Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Tatilde Kilo Almanızı Engelleyecek 5 Altın Kural

Tatil kaçamağınızda, sağlıklı beslenme alışkanlığınıza devam ederek kendinize “iyi yolculuklar” demenize yardımcı olacak tavsiyeler hazırladık.

istanbul temizlik şirketi

İster İtalya’da olsun ister arkadaşınızın yazlık evinin arka bahçesinde bir mangal partisi olsun, yaz kaçamaklarının çoğu, büyük şımarıklıklar içerir. Bununla birlikte çoğu, sağlıklı yeme alışkanlıklarını seyahatleri sırasında tamamen camdan dışarı atıp, her şeyin serbest olduğu bilincine varır.

Sağlık dergisinin beslenme editörü Dyt. Nurcan Tekin şöyle açıklıyor: “Tatildeki yiyecek tutumu, genellikle o anın her şeye izin verilmesi gerektiğini düşündürüyor ama iş sonradan anlaşılınca olay tamamen tersine dönüyor.” Ayrıca araştırmacılar da aynı fikirde: Antalya Üniversitesi’nde kısa süre önce yapılan bir araştırma, 7 ile 21 gün süreliğine tatile çıkan insanların, tatilleri sırasında neredeyse bir kilo alırken, bazılarının ise neredeyse üç buçuk kiloya kadar fazla kilo aldığını doğruladı.

Bir sonraki yaz tatilinizde sizin de aynı kadere yenik düşmenizi önlemeye yardımcı olmak ve tatilin bir pişmanlığa dönüşmemesi için bir kaç ipucu hazırladık. Bu ipuçlarını uyguladığınızda, endişelenmeniz gereken tek şey alacağınız kilolar değil, bavullarınızı toplamak olacak.

Kahvaltınızı Kontrol Edin

1. Kural: Kahvaltınızı Kontrol Edin

Çok az kişi tatildeyken, öğünlerinde kendisine hakim olmaya çalışır. Bunun yerine, günün geri kalanının gidişatını belirlemek için, ilk öğününüzde dikkatli  ve kontrollü yeme pratiği yapmak daha doğru olacaktır. Akdeniz Üniversitesi Diyetisyeni Hakan Kara: “Ben danışanlarıma sabah kahvaltılarını, atıştırmalıkları ve porsiyonlarını kontrol edebileceklerini söylüyorum ve genellikle öğle ve akşam yemekleri (tatillerde) önceden tahmin edilemezler ve daha iştah kabartıcı olurlar. Bu nedenle de danışanlarımın sabah kahvaltısında karbonhidrat yememelerini ve kendilerini sadece bir tabakla sınırlamalarını sağlıyorum.” diyor.

Eğer kahvaltının ya da geç kahvaltının kendinizi fazla şımartacak bir öğün olma ihtimali yüksekse, daha önceden bir şeyler atıştırın. Kahvaltıya geç gitmeden önce bir tabak ufak taneli meyveler yemeyi deneyin. Bu açlığınızı azaltarak, daha sağlıklı kahvaltı yapmanıza yardımcı olacaktır.

Daha Sağlıklı Aperatifler Hazırlayın

2. Kural: Daha Sağlıklı Aperatifler Hazırlayın

Eğer tüm gün sürecek bir geziye gidiyorsanız ve yanınıza aperatif bir şey almadıysanız, bir sonraki öğünde muhtemelen kurt gibi aç olursunuz. Ya da yolunuzun üzerinde sağlıklı yiyecek seçenekleri yoksa, size kilo aldıracak yeni bir şeyler yemek zorunda kalabilirsiniz.

Aperatiflerin 3 kuralını hatırlayın: planlama, paketleme, protein. “Önceden planlayın, yanınızda taşıyabileceğiniz aperatifleri paket yapın ve seçiminizde protein olduğundan emin olun.”

Market Alışverişi Yapın

3. Kural: Market Alışverişi Yapın

Benim tatillerimde ilk duraklarımdan biri yakınlardaki bir süpermarket olur. Markete gider yemeğimi kendim yapabileceğim bir şeyler alırım. Hafif bir kahvaltı için meyve, yoğurt ve yulaf ezmesi alır ne kadar basit olsa da, patlamış mısır, humus, tekli fıstık ezmesi ve sağlıklı krakerler her zaman yanınızda bulundurabileceğiniz akıllıca aperatif seçeneklerinden sadece birkaçıdır.

Açık Büfelerden Kaçının

4. Kural: Açık Büfelerden Kaçının

Açık büfe yemekte, tabağınızı gözlemeler, meyve, pastırma, yumurta ve yanında çikolatalı ekmek ile doldurmak cezbedici olabilir. Ama dikkatli olmazsanız, bir gün almanız gereken kalorinin tamamını bir anda alabilirsiniz.Açık büfeler yemeseniz bile, tabağınıza almanız için birebir yerlerdir.

Tatilimde tek seçeneğim açık büfeden yemek ise kendimi kısarak yerim ama bunun dışında, hiçbir zaman açık büfeden yemek yemem. Eğer yemek zorunda kalırsam, içinde çok fazla sebze olan omlet yanında taze meyve ile avokado ya da yağsız et seçerim. Siz de istek üzerine bir şeyler sipariş ederek ve gerekirse odanıza servis yaptırarak yerseniz porsiyonlarınızı düzenleyebilirsiniz.

Eğer açık büfeden yemeye karar verirseniz, kendinizi gördüğünüz her şeyi yemek zorunda hissetmeyin. Açık büfe için ödeme yapmanız gerekiyorsa ve çok fazla şey yemek istiyorsanız bile, bunu paranın karşılığını alamamak olarak görmeyin.

Uzun Yolu Tercih Edin

5. Kural: Uzun Yolu Tercih Edin

Bu ister akşam yemeğine yürümek, ister bir müzeye koşarak gitmek ya da kumsalda kitap okurken; su bisikletine binmek için bir ara vermek olsun, mümkün olduğu kadar fazla hareket edin. Bu, dolambaçlı yoldan gitmek anlamına gelse bile (ki bu da kendi başına bir maceradır!) yolculuk programınız için fazladan ve eğlenceli aktiviteler planlayın, böylece seyahat deneyiminizden tam olarak zevk alabilir ve gezdiğiniz yerlerde tatlı bir şeyler yiyebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu