Instagram takipçi satın al
Gezi RehberiListeler

Bir Kültür Mozaiği Kars Gezi Rehberi

Tarih boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Kars tarihi ve Kars'ta gezilecek yerler ile ilgili bütün detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

MÖ 3000 yıllarında Anadolu’da devlet kuran ilk uygarlık Hurriler’dir. Van Gölü ve çevresinde güçlenen Hurriler, tarihte ilk savaş arabalarını kullanan bir kavimdir. Hurriler Kars’ta da yerleşmişlerdir ve buraya yüksek ülke adını vermişlerdir. Bugün de ülkemizin en yüksek şehri Kars’tır. Kars, Hurriler’in arkasından Hititler’in ve Urartular’ın işgaline uğramış, daha sonra arka arkaya Kimmerler, İskitler, Persler ele geçirmiştir. MÖ dördüncü yüzyılda bu defa Makedonya Kralı İskender bölgenin yeni sahibi olmuştur. Derken Kars, Romalılar ve Bizanslılar’ın egemenliğinde kalmış, yedinci yüzyılda Arap akınlarına uğramış ve 1064 yılında Selçuklular Ani’yi fethedince, Anadolu’nun Türkler tarafından ele geçirilen ilk şehri olmuştur. Nihayet Kanuni Sultan Süleyman 1534 yılında Kars’ı, Osmanlı topraklarına katmıştır.

Kars’ta bugün hala, tarih boyunca hüküm süren uygarlıkların izleri bulunmaktadır.

Kars'ta gezilecek yerler

Kars’ta gezilecek yerler

Kars Kalesi, 1153 yılında Saltuklu Sultanı’nın emri ile yaptırılmıştır. Şehri çevreleyen dış kale surlarının boyu 27 kilometreyi buluyor. Kale 1386 yılında Kars’ı ele geçiren Timurlenk tarafından yerle bir edilmiştir. Osmanlı döneminde Üçüncü Murad zamanında kale yeniden onarılmıştır. Ancak 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra gelen 40 yıllık Rus işgali sırasında kale bir kere daha tahrip olmuştur.

Ermenistan sınırında bulunan Ani Harabeleri, 2500 yıl öncesine ait bir yerleşim alanıdır ve tarihi İpek Yolu’nun önemli bir durağıdır. Ani harabeleri Hristiyan ve Ermeni inanışında kutsal bir öneme sahiptir. Şehirdeki Büyük Katedral, onuncu yüzyılda yapılmıştır ve Sultan Alparslan burayı aldığı zaman camiye çevirmiştir. Bugün Fethiye Camii olarak anılıyor.

Ani Harabeleri

Kars’ta çok sayıca tarihi eser bulunuyor. Onuncu yüzyılda 12 havari adına inşa edilen Havariler Kilisesi, bugün Kümbet Camisi olarak anılıyor. Evliya Camii, 1579 yılında Lala Mustafa paşa tarafından yaptırılmış. Ani Harabelerinin kuzeyinde bulunan ve 1215 yılında yapılan Tigran Honents Kilisesi, içinde bulunan freskleri ile ünlüdür. On üçüncü yüzyılda yapılan Genç Kızlar Kilisesi, Arpaçay kıyısında, Ermenistan sınırına yakın bir yerdedir.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, Yusuf Paşa Camii, Beylerbeyi Sarayı, Selçuklu Sarayı, Mazlumoğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı, Topçuoğlu Hamamı ve Kars Çayı üzerindeki Taş Köprü de geçmişin izlerini bugüne yansıtan eserlerdir.

Doğu Ekspresi

Ankara’dan kalkan Doğu Ekspresi ile Kars’a yapılacak bir yolculuk unutulmaz anlar yaşatabilir. Örneğin, mevsim kış ise, donmuş Çıldır Gölü’nde balık avlamak hoş olabilir. Toz kristal karın yağdığı Alpler dışında dünyada tek yer olan Sarıkamış’ta kayak yapılabilir. Kars çevresinde ayıların, kurtların, tilkilerin ve vaşakların yaşamına şahit olunabilir. Rast gelirse cirit festivali izlenebilir. Şehre hala renk veren Baltık mimarisi keşfedilebilir.

Kars tarihi hakkında detaylı bilgiler: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kars

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu