Instagram takipçi satın al
Yaşam - insanBilim VideolariFaydalı BilgilerListeler

En Sinsi Manipülasyon Teknikleri | Manipülasyona Dair 4 Soru!

Karşınızdaki insanı etkilemek ve kontrol altına almak adına en sinsi manipülasyon teknikleri neler hiç merak ettiniz mi? Bütün detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Karşınızdaki insanı etkilemek ve kontrol altına almak adına en sinsi manipülasyon teknikleri neler hiç merak ettiniz mi? Kişileri kontrol altında tutmak egoyu tatmin eder. Çoğu birey kötü emellerini harekete geçirebilmek, karşısındaki insanı istediği doğrultuda kullanabilmek adına manipülasyon cümleleri kullanır. Karşısındaki insanın ise ruhu bile duymaz. Hiç manipüle ettiniz ya da edildiniz mi? Konuya dair bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Manipülasyon Nedir? Manipülasyon Örnekleri Nelerdir?

Manipülasyon; kişinin karşısındaki bireye sözel, fiziksel ve duygusal olmak üzere farklı aşamalar ile yaklaşımı sonucu kontrol altına almasıdır. Ülkemizde aslında çoğu insan farkında olarak ya da olmayarak manipüle etme teknikleri kullanmaktadır. Tehlikeli insanların denemesi ile istenmeyen sonuçlara varabilmektedir. Manipüle edilen kişi adına oldukça zor yaşantılar ve günler mevcuttur.

En sinsi manipülasyon teknikleri psikoloji ve sosyoloji alanının konusunu oluşturur. Zaman içerisinde çeşitli araştırmalar adına bu konuda deneyler yapılmıştır. Deneklerin deney öncesi ve sonrasında ölçümleri kıyaslandığında sonuçlar inanılmaz derecede şaşırtıcıdır! Manipülasyona başvuran kişi duygularına yenik düşerek bu durumu kullanırken karşısındaki bireyin fiziksel-ruhsal açıdan çöküntüye uğradığı görülür.

Psikolojik manipülasyon örnekleri çeşitlendirilebilmektedir. Her bireyin başvurduğu yöntem değişik olacaktır. Yapılan araştırmalara göre insanlar arasında en sık duygusal manipülasyon örnekleri ile karşılaşılır. Özellikle ülkemiz bazında da düşünüldüğünde erkekler tarafından kadınlara daha çok olmak suretiyle duygusal manipülasyon uygulanır. Kadın ya da manipüle edilen kişi bunu başta fark etmese de zaman içerisinde ilişki katlanılamaz bir hal alır.

Çevrenizde birlikte olan ve ‘Bu insanlar bunca zorbalığa rağmen nasıl birlikte olabiliyor?’ ya da haberlerde denk geldiğiniz cinayet, şiddet olaylarında ‘Kadın nasıl bu kadar sessiz kalabiliyor?’ diye sorduğunuz oldu mu? Aslında her bir örnek altında en sinsi manipülasyon teknikleri bulunabilir. Kişi sadece uğradığı manipülenin farkında değildir. Durumda aslında burada var olmaktadır. Kaldırılamaz durumlara bile sesini çıkarmayan ve eşinin lafından çıkmayan kişilerin toplumsal baskı ve alışkanlıkların yanı sıra manipüle durumlarından dolayı böyle oldukları tahmin edilir.

Manipülasyon Nedir? Manipülasyon Örnekleri Nelerdir?

Manipülasyon ile Aşık Etme Mümkün mü?

Manipüle teknikleri arasında araştırmaların temel sebeplerinden birisi kişilerin karşısındaki insanı aşık etme durumunda kaynaklanır. Aslında bu düşünce oldukça yanlıştır! Manipülasyon iyi niyetli bir teknik olarak ancak uzmanlar tarafından kullanılır. Psikolojik bilgisi eksik olan kişiler tarafından denendiğinde büyük ve yıkıcı sonuçlara ulaşmak daha olasıdır.

En sinsi manipülasyon teknikleri kullanılsa dahi karşınızdaki kişinin size aşık olma ihtimali sıfırdır! Oluşturacağınız eksiklik ve sahip olma arzusu karşınızdaki kişi daha baskın olacaktır. Yani size aşık olduğu için değil, birlikte olma zorunluluğunu hissedeceği için yanınızdadır. Bu durum sürekli olarak da devam etmez üstelik. Genellikle bu tarz bir amaç doğrultusunda ilişkiler kısa süreli olacaktır. Bitişleri sırasında ortaya çıkan sonuçlar iste başlangıca nazaran oldukça kötüdür!

Bilinçaltı Ele Geçirme ve Manipüle Sanatı

Sigmund Freud tarafından ortaya atılan bilinçaltı kavramı, kişinin farkında olmadığı ve kaçtığı durumları yansıtır. İnsan aslında yansıttığı benliğinin ufak bir kısmını oluşturur. Gerçek benliği ise buzdağının alt kısmı olarak adlandırılır. Bilinçaltı ele geçirme ve manipüle sanatı kendisi tarafından da uygulanmaktaydı. Ancak kendisinin Nöroloji alanında uzmanlığı bulunmaktaydı

Eğitimi olmayan ve bu konuda uzmanlaşmamış bir kişinin en sinsi manipülasyon teknikleri kullanarak bilinçaltına inmesi imkansızdır! Bilinçaltı bahsedildiği kadar kolay ulaşılabilen bir alan değildir. Kişi bu alanı korumak için çabalar çünkü altında hayvani duyguları bulunur. Toplum arasında bu tarz konu başlıkları ile insanlardan para kazanmaya çalışan sahtekarlar da vardır. İnanmamanız ve bu durumun imkânsızlığını kabul etmenizi öneriyoruz.

Manipülasyon ile Aşık Etme Mümkün mü?

En Sinsi Manipülasyon Teknikleri Nelerdir?

Manipülasyon teknikleri uygulanacak duruma göre değişiklik gösterir. Manipüle etmek her ne kadar kişinin güç elde etme ve karşı tarafı kontrol etme konusunda cazip gelse de uygulanmaması önerilir. İlişkileri temelden sarsan ve karşı cinste gerçekten yıkıcı durumlara yol açacak bir durumdur. Ancak manipülasyon tekniklerini öğrenerek arkadaş ve eş ilişkinizi gözden geçirmeniz mümkündür.

1- Psikolojik Manipülasyon Örnekleri

En sinsi manipülasyon teknikleri içerisinde psikolojik alt yapısı olanlar tercih edilir. Psikoloji oldukça karmaşık bir kavramdır. Ancak insan hayatında önemi oldukça büyüktür. Genellikle ülkemizde de erkek-kadın ilişkileri arasında tercih edilir. Bin insan farkında olarak ya da olmayarak karşısındaki eşini kontrol etmeye çalışır. Psikolojik olarak uygulanan en sık yöntem ise çaresiz ve özgüvensiz hissettirmektir. Psikolojik manipülasyon teknikleri kötü amaçlar ile kullanıldığında yıkıcı durumlar ortaya çıkarır.

Manipülasyon cümleleri ya da olayları incelenerek bu durumun anlaşılması daha mümkündür. Bu alanda en bilindik yöntem ‘Gaslighting Yöntemi‘ olmaktadır. Manipüle eden kişi gündelik yaşam içerisinde karşısındaki bireyi zora düşürecek olaylar yaşatır. Ancak bunu ufak ufak uygular. Örneğin en sık verilen örnekte bir erkeğin gün içerisinde lamba ışığını azar azar kısması bulunur. Eşi lambada bir sorun olup olmadığını dile getirir. Manipüle eden kişi için ise rolünü oynama vakti burada doğar.

Manipülasyonu uygulana kişi en sinsi manipülasyon teknikleri arasında bulunan bu durum içerisinde eşine iyi olup olmadığını dile getirir. Başlangıçta ters, büyük bir abartılı bir tepki vermez, ışığın her zamanki gibi olduğunu belirtir. Zaman içerisinde daha sonra ışığı giderek düşürmeye devam eder. Karşısındaki insan bir iki defa daha ışık normal mi diye sorar. Manipülasyon tekniği kullanan kişi ise artık şiddetini arttırarak her şeyin normal olduğunu kendisinin algılamasında problem olduğunu ifade eder.

Bu durum sizin için oldukça basit geldi değil mi? Aslında tam olarak öyle değil! Kadın açısından durumu ele alalım. Başlangıçta kendisine güvenerek gayet özgüvenli bir şekilde durumun anormalliğini dile getiriyordu. Ancak eşinin her şeyin normal olduğu mesajı karşısında ilk olarak dengesizlik yaşadı. 2-3 sorusu sonrasında artık anormalliği ‘normal’ olarak görmeye başladı. Ve işte sonuç: Tek sorun kendi algılamasıydı, eşi ne diyorsa tamamen haklıydı!

2- Duygusal Manipülasyon Örnekleri| En Sinsi Manipülasyon Teknikleri

Duygusal olarak en sinsi manipülasyon teknikleri içerisinde kişiye özgüvensiz hissetirmenin ilerisinde kendisine muhtaç olduğu hissi verilir. Manipülasyon örnekleri arasında en çok bu durum ‘Sana muhtacım, sen yoksan ben bir hiçim, beni gerçekten bırakıp bu kadar kötü mü olmama sebep olacaksın?’ gibi manipülasyon sözleri ile başlamak bulunur. Her ne kadar kişi bunu dinlemeyecektir deseniz de durum öyle olmayacaktır. Manipülasyon tekniklerinden en sık kullanılan yöntem malesef tahmin edemeyeceğiniz durumlara kapı açar.

Duygusal istismar olarak da adlandırılabilecek bir durum ortaya çıkar. Soruların ve davranışların devamında kişi hayatından çıksa dahi bu sefer ‘İşte her şey kötüye sardı, hepsinin sebebi sensin çünkü beni bıraktın!’ gibi cümlelerle devam ettirilir. Bunun sonucunda kişiye muhtaç olduğu kavramı oturtulur. Aslında kendisi değil, karşısındaki kişinin muhtaçlığı üzerinde durulur. Tüm bu cümleler size bir yerden tanıdık geldi mi?

Türkiye’de yaşanan şiddet ve kavga olaylarını inceleyelim. Haberlere çıkan olayların birçoğunda en sinsi manipülasyon teknikleri uygulandığını görebilirsiniz. Hatta haberleri bırakın çevrenizde dahi bu tarz durumlarla karşılaşmanız mümkündür. Kişi size ya hakaret ederek ya da muhtaçlığı, özgüvensizliği üzerinde durarak elde etmeye çalışır. Bu tarz insanların düşünceleri oldukça çarpık olabilmektedir genelde saplantılı bir kişilik tipine de sahiptir.

En Sinsi Manipülasyon Teknikleri Nelerdir?

Ruhsal Etkileme Teknikleri Olumlu Yönde Kullanılabilir mi?

Ruhsal etkileme teknikleri genellikle gündelik hayat içerisinde kişiler tarafından kullanılmaya çalışılır. Durum sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Üstelik ‘beceriksiz’ gibi farklı sıfatlamalar ile karşılaşılması da mümkündür. Bu durum neticesinde bireylerin olumlu anlamda Gaslighting gibi tekniklerin kullanım göstermediği görülür. Eski zamanlarda psikolojik konular adına manipülasyon kullanılmaktaydı ancak danışan-danışman ilişkisini sarstığından tercih edilmemektedir.

Kimi durumlarda manipülasyona çoğu zaman başvurulur. Ancak bu durum sağlıklı bir ilişkiyi oluşturmayacaktır. Bireylere yaklaşım oldukça önemlidir özellikle söz konusu çocuklar olduğunda!

Son dönemlerde sık sık duyduğumuz dikkat eksikliği ve hiperaktivite konusunda ne kadar bilgiye sahipsiniz? Çağın Problemi: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? 10 Belirti yazımızda hem hastalığı öğrenebilir hem de manipüle olmadan nasıl doğru davranılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu