. İyi bir şekilde monte edilmeyen pervaneler, drone’un uçuş performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Mini drone modelleri pro dronelarla karşılaştırıldığında daha hafif bir yapıdadır. Bu kriter dolayısıyla rüzgarlı havalarda mini drone kullanımından kaçınmanız gerekir. Zorlu iklim şartları, kumanda ile drone arasındaki bağlantıyı zorlaştırabilir ve drone motor ya da pervanelerinin çalışma verimini azaltabilir.

Drone Nasıl Kullanılır?

Drone Nasıl Kullanılır?

Drone fiyatları, boyut, tasarım, kamera modu alternatifleri, pervane kalitesi ve uçuş menzili gibi kategoriler içerisinde birbirleri arasında değişiklik gösterebilir. Markaların kullanıcılara sunduğu drone seçenekleri arasında da fiyat farkına rastlamak mümkündür. Kompakt ve hafif bir tasarım, drone’u taşıma ve saklama konusunda size avantaj sunar. Drone uçurma konusunda her ne kadar deneyim sahibi olsanız da; cihazı 45 ila 0 derece aralığındaki hava sıcaklıklarında uçurmamanız gerekir. Aşırı sıcak ve soğuk hava şartları, drone motoruna ya da donanımına zarar verebilir.

Drone kayıt cihazını ilk defa kullanacaksanız, ilk alıştırmaları boş bir arazide ve rüzgarlı olmayan bir havada gerçekleştirerek komutları daha pratik bir şekilde öğrenebilir, cihaza alışma sürecini hızlandırabilirsiniz. Birçok drone, tablet ve telefon gibi akıllı cihazlarla senkronize etmek üzere Android ve iOS uyumlu uygulamalara sahiptir.

Drone uçurmadan önce uygulama içerisine girerek havadaki rüzgar seviyesini ölçebilir, daha güvenli bir uçuş deneyimi elde edebilirsiniz. Drone modellerinde bulunan GPS sistemi, kumanda ile drone’un menzil alanı içerisine etkili bir şekilde senkronize bir şekilde kalmasını sağlar. Drone kurulumunu yaptıktan sonra uygulama üzerinden compass kalibrasyonunu ayarlayarak cihazı navigasyon yoluyla menzil dışına çıkmadan uçurabilirsiniz. Drone kumanda komutları, uçuş opsiyonları ve kayıt hakkında daha deneyim sahibi olmak için, belirli modellerde bulunan başlangıç rehberini aktive ederek cihaza alışma sürecini hızlandırabilirsiniz.

Drone Ne İşe Yarar?

Uzaktan kumanda ya da akıllı telefon ve tabletler üzerinden komuta edilerek kullanılan insansız ufak hava araçları, drone nedir sorusunun yanıtı olarak gösterilebilir. Drone kullanım alanları, kişiden kişiye farklılık gösteren bir durumdur. Drone modelleri, kişilerin fiziksel olarak ulaşamayacakları yükseklikteki alanlarda kumanda yoluyla çekim yapabilme olanağı tanır. Belirli drone modellerinde bulunan FPV (First Person View) sistemi, kişilerin cihaza sabitlenen kamera üzerinden birinci kişi görüş açısıyla uçuşu kontrol etme avantajı sağlar. Profesyonel dronelar dizi ve film çekimi gibi kapsamlı prodüksiyon gerektiren alanlarda kullanılabilir ve profesyonel drone uçurma yetkisine sahip olmak için drone ehliyetine sahip olmanız gerekir.

Drone hava aracını istediğiniz bölge ve yüksekliğe ulaştırmak adına cihazla kumandayı yüksek çekim gücüne sahip yerel ya da mobil bir ağ bağlantısı ile senkronize etmeniz gerekir. Cihazın stabil ve komutlarınıza uygun bir şekilde uçması için ilk olarak GPS işaretinin uygulama ekranına ya da kumandaya yansımasını beklemeniz gerekir. Sahip olduğunuz drone modelinin kullanım kılavuzundan yardım alarak uçuş menzili, pil gücü, uçuş süresi, kamera modları ve yön komutlarını öğrenebilir, yapacağınız kısa ve yakın mesafe uçuşlar ile daha keyifli ve güvenli bir uçuş deneyimi elde edebilirsiniz. Mini dronelar, havada yaklaşık 15-30 dakika aralığında çekim yapma süresine sahiptir.

Amatör, racing ve profesyonel olarak üç farklı kullanım alanına hitap eden drone modelleri, eşsiz manzara görüntüleri ve alışılmışın dışında açılardan çekim yapmak isteyen kişiler için uygun bir alternatif olarak gösterilebilir.

En Çok Tercih Edilen Drone Çeşitleri

En Çok Tercih Edilen Drone Çeşitleri

Farklı kullanım alanına sahip drone modelleri hobi olarak kullanıldığı gibi bazı meslek kollarında da tercih edilir. En çok tercih edilen modellere göz atarak ihtiyacınıza göre seçim yapabilirsiniz. İşte öne çıkan modeller:

DJI Mini 2 Fly More Combo

Drone mini modelleri içerisinde öne çıkan DJI Mini 2 Fly More Combo’nun maksimum uçuş süresi 31 dakikadır. Modelin maksimum yükselme oranı 5 m/s, maksimum alçalma oranı ise 3.5 m/s birimdir. Full HD ekran çözünürlüğüne sahip olan DJI Mini 2 Fly droneun 4K formatta video çekim özelliği bulunur. 12 megapiksel fotoğraf çekim çözünürlüğü olan drone, 4 farklı dijital zoom kapasitesine sahiptir. Görüntü sabitleme özelliği ile hareket halindeyken dahi net görüntüler yakalamanıza olanak tanıyan DJI Mini drone, C tipi USB çıkışı ile bilgisayar gibi elektronik cihazlara bağlanır ya da şarj edilir.

GPS sayesinde drone’un bulunduğu lokasyonu da kaydedebilir, Wi-Fi bağlantısı ile kayıt cihazını tablet ya da akıllı telefonunuza bağlayarak çift taraflı ve eş zamanlı bir kullanım elde edebilirsiniz.

DJI drone’un hafıza alanı, Micro SDHC kartlar ile uyumludur. 120 dakikada tam şarjlı batarya kapasitesine ulaşan mini drone’un pervane çapı 22 mm, genişliği 5.4 cm, yüksekliği 3.2 cm, derinliği ise 2.3 cm’dir. 6 pervane, bağlantı kabloları yardımıyla ana cihaza ve kameraya takılarak monte işlemi gerçekleştirilir. 249 gram ağırlığı olan DJI Mini drone taşıma çantasında muhafaza ederek uzun yolculuklarınızda yanınızda götürebilir, kolay kurulumu sayesinde dilediğiniz her an ve yerde harika çekimler yapabilirsiniz.

DJI Mavic Mini Fly More Combo Drone

DJI Mavic Mini Fly More Combo drone, 12 megapiksel kamera çözünürlüğüne ve 4 kilometreye kadar HD video çekim kalitesine sahiptir. 250 gramdan daha hafif bir gövde tasarımı olan Mavic Mini Fly’ın 30 dakika kesintisiz çekim süresi bulunur. Modelin pervaneleri katlanarak oldukça portatif bir hale gelir. Dilediğiniz her yerde ve anda eşsiz kareler yakalayabileceğiniz Mavic Mini, zemin algılama sistemi ve akıllı çekim modları gibi drone kullanımını daha verimli hale getiren fonksiyonel özellikler ile donatılır.

Basit bir arayüze sahip olan DJI drone mini, yalnızca birkaç komutla harika çekimler yapmanıza olanak tanır. Mini Fly drone’un kontrol çubukları çıkarılabilir ve kumanda içerisinde saklanabilir özelliktedir. Bu özellik, dronu hafifleterek taşıma ya da yükselme sırasında avantaj sunar. Modelin akıllı telefonlar ve tabletlerle uyumlu uygulaması, SkyPixel adı verilen sosyal medya platformuna erişmenizi sağlayarak bulunduğunuz mekandaki manzaralı konumları keşfetmenize yardımcı olur.

İlk defa drone kullanacak kişiler için içerisinde Flight Tutorial adı verilen bir rehbere sahip olan model, pervaneleri koruyan ve uçuş güvenliğine öncelik veren 360 derecelik bir pervane korumasına sahiptir. DJI mini içeriğinde bir adet uzaktan kumanda, bir adet akıllı uçuş bataryası, 6 pervane, bir Micro-USB kablo, bir çift kontrol çubuğu ve altı adet yedek vida barındırır.

Corby Zoom Voyager CX014 Wi-Fi 720p Kameralı Katlanabilir Drone

Katlanabilir tasarımı ile taşıma ve saklama konusunda alandan tasarruf etmenize yardımcı olan Corby Zoom Voyager drone kameralı, havada sabitleme özelliği ile harika bir manzara yakaladığınız alanlarda cihazı sabitleyerek eşsiz anlar yakalamanıza olanak tanır. iOS ve Android işletim sistemli akıllı telefon ya da tabletler üzerinden de komute edebileceğiniz Corby, HD 720p kamera çözünürlüğüne sahiptir. 13-14 dakika kesintisiz uçuş süresi bulunan drone, 75 metrekarelik kumanda kontrol menzili ile size geniş bir komuta alanı sunar. Wi-Fi kablosuz bağlantı yoluyla drone kamerası bulunan alanı akıllı telefon ya da tabletinizden görüntüleyebilir, otomatik iniş ve kalkış özelliği ile tek tuşla cihazı otomatik pilota alabilirsiniz. Cihaz donanımında yer alan Hand Sense System, el hareketlerini algılayarak fotoğraf ve video çekimlerinizi kayıt altına almanızı sağlar. Tek tuş dokunuşu ile drone kayıt cihazına 360 derece takla attırabilir, dilediğiniz manzarayı her açıdan kaydederek paha biçilmez kareler yaratabilirsiniz.

Aden E58 Fly More Combo Drone

Hem sesli hem de akıllı telefon yoluyla kontrol edilen Aden E58 Fly More Combo kameralı drone, katlanabilir kanat tasarımı ile taşıma ve saklama kolaylığı sunar. Tek tuşla iniş ve kalkışları otomatik pilota alabileceğiniz Aden E58’in katlı haldeki boyutları 12.5×7.5×5 santimdir. Cihaz, açık haldeyken de 27×19.5×5 santim ebatlarındadır. Aden marka E58 Fly More Combo droneu Wi-Fi bağlantısı ile telefonunuza bağlayabilir, kameranın bulunduğu alanı 720 piksel görüntü kalitesi üzerinden anlık olarak akıllı telefonunuzdan izleyebilirsiniz. Cihazın donanımında yer alan yüksek rüzgar direnci, cihazın ve motorundan rüzgardan etkilenmemesine ve titreşimin minimuma indirilerek net kayıtlar elde etmenize yardımcı olur. Yörünge takip özelliği, uygulama üzerinden cihazı komuta ederken drone’un parmağınızla çizdiğiniz rotada gezinmesine olanak tanır. Tasarımı kadar kumanda kontrol özellikleri ile dikkat çeken Aden E58 ile tek tuşla geri dönüş, kalkış ve iniş işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. 360 derecelik takla modunu aktive ederek dilediğiniz manzarayı her açıdan kaydedebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu