Instagram takipçi satın al
Hayvanlar AlemiListeler

Uçan Balık Nedir? Nasıl Uçar? Özellikleri Nelerdir?

Uçan Balık Nedir? Nasıl Uçar? Özellikleri Nelerdir? Konu hakkında merak edilen tüm bilgileri detaylı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Uçanbalıkgiller (Exocoetidae) familyasından Akdeniz, Atlantik ve Büyük Okyanus dahil tüm sıcak denizlerde yaşayabilen açık deniz balıklarının adı. Bu balıklara Marmara Denizi’nde de rastlanır. Bilinen 50 kadar türü vardır. Bu türlerin büyük bir kısmı Büyük Okyanus’ta yaşar. En çok bilinen uçan balık türleri, iki kanatlı uçan balık veya uçar balık, dört kanat!! Atlantik uçan balığı ve Kaliforniya uçan balığıdır.

Boyları genelde 15 ila 45 santimetre arasındadır. Kaliforniya uçan balığı bu türler içinde 45 santimetre ile en büyük olanıdır. Büyük ve kanat biçiminde göğüs yüzgeçleri bulunur. Bu sayede havada 300-400 metre planör uçuşu yapabilirler. Bu balıkların göğüs yüzgeçlerinin boyu kendi boyunun yaklaşık üçte ikisidir.

Uçuş sırasında orta boydaki bir uçan balığın göğüs yüzgecinin eni 60 santimetreye ulaşır. Ayrıca uçarken sahip oldukları büyük hava keselerini şişirerek hafiflerler.

Uçan Balık nasıl uçar?

Uçan Balık nasıl uçar?

Boyu 15 santimetre olan bir uçan balığın hava kesesinin uzunluğu yaklaşık olarak 9 santimetredir. “V” şeklinde olan kuyruklarının alt parçasının üst parçasından daha uzun olması havada kalmasına yardımcı olur. Kuyruklarının su içerisinde saniyede 50 defa titreşmesiyle uçuş olayı gerçekleşir.

Deniz yüzeyinde saatte 30 kilometre hızla yüzebilirler. Kuyruklarını titreştirerek hızlarını 96 kilometreye kadar yükseltebilirler. Yarım saniyede sudan havaya fırlayabilen bu balık, hızla göğüs yüzgeçlerini açarlar ve havada 10-15 saniye süzülerek 80 metre kadar yol alırlar.

Dört kanatlı Atlantik uçan balığının göğüs yüzgeçleri kadar karın yüzgeçleri de aktiftir ve uçarken göğüs yüzgeçlerini de titretir. Bu balıklar, hızları kesildiğinde göğüs yüzgeçlerini kapatarak suya düşerler.

Suya düştüklerinde kuyruklarını ve göğüs yüzgeçlerini yeniden titretmeye başlayarak ikinci bir sıçrayışla uçuşa devam ederler. Bu şekilde art arda 11 sıçrayış yapabilirler. Bu sıçrayışların toplamında yaklaşık olarak havada kaldıkları 43 saniye boyunca 300-400 metre uçabilirler. Rüzgarın durumu uçuşlarını etkiler. Denizlerin üst kısımlarında yüzerler.

Uçan Balık nasıl beslenir?

Uçan Balık nasıl beslenir?

Besin kaynakları hayvan ve bitki planktonlarıdır. Sürü halinde gezerler. Gece ve gündüz sürüler halinde ışığa doğru uçuşlar yaparlar. Genellikle 1-2 metre yüksekten uçuyor olsalar da kimi zaman 8-10 metre yükseğe uçabildikleri de görülmüştür. Uçma yeteneklerini kendilerini kovalayan düşmanlardan kaçmak için de kullanırlar.

Denizlerdeki düşmanları arasında yunus balıkları ve orkinoslar bulunur. Havada ise martılar ve albatroslar onların uçuşlarını gözler ve saldırıya geçerler. Bu balıkların eti lezzetlidir.

Kimi bölgelerde ticari malzeme olarak kullanılırlar. Ağla avlanırlar ve orkinos, kılıçbalığı ayında yem olarak kullanılırlar. Bu balıklar yumurtalarını deniz yüzeyine yakın yosunların arasına bırakırlar.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu