Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Tam Kan Sayımı Değerlerinde Nelere Bakılır? Tam Kan Sayımı Nedir?

Makalemizde tam kan sayımı anlamları, tam kan sayımı nedir, tam kan sayımında nelere bakılır, kan sayımı neden yapılır, tam kan sayımında hangi hastalıklar belli olur gibi bizleri ilgilendiren en önemli sorulara yanıt bulacağız

istanbul temizlik şirketi

Tam kan sayımı (CBC), kişinin genel sağlık durumunu kontrol etmek veya anemi gibi durumları taramak için kullanılan yaygın bir kan testidir. Makalemizde tam kan sayımı anlamları, tam kan sayımı nedir, tam kan sayımında nelere bakılır, kan sayımı neden yapılır, tam kan sayımında hangi hastalıklar belli olur gibi bizleri ilgilendiren en önemli sorulara yanıt bulacağız

Tam Kan Sayımında Nelere Bakılır?

Tam Kan Sayımında Nelere Bakılır?

Bir laboratuarda kandaki kırmızı hücreler, beyaz hücreler ve trombosit sayısı değerlendirilir.

  • Kırmızı hücreler, oksijenin vücuda taşınması için hayati önem taşır.
  • Hemoglobin, alyuvarların bir bölümünü oluşturur.
  • Vücut enfeksiyonlarla savaşmak için beyaz hücreleri kullanır.
  • Trombositler kan pıhtılaşmasında, kanamayı durdurmada rol oynar.

Tam kan sayımı (CBC) testi, yapılan en yaygın kan testlerinden biridir. Kan torbasında bir koruyucu kullanarak pıhtılaşmayı önleyen bir kan örneği alınır. Numune otomatik olarak bir makineye konur:

  • Kandaki kırmızı hücre, beyaz hücre ve trombosit sayısını sayar.
  • Kırmızı kan hücrelerinin boyutunu ölçer ve ortalama boyunu hesaplar.
  • Kırmızı kan hücrelerinden (hematokrit) oluşan kan oranını hesaplar.
  • Kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin miktarını ölçer.

Tam Kan Sayımında Hangi Hastalıklar Belli Olur

Tam Kan Sayımında Hangi Hastalıklar Belli Olur

  1. Anemi – Bu, normalden daha az kırmızı kan hücresi olduğunuz veya her bir kırmızı kan hücresinde normalden daha az hemoglobin bulunduğunuz anlamına gelir. Bir tam kan sayımı CBC‘nin yapılması için en yaygın neden anemiyi kontrol etmektir. Aneminin birçok nedeni vardır. Kırmızı hücrelerin ortalama büyüklüğü bazı anemiler nedeni ile ilgili bir ipucu verebilir. Örneğin, İngiltere’de aneminin en yaygın nedeni demir eksikliği. (Hemoglobin yapmak için demir gereklidir.) Bu tür anemide kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutu normalden küçüktür.
  2. Çok fazla kırmızı hücre – buna polisitemi denir ve bunun çeşitli nedenleri olabilir.
  3. Çok az sayıda beyaz hücreye – buna lökopeni deniyor. Azalan beyaz hücrenin türüne bağlı olarak, nötropeni, lenfopeni veya eozinopen olarak adlandırılabilir. Çeşitli nedenleri vardır.
  4. Çok fazla beyaz kan hücresi – buna lökositoz denir. Beyaz hücrenin türüne bağlı olarak buna nötrofil, lenfositoz, eozinofilik, monositoz veya basofili denir. Çeşitli sebepler var – örneğin:
  • Çeşitli enfeksiyonlar beyaz kan hücrelerinin artmasına neden olabilir.
  • Bazı alerjiler eozinofili oluşturabilir.
  • Lösemi, anormal hücrelerin, genellikle beyaz kan hücrelerinin bulunduğu bir kan kanseri türüdür. Lösemi tipi etkilenen beyaz hücrenin türüne bağlıdır.
  1. Çok az sayıda platelete – buna trombositopeni denir. Bu, çürük yapabilir veya kolayca kanayabilir. Çeşitli nedenleri vardır.
  2. Çok fazla trombosit – buna trombositemi (veya trombositoz) denir. Bu, trombositleri oluşturan kemik iliğinde hücreleri etkileyen bozukluklardan kaynaklanmaktadır.

Başka testlere ihtiyacım var mı?

Birçok farklı durum, kan sayısında bir anormallik oluşturabilir. Bu nedenle, bir anormallik bulunursa, nedeni bulmak için sık sık başka testlere ihtiyaç duyarsınız. Örneğin, anemi en sık görülen anormalliktir. Anemi bulunduğunu tespit ederseniz, kandaki demir veya bazı vitamin seviyelerini kontrol etmek için başka bir kan testi yaptırmanız önerilebilir. Ve eğer bu testler normalse, diğer testler gerekebilir.

Anemi ve diğer kan hücresi problemlerinin nedenini bulmak için bazen bir kemik iliği biyopsisi gereklidir. Kemik iliği, kan hücrelerinin kan ‘kök’ hücrelerinden yapıldığı yerdir. Kemik iliğinin bir örneği (biyopsi), mikroskop altında incelenebilir ve anormalliğin nedenini bulmaya yardımcı olmak için test edilebilir.

Kan sayımındaki anormalliğe bağlı olarak, çeşitli diğer testler önerilebilir.

Tam kan sayımı nasıl yapılır?

Tam kan sayımı nasıl yapılır?

Kolda bulunan damardan bir hemşire, doktor veya flebotomist (laboratuvar testleri için hastalardan kan toplanması için özel olarak eğitilmiş biri) küçük bir kan örneği alır. Test bir klinikte, poliklinik ameliyatı veya hastane bölümünde yapılabilir.

Kan numunesi alması için iğnenin batırılacağı cilt alanı antiseptik bir bezle temizlenebilir. Daha sonra, numuneyi almasını kolaylaştırmak için damarı ortaya çıkarmak için genellikle üst kolun etrafına bir turnike yerleştirilir.

Bir toplama iğnesi cihazı, farklı kan testi türleri için çeşitli numuneler toplamak için kullanılabilir.

Testten sonra, pamuk ile birkaç dakika kanın alındığı alana basınç uygulanır. Bu kanamayı durdurur ve morlukları önlemeye yardımcı olur. Alanı temiz tutmak ve enfeksiyonu önlemek için genellikle dezenfekte edilir.

Kan, farklı kan hücrelerinin ölçüldüğü veya sayıldığı bir laboratuvara gönderilir.

Tam kan sayımı test sonuçları Anlamları

Tam kan sayımı test sonuçları Anlamları

Tam kan sayımı testinin sonuçları, testin aciliyetine bağlı olarak hızlı veya birkaç gün içinde çıkar.

Sonuçlar günlük hastalar veya hastaneye kabul edilen insanlar için hastanedeki doktorlara verilebilir veya testi düzenleyen Genel Sekretere gönderilebilir. Doktor, sonuçları bir hastaya açıklamadan ve daha ileri tetkikler düzenlemeden önce sonuçları incelemeye ve yorumlamaya ihtiyaç duyacaktır.

Sonuçlar her zaman kesin bir tanı sağlamaz, ancak sağlık sorunları ile ilgili ipuçları verebilir, bu da daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyabilir.

  • Düşük hemoglobin, belki de diyet problemlerinden veya iç kanamaya neden olan durumlardan kaynaklanan anemiyi belirtir.
  • Yüksek hemoglobin, akciğer hastalığını veya kemik iliği sorunlarını olduğunu gösterebilir.
  • Düşük beyaz kan sayısı, kemik iliği kanseri gibi kemik iliği sorunlarına işaret edebilir. Bu test genellikle kanser için kemoterapi tedavisi sırasında yapılır. Düşük beyaz hücre sayıları da bir virüs, genetik olabilir veya hiç önemli olmayabilir.
  • Yüksek beyaz kan sayısı bağışıklık sisteminin bir enfeksiyonla savaştığını gösterebilir, ancak nadir durumlarda lösemi veya kan kanseri anlamına da gelebilir.
  • Düşük trombosit sayısı, bir viral enfeksiyonun bir başka olası işaretidir veya vücudun bağışıklık sistemi, otoimmün koşullar nedeniyle vücudun bazı bölümlerine yanlışlıkla saldırmaktadır.
  • Yüksek trombosit sayıları iltihaplanma, enfeksiyonlar veya kemik iliğini etkileyen koşullar anlamına gelebilir.

Makalemizde tam kan sayımı hakkında detaylı bilgi verdik. Lütfen yılda bir kez de olsa tam kan sayımı yaptırarak sağlığınız hakkında bilgi ediniz. Sağlıklı günler.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu