Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı BilgilerListeler

Uykusuzluk Neden Olur Uykusuzluğa Ne İyi Gelir?

Bir çok kişinin yaşadığı uykusuzluk sorunu nedenleri ve uykusuzluğa nelerin iyi geleceğini yazımızda detaylandırmaya çalıştık.

istanbul temizlik şirketi

Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız veya gece yarısı uyanıp yeniden uyuyamıyorsanız ve bu durum bir haftadan fazla devam ediyorsa uykusuzluk problemi yaşadığınızı gösterir. Uykusuzluk, bedenimize fiziksel, duygusal ve zihinsel yorgunluk yaşatarak bizi güçsüz düşüren bir rahatsızlıktır.

Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir? Neden Uyuyamıyoruz?

Uyku, enerji depolarımızı dolduran bir işlemdir. 7-8 saatlik kaliteli bir uyku bedenimizin fonksiyonlarını düzenleyerek vücudumuzu yeniler ve güçlendirir.

Stres

Uykusuzluk gerçekte bir hastalık değilse de beyindeki sinir taşıyıcısı olan nörotransmiterin dengesizleştiğini gösteren bir sorundur. Uykusuzluk,  genellikle vücudun strese veya stresli olaylara verdiği bir tepkidir.

Stres, kaliteli bir uyku için gerekli olan hormon dengesini bozar ve sinir sistemini baskılayarak düzensiz çalışmasına neden olur. Stres kronikleştikçe gece uykusu ortadan kalkmaya başlar. Sinir sistemi gergin bir hale gelir ve bu durum daha fazla yorgunluğa yol açar. Aynı zamanda bu gerginlik uykuyu da engelleyerek bir kısır döngü içine girilmesine neden olur.

Işık

Işık, uyku bölünmesine yol açan en önemli etmenlerden biridir. Gece 11.00 ile 03.00 arasında vücudumuz melatonin hormonu üretir. Bu hormon, hücrelerin yenilenmesinde ve vücudun dengelenmesinde aktif olarak görev alır.

Melatonin hormonu sadece karanlıkta salgılanır. Eğer uyuduğunuz ortamda bir ışık kaynağı varsa vücudunuz bu hormonu salgılamaz. Yapılan klinik araştırmalarda gece ışıkla uyuyan insanların melatonin seviyelerinin baskılandığı ve ışığın insanların gece yarısı uykularının bölünmesine yol açtığı kanıtlanmıştır.

Yaşlılık

İnsanlar yaşlandıkça daha fazla uyku problemleri yaşamaya başlarlar. Menopoza giren kadınlarda hormon dengesizliğinden dolayı uykusuzluk görülebilir.

Kronik Hastalıklar

Kronik hastalıklara sahip insanlarda uyku bölünmesi veya uykuya dalamama sorunu sık görülen bir sorundur. Aynı zamanda vücudunda kronikleşmiş iltihap olan kişilerde uyku düzeninin bozulması yaygındır.

Uykusuzluğun Nedenleri

Uyku Bölünmesinin Nedenleri

  • Yapay ışık kaynağı ve bilgisayar ekranı ışığı
  • Reflü gibi sindirim sistemi problemleri
  • Gün içinde saatlerce çalışmak
  • Uyku haplarına bağımlılık
  • Gürültü, ışık, sıcaklık gibi çevresel faktörler
  • Ağrı
  • Stres ve anksiyete
  • Uyarıcı yiyecek ve içecek tüketimi
  • Vardiyalı çalışmak

Detaylı bilgi için: Why Is Melatonin Important For Well-Being, Anxiety, And Depression?

Uykusuzluk Problemi için Bitkiler

Geleneksel tıpta binlerce yıldır uykusuzluğun tedavisinde kullanılan ve başarılı sonuçlar alınan 3 bitki vardır. Bunlar bakopa, çarkıfelek ve aslankulağı bitkileridir. Uykusuzluk için halk arasında kullanılan birçok bitkiye nazaran bu bitkilerin hiçbir yan etkisi yoktur. Uykusuzluk problemi için yatmadan 1 saat önce alınmaları gerekir.

Bakopa

Bakopa, özellikle Hindistan’da uykusuzluğun en etkili ilacı olarak binlerce yıldır kullanılan bir bitkidir. Brahmi olarak da bilinir. Bakopa ile ilgili birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu bitki, beynin bilişsel fonksiyonlarını düzenleyerek uykuya dalmayı ve kaliteli bir uyku uyumayı kolaylaştırır. Aynı zamanda uykusuzluğun beyin üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.

Çarkıfelek

Kuzey Amerika’da yetişen çarkıfelek bitkisi, tüm bedeni rahatlatır ve uykunun düzene girmesine yardımcı olur. Yatıştırıcı bir şurup olan Passiflora şurubunun da etken maddesidir. Mideyi güçlendiren bu bitki, ülseri de tedavi eder. Aktarlardan alacağınız kurutulmuş 1 çay kaşığı çarkıfelek bitkisinin üzerine 1 su bardağı kaynamış su ilave ediniz.  5 dakika demlendikten sonra süzerek içiniz. Bu çayı her gün günde 1 defa olmak kaydıyla uyumadan 1 saat önce tüketmeye özen gösteriniz.

Aslankuyruğu

Aslankuyruğu bitkisi stresi azaltır ve hormon bozukluklarını iyileştirir. Bilimsel adı Leonurus cardiaca’dır. Aktarlarda aslan otu olarak da bilinir. Özellikle stresten ve hormonsal dengesizlikten kaynaklanan uykusuzluk problemlerini tedavi eder. Sinir hastalıklarına, nevroza, kalp yetmezliğine, astıma, adet düzensizliğine, yüksek tiroit problemlerine iyi gelir.

Bitki çayı olarak kurutulmuş bir çay kaşığı aslan otu, 1 bardak kaynar suda 5 dakika demlendikten sonra süzülerek tüketilir.

Uykusuzluk Tedavisi için Öneriler

Uykusuzluk Tedavisi için Öneriler

Egzersiz – Gün içinde yapacağınız 1 saat egzersiz veya yürüyüş, gece uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Ancak akşam 08.00’den sonra egzersiz yapmaktan kaçınmak gerekir.

Ilık bir duş – Ilık su, bedeni ve kasları gevşetir. Yatmadan hemen önce ılık bir su ile duş almak, uykuya geçiş yapmayı kolaylaştırır.

Karanlıkta uyuyun – Fazla ışık beyni uyararak uykuya dalmayı engeller. Uyumadan önce televizyon ve bilgisayar ekranlarını, odanızdaki tüm lambaları kapatırsanız daha kaliteli bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

Yatağınızı değiştirin – Uykusuzluk problemine yol açan en önemli nedenlerden biri de rahatsız yataklardır. Uykusuzluk probleminiz yatağınızdan kaynaklanıyor olabilir.

Hafızalı sünger yatakları (Memory foam) sağlıklı ve rahat bir uyku için yeni teknoloji ürünleridir ve bu yataklar uyku kalitesini arttırarak uykusuzluk probleminizin giderilmesinde yardımcı olabilir.

Yardımcı kaynak: https://innerfuel.net/why-doesnt-melatonin-work/

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu