Tek Bir Hücrenin Bir Organizma Haline Kadar Geçen Büyüleyici Süreç

Tek bir hücre ne zaman canlı olur? İlk beyin dalgasıyla mı yoksa ilk kalp atışıyla mı? Bu sorunun cevabı görsellerle içeriğimizde.

Tek bir hücre ne zaman canlı olur? İlk beyin dalgasıyla mı yoksa ilk kalp atışıyla mı? Hollandalı sinemacı Jan van IJken kısa bir süre önce bu zor sorunun cevabını aramanıza yardımcı olabilecek kısa bir film hazırladı. Tek bir hücrenin bir organizma haline gelene kadar ki süreci aşağıda göreceksiniz.


Van IJken, “’ Olma ‘, adını verdiği film hayvan yaşamının mucizevi nesli hakkında kısa bir film” dedi. “Büyük mikroskobik ayrıntıda, şeffaf yumurtasında döllenmeden kuluçkaya kadar bir semender oluşumunu görüyoruz.”


Aslında, yumurtanın saydamlığı, van IJken’in özellikle semender ‘oluşumunu’ kaydetmeyi seçmesinin ana faktörüdür.  Yönetmen “Yumurtayı Petri kabında, suda çektim” dedi . “Bana göre, biyolojik yönler, bu kadar kısa bir film yaratmanın en zorlayıcı kısımlarıydı. Süreçlerin ne kadar sürdüğünü, gelişimin farklı aşamalarının neler olduğunu, Biraz biyolog ve biraz da bilim insanı olmalıydım. ”


Embriyonik gelişimin ilk aşamaları, insanlar dahil tüm hayvanlar için kabaca aynıdır. Filmde izleyiciler, bir hayvanın hayatının başlangıcını, tek bir hücrenin, kalp atışlarını zorlayan ve kan dolaşımını sürdüren karmaşık bir canlı organizmaya dönüşmesini gözlemlemeye davet ediliyor.

Van IJken, “Semender embriyosu (bir Ichthyosaura Alpestris), bir timelapse ve film kombinasyonuyla çok yakından takip edildi” diye ekledi. “Bu filmde embriyojenezin tüm aşamaları görülebilir: bölünme, gastrulasyon, nöralasyon ve organogenez. Zaman, yaklaşık 3 hafta ile 6 dakika arasında yoğunlaştırıldı. ”


‘ Olmak ‘ 20’den fazla uluslararası film festivalinde gösterime girdi ve 2018 Innsbruck doğa film festivalinde en iyi kısa belgesel ödülünü aldı.

Exit mobile version