Instagram takipçi satın al
Gezi RehberiListeler

Mihrimah Sultan Camii Gezi Rehberi

istanbul temizlik şirketi
Mihrimah Sultan Camii Gezi Rehberi

İstanbul’da pek çok camii bulunur ve hepsinin hikayesi ile beraber adları da farklıdır. İkisi hariç; İstanbul’da Edirnekapı’da ve Üsküdar’da iki tane Mihrimah Sultan Camii bulunur. Her ikisini de üstat Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için yapmıştır.

ÜSKÜDAR MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

ÜSKÜDAR MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

1547 yılında yapımı tamamlanan camii, bugün Üsküdar iskelesinin tam karşısındadır. Mimar Sinan’ın ilk defa denediği bir teknik olan caminin ana kubbesi üç yarım kubbe üstüne oturtulmuştur. Avlusunda bir şadırvan bulunur ve mermer minberi de işlemelerinin güzelliği ile bilinir.

EDİRNEKAPI MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

EDİRNEKAPI MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

İstanbul ahalisi tarafından daha çok Edirnekapı Camii’si olarak bilinir. 1565 yılında yapımı tamamlanmıştır. Kubbe yüksekliği 37 metredir. Mimar Sinan’ın eserleri arasında ona sınıf atlatan bir camiidir.

MİHRİMAH SULTAN CAMİİLERİN ÖZELLİKLERİ

Mihrimah, Farsça “güneş ve ay” anlamına gelir. Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, padişahın emriyle yapılırken, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii ilk kez fermansız yapılmaya başlanır. Üsküdar’daki camiinin dış görünüşü, sanki etekleri yerleri süpüren bir kadına benzetilirken, Edirnekapı Camii’nin içinde bulunan sarkıtlar ve pencerelerindeki işlemeler, saçları topuklarını döven bir kadın gibidir.

MİHRİMAH SULTAN CAMİİNİN ÇÖZÜLEMEYECEK SIRRI

Mihrimah Sultan’ın doğum günü, aynı zamanda da gece ile gündüzün eşit olduğu 21. Mart tarihinde, Edirnekapı ve Üsküdar Camilerini aynı anda görebileceğiniz bir noktada durduğunuzda Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arasından güneş tepsi gibi batarken, Üsküdar Camii’nin arkasından ay doğar. Yani güneş ve ay gökyüzünde buluşur.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu