Instagram takipçi satın al
Gezi Rehberi

Dünyanın En Eski Metroları

istanbul temizlik şirketi

Belkide en çok tercih edilen ulaşım sistemlerinden biri olan yer altı raylı sistemlerin ilk örneklerini sizler için derledik.

İlk defa 1863 yılında hayata geçirilen, yer altından raylı sistemler ile ulaşımı sağlayan metro sistemleri günümüzde bir çok ülkede kullanılmaktadır. Bu sistemi ilk ortaya kim attıysa helal olsun diyelim, ve sizler için hazırladığımız Dünyanın en eski metroları listemiz ile başbaşa bırakalım.

1. Londra Metrosu

Londra Metrosu
1863 yılında Londra’da kullanıma açılan Dünyanın ilk metrosudur. Şu anda yaklaık 408 km uzunluğa sahip olan metro İngiltere’ nin en çok kullanılan metrosudur.

2. New York Metrosu

New York Metrosu
1870 yılında NewYork’ta kullanıma açılan ABD’ nin ilk metrosudur. Londra Metrosundan sonra en eski ikinci metrosudur.

3. İstanbul Metrosu

İstanbul Metrosu tünel
1874 yılında Dersaadet Tramway Şirketinin vasıtasıyla tünel olarak bildiğimiz hat İstanbul’un ve ülkemizin ilk metro hattıdır. Dünyanın da en eski 3. metrosudur.

4. Chicago Metrosu

Chicago Metrosu
Amerika o dönemde metronun ulaşımda sağladığı kolaylığı görmüş olacak ki, 1892 yılında ülkenin ikinci metrosunu açmıştır.

5. Glasgow Metrosu

Glasgow Metrosu
İngiltere ikinci metroyu açmakta biraz geç kalmış olacak ki, 1896 yılında ülkenin ikinci metrosunu Glasgow’ da açmıştır.

6. Budapeşte Metrosu

budapeste-metro-haritasi
Metronun sağladığı avantajları fark eden diğer bir ülke Macaristan olacak ki 1896 yılında Budapeşte Metrosunu faaliyete sokmuştur.

7. Massachusetts Metrosu

Massachusetts Metro
Amerika, ülkenin en gelişme potansiyeli olan bölgeler için erkenden davranıp, sıra sıra metroları yapmaya oldukça önce başlamışlar ki. Massachusetts’ te 1897 yılında ülkenin 3.metrosunu faaliyete başlatmıştır.

8. Paris Metrosu

Paris Metrosu
Ve Fransa eksik kalsaydı olmazdı sanırım, 1900 yılında ülkenin başkenti Paris’te ilk metrosunu açmıştır.

9. Berlin Metrosu

Berlin Metrosu
Ve sanayinin en gelişmiş olduğu ülkelerden biri olan Almanya’da ilk metrosunu 1902 yılında Berlin’de açmıştır.

10. Atina Metrosu

Atina Metrosu
Yunanistan’ da ilk metrosunu 1904 yılında başkent Atina’da açmıştır.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu