Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

Çocukları sakat bırakabilen hastalık Polio (Çocuk felci)

istanbul temizlik şirketi
Çocukları sakat bırakabilen hastalık Polio (Çocuk felci)

Hekimlik dilinde (Poliyomiyetlit) veya kısaca (Poliyo) denilen bu hastalığı bir defa geçirenler bir daha tutulmazlar, yani daimi muaf kalırlar. Yalnız hastalığa sebep olan üç cins virüs vardır ve her biri ancak kendisine karşı muafiyet sağlar. Aşı yapılırken bu yüzden her cins mikrop da beraber kullanılmıştır.

Poliyo virüsü sinir sisteminde özellikle beyin ve omurilikte bilhassa adaleleri hareket ettiren merkezlerde oturur, bunları tahrip ederek kumanda ettikleri sahalarda adaleleri felce uğratırlar.

En çok çocuklarda görüldüğünden (Çocuk Felci) denilmiştir. Yoksa her yaşta görülmesi mümkündür.
Mikrop ağız yoluyla vücuda girer bağırsaklarda çoğalır ve dışkı ile saçılır, dışkıyla kirlenmiş sular ve sebzeler bulaşıcıdır, karasinekler de virüsü taşırlar.

Lağımları açıkta, suları kirli, sineği bol memleketlerde hastalığın bol ve bilhassa kirli sokaklarda yetişen çocukların küçükken hastalığı alacağı tabiidir. Hatta geri memleket çocukları hastalığı süt çocukluğunda geçirirler, bunlarda ufak bir ateş yükselmesi bazen yaz ishali ile hastalık kısa sürede muafiyet bırakır.

Sağlık şartları iyi ülkelerin çocukları biraz daha geç yaşta hastalanırlar, bazıları da yabancı memleketlerde olgun yaşta hastalığa tutulur, vücut muaf olmadığından bazen ağır geçer, felçler görülebilir.

Memleketimizde daha ziyade 4 yaşından küçük çocuklarda görülmüştür. Bu laboratuvar araştırmaları ile de doğrulanmıştır. Hastalık her mevsimde olabilir, ilkbahar ve yazın çok görülmesinde herhalde karasineklerin bolluğunun etkisi vardır.

Mikrop alınmasından 7-10 gün sonra kırıklık, hafif ateş, boğazda ağrı, bazen de ishal görülür. Bu durum kısa sürebilir, sonunda vücut muafiyet kazanarak hastalık da geçer, ama bazen sinir sisteminde önemli merkezleri tutarak felçler yapar. Çocuk el ve kolunu veya bacaklarını kullanamaz, bazen solunum merkezini felç ederek ani ölümler de yapabilir.

Hastalığın adı felç olmasına rağmen böyle şekiller çok nadir görülür. Kan muayenesiyle poliyo teşhisi konmuş vakıaların ancak 900’de birinde felç vardır, yani hastalık umumiyetle hafif geçer.

Ne olursa olsun neticede bazı hastalar felç olup çalışamaz hale gelmektedirler. İşte bunlara bakmak felçli kasılmış adalelerini yeniden işletmek için bazı memleketlerde özel bakım yerleri kurulmuştur. Buralarda mütehassıs hekim ve hemşireler beden hareketleri, ılık banyolar ve bazı aletlerle, masajlarla adaleleri harekete alıştırırlar.

Çocukları sakat bırakabilen hastalık Polio (Çocuk felci)

Yazın kirli olan denizden, plajlardan alındığı da olur. Korunmaya gelince temizlik kurallarına uymak gerekir. Lağımların kapatılması, içme ve kullanma sularının sağlığa uygun bir biçimde sağlanması ve sebze, meyve gibi çiğ yenecek gıdaların kontrolü şarttır. Yazın sineklerle ciddi bir biçimde savaşmak da lazımdır.

Çocukları korumak için aşı vardır. Canlı ve cansız olarak hazırlanmışlarında da her üç virüs cinsi karışık kullanılmıştır.

Mikrop canlı dokularda ve yumurtada üretilerek aşı hazırlandığından yapımı güç ve pahalı olur.
(Salk) aşısı denen ölü aşıdır. İçindeki mikrop öldürülmüş, yalnız muafiyet verme gücü bırakılmıştır. 1 cc’lik ampuller içindedirler. Bir yaşından sonra çocuklara üçer hafta aralıkla üç defa deri altından yapılır. Ortalama 5 sene koruyucu olur, daha sonra bir defa daha 1 cc yapmakla koruma tesiri devam ettirilir.

(Sabin) denilen aşı canlıdır, yani içindeki mikroplar öldürülmemiş, özel usullerle hastalık güçleri, yok edilerek yalnız muafiyet verme güçleri bırakılmıştır. Ağız yoluyla şekere damlatılarak verilir. Tesiri uzun sürelidir, hiçbir tehlikesi yoktur. Milyonlarca insana yapılmış hiçbir hastalık görülmemiştir.

Aşıların ikisi de faydalıdır. Düzenlenen aşı kampanyalarıyla her yıl binlerce çocuk hastalığa karşı aşılanmaktadır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu