Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerTeknoloji

Kuantum Bilgisayar Nedir?

Adını oldukça sık duymaya bşaladığımız Kuantum Bilgisayar Nedir? Kuantum bilgisayar ile normal bilgisayar arasındaki farklar neler?

istanbul temizlik şirketi

Teknoloji ile alakalı çoğu kişinin kesinlike duyduğu ama çoğu kişini konu hakkında pek bilgisi olmadığı kuantum bilgisayarları artık pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Peki kuantum bilgisayar ile normal bilgisayar arasındaki farklar neler?

Klasik ve kuantum bilgisayarlar arasındaki üç ana farkı anlamanın, kuantum bilgisayarların nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı olacağını umuyoruz.

Kuantum Bilgisayar Kuantum bilgisayarı ve klasik bilgisayar arasındaki farklar sizleri gerçekten şaşırtacak düzeyde.

Bilgisayar ile Kuantum Bilgisayar Arasındaki Temel Farklar

İlk temel fark, her iki sistemin bilgi birimlerinin işlenmesinde gözlenir. Geleneksel bilgisayarlar, bilgi depolamak ve işlemek için en küçük birim olan bitlerden yapılandırılır. Bu fiziksel birimler sadece” 0 “ve” 1″ile sembolize ettiğimiz devletlerden birinde olabilir. Kuantum bilgisayarlar küblerden oluşur. Kübitler, geleneksel bilgisayar sistemlerinde fiziksel sistemler olarak 0 ve 1 durumlarını içerebilir, ancak 0 ve 1 arasındaki diğer sınırsız durumları da içerirler. Bu ara devletler çatışma tarafından yok edilir (ing., over overlaylay denir) durumları. Bu ara durumların varlığı, sıradan bir klasik şifre çözme ile aynı büyüklükteki fiziksel bir alana çok daha fazla bilgi eklememizi sağlar.

Geleneksel bilgisayarlar ve kuantum bilgisayarlar arasındaki ikinci önemli fark, üzerinde gerçekleştirebileceğimiz mantıksal işlemlerin kapsamı ve kapsamıdır.

bilgisayar ile Kuantum bilgisayar Temel Farklar

Klasik bilgisayarlar ikili mantığa göre çalışır. Örneğin, ve gate gibi mantık kapıları kullanıldığında, giriş olarak iki bit alınır ve çıkış olarak sadece bir bit elde edilir. Bir kuantum mantık kapısı durumunda, bir veya daha fazla arşın girişi alır ve çıktıda bir veya daha fazla arşın üretir. 0 ve 1 Klasik durumlarına karşılık gelen durumlarda da bulunabileceğini düşünürsek, klasik mantık kapılarını kolayca taklit edebileceklerini söyleyebiliriz. Klasik mantık kapılarının daha genel kuantum mantık kapılarının özel durumları olduğunu bile varsayabiliriz. Bununla birlikte, 0 ile 1 arasındaki diğer çatışmaların Ara durumlarının arşın cinsinden varlığı, kuantum mantık kapılarının nezaketini ve sayısını önemli ölçüde artırır. Örneğin, 0 ve 1’i girdi olarak alan ve 0 ile 1 arasında farklı çatışma durumları üreten kuantum mantık kapılarını kullanabiliriz. Bunun gibi bir kuantum mantıksal kapının klasik bir sistemde hiçbir benzerliği yoktur. Kuantum mantık kapıları bu geniş yelpazesini kullanarak, kuantum bilgisayarlar yüksek bilgi işlem gücü elde edebilirsiniz.

Geleneksel bilgisayarlar ve kuantum bilgisayarlar arasındaki üçüncü önemli fark, çalışan bir bilgisayarın hangi durumda olduğunu bulmaya çalıştığımız zamandır. Geleneksel bir bilgisayarda, bilgisayardaki bitlerin herhangi bir zamanda hangi durumda olduğunu tam olarak bilebiliriz. Garip, belki de, ama bir kuantum bilgisayarın hangi durumda olduğunu bilmek teorik olarak imkansızdır. Kuantum bilgisayarı oluşturan arşınlarda hangi çatışma durumunun saklandığını tam olarak belirleyemiyoruz. Yani bir noktada bilgisayarda sadece kısmi bilgiye sahip olabiliriz. Bu şekilde, kuantum bilgisayarlar için algoritmaların tasarımı, bilgisayar içindeki bilgilere erişimi kısıtlamak arasındaki hassas dengeyi korurken, çok çeşitli kuantum mantık süreçlerinin ve durumlarının kullanımını içerecektir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Küçükken bir abi vardı. Bende bilgisayarı yeni yeni tanıyorum falan. Neyse dedi ki: bir bilgisayar aldım. Daha tıklamadan sayfaları yüklüyor. Bunu 22 sene önce söylemişti. Şimdi o bilgisayarlar da zamanın en yavaş bilgisayarları oldu. Neyse çalışmaya devam 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu