Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Bir İnsanın Kişiliğinin Oluşumu

istanbul temizlik şirketi

John Broadus Watson, insan kişiliğinin oluşumunu, tamamen çevresel etkenlere bağlayarak teorisini kurar.

Yirminci yüzyılda bir şeyler oluyordu. Herkes “insan”la uğraşmaya başladı.

İnsan nasıl hem bir melek hem de bir şeytan olabiliyor? Kusursuz insan yaratılabilir mi? gibi sorular öyle bir hale geldi ki insan üzerine söylenmedik söz, sorulmadık soru kalmadı. Hatta öyle ileri gidildi ki “Safkan bir insan ırkı” yaratmak için kollar sıvayanlar, biyolojik çaprazlamalar yapmaya kalkışanlar dahi oldu! Haliyle insan söz konusu olunca Psikoloji bilimi de gelişti bu yüzyılda, daha doğrusu gelişmek zorunda kaldı! Sanayi, kentleşme, çıkar mücadeleleri, savaşlar Psikoloji biliminin de mecburen ortaya çıkmasına zemin oluşturdu.

[irp]

Psikoloji insan davranışlarını inceleyen bir bilim olarak ortaya çıkmıştı.

Çünkü bütün bu işleri yapan sonuçta “insan”dı. Eh onu incelemek lazımdı. Psikoloji, böylece insan davranışlarını inceleyen bir bilim olarak ortaya çıktı ve hızla gelişti. Kimileri insan nasıl insan oldu acaba diye soruyor, kimisi insan zihninin yapı taşlarını anlamak için çırpınıyordu. Psikoanalistler, insanın oluşumunda çocukluk yaşantılarının, travmalarının büyük etkisi var deyip hipnozla bunu bilinç altından çıkarmaya çalışıyorlardı.

Adler, insanın oluşumunda ailedeki konum, doğum sırası etkilidir derken, kimileri de biyolojik süreçler en önemli etkendir cevabını veriyordu. Pavlov, Skinner gibi bazı kişiler insan davranışlarını incelemek için zavallı hayvancıklarla deneyler yapmaya başladılar.

“Yahu insanın şartlanma davranışı nasıl oluyor acaba” deyip deyip köpeciklerin boğazını deliyordu Pavlov. Yok buradan salya behere dolacakmış, zil sesine kaç cc tükürük salgıladı, yok eti görünce salya kaç cc oldu? gibi ölçümlerle bu köpeklerin hayatı insan uğruna mahvoldu. Skinner bilmece gibi bir kutunun içine kedicikleri koydu, öbürü güvercinleri denek yaptı. Biri farecikleri soktu labirentin içine, daha neler neler sırf “bir insanın oluşumu” için yapıldı.

Bir başka psikolog araştırmacı olan Watson ise ne biyoloji ne fizyoloji her şey tamamen yetişme şeklinden, sosyal çevre ve okul yaşamından gelir dedi. “Bana bir çocuk verin istersem bir doktor, istersem bir hırsız yapabilirim.” diyerek konuyu kendince noktaladı. Ama bunca iyi veya kötü niyetli çabaya rağmen bugün, yirmibirinci yüzyıl da bile bir insanın oluşumunu etkileyebilecek faktörler hala tam bilinememekte. Bilinen bir şey varsa o da etkiye tepkidir. Hep ezilen horlanan en sonunda patlar, hep sevgi, merhamet gören başkalarına da merhamet gösterir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu