Instagram takipçi satın al
Tarih

Tarihteki En büyük 10 Protesto / Ayaklanma

istanbul temizlik şirketi

Alınan bazı kararlara karşı olduğunuz zaman ne yapıyorsunuz? Eh, eğer bu bir demokrasi ise oy kullanabilirsiniz. Ama oy verebilecek tüm insanlar temel olarak aynı şeyi söylüyorlar mı? O halde, protesto şeklinde daha belirleyici eylemin zamanı gelmiş olabilir. Her özgür ülkede, protesto etmek yasal bir haktır ve özgür olmayan ülkelerde sesinizi duyurmak daha da önemlidir. Her protesto işe yaramıyor, ancak bazıları dünyayı değiştirebilir. Politikacılara geri adım attıran olayları, En Çılgın Protestolar listemizde öğrenin.

10. Wall Street işgal Eylemi

Wall Street işgal Eylemi

Eylül 2011’den başlayan bir protesto. Protesto, anti-tüketici ve siyasetin büyük işletmelerin bozucu etkilerinden arınması çağrısında bulundu. Manhattan’ın Zuccotti Parkında yaklaşık 200 kişi kamp  kurarak başladı ve 15 Kasım’da tahliye edilene kadar ayrılmadı. Hareketin bir parçası olarak, “biz 99’uz” sloganı taşıyan bir protesto yürüyüşü yapıldı. % “, Amerika’daki zenginliğin orantısız bir şekilde yaygınlaşması ve bunların çoğunun nüfusun en üst% 1’ine gittiği gerçeğini ifade eder. Hareket, açık bir amacı olmayan ve herhangi bir çoğunluğa sıçrayacak “profesyonel protestocular” ile dolup taştığı için eleştirildi, ancak dikkat çekmenin etkili bir yoluydu, diğer büyük şehirlerdeki işgaller ve talihlerin dünya çapında kapsanmasın da başlangıç oldu.

9. Irak Savaşı Protestoları

Irak Savaşı Protestoları

Irak İşgalinden 8 yıl önce, dünya çapında ses getiren bir başka büyük protesto oldu. Dünya çapında 600 şehir arasında koordine edildi ve sebep yaklaşan Irak Savaşı oldu. 15 Şubat 2003’te, şimdiye kadar görülen en büyük savaş karşıtı mitingde Roma’da 3 milyon insan yürüdü; Londra’da bir milyon, Madrid’de 1.5 milyon kişi yürüdü . Mesaj açıktı – sıradan insanlar yürüdüler (profesyonel protestocuların aksine) kimse savaş istemedi. Hükümetin Irak’ın askeri kapasitesi hakkında yaptıkları iddialara güvenmediler (daha sonra haklı çıkacaktı) ve savaşın hepsinin bölgedeki petrol ile ilgili olduğunu düşündüler (bu da haklı olabilir). Protestolar büyüktü ancak savaş yine de ilerledi ve yankıları hala hissediliyor.

8. Vietnam Savaşı Protestoları

Vietnam Savaşı Protestoları

Elbette, Irak Savaşı Protestoları, savaşa karşı bir duruş sergilemek için sokaklara çıkan eski bir protestocular kuşağından ve genç Amerikalı erkeklerin savaşmak zorunda kaldıkları ve öldürdükleri bir nedenden ötürü ölmelerini gerektiren taslaktan etkilenmiştir. Anlamıyor bile Protesto gösterileri Aralık 1964’de başladı, halk şarkıcısı Joan Baez 600 kişilik bir gösteri yaptı. Gelecek sene öğrencilerin kampüslerde miting düzenlediklerini gördüler ve oradan spiralleşti. Hareket, barış seven hippi kültürünün ve “çiçek enerjisinin” büyümesiyle çakıştı ve hem gençlerin hem de basının hayal gücünü yakaladı. John Lennon gibi müzisyenler, “barışa doğru ” ile sempati duyuldu ve gösterilere katıldılar. Protesto gösterileri, savaşın devam ettiği sürece sürdü ve her ikisi de 70’li yıllarda bitti.

7. Madencilerin Grevi

Madencilerin Grevi

Yararsız protestolardan bahsedeceğim, 1980’lerin İngiltere’sinden bu duruma bir örnek. Muhafazakâr Başbakan Margaret Thatcher, ülkeyi durgunluğundan kurtarmak için radikal harekete geçti ve eylemlerinin bir kısmı kömür madenlerinin kapanmasına başlamak oldu. Bu işi yapmış olan madencilerin  hayatlarını  yoksullukla karşı karşıya bırakıyorlar ve buna kapanmalara karşı protesto için grev yaptılar. Mart 1984’ten Mart 1985’e kadar bir yıl boyunca ayakta kalmışlardı, ancak namlı sert lider geri çekilmedi ve nihayetinde işine geri dönmek zorunda kaldılar. Acımasızdı. Grev, abluka sırasında madencilerin polis tarafından vahşice muamele görmesi ve Haziran 1984’te Rotherham’da 51 madencinin yaralandığı şeklinde nitelendirildi. Endüstriyel ilişkiler tarihindeki çirkin bir olay.

6. Tuz Satyagraha

Tuz Satyagraha

Ülkeniz İngiliz Rajları tarafından pek çok yönden baskı altına alındığında, neye karşı protesto göstereceğinizi nasıl seçersiniz? Şiddet içermeyen protestocu Mahatma Gandhi tuzu seçti. Hindistan’daki İngilizler Kızılderilileri kendileri toplamaktan ya da tuz elde etmekten alıkoydu ve daha sonra hepsini İngilizlerden yüksek fiyatla almak zorunda kaldılar. Böyle sıcak bir iklimde, ter içinde kaybedilen tuzların yerini almak için bir tuza ihtiyaç vardı ve Gandhi, bunun her Hintli ile tanımlanabilecek bir neden olacağını biliyordu. İngiliz yasalarına karşı koyarak kıyıya 240 kilometre yürüyüş yaparak ve kendi tuzunu üreterek protesto gösterdi. Bağımsızlık mücadelesinde bir gelişmeydi ve İngilizlerin barışçıl yollardan meydan okumak mümkün olduğunu (hala kanlı bir sona karşı şok olan bir önceki protestoya şahit gösterdi) . Simgesel bir protesto.

5. Taş Duvar Protestoları

Taş Duvar Protestoları

Sıradaki bir başka dönüm noktası ve gay kurtuluş hareketini ilerleten kendiliğinden olan protesto. New York polis teşkilatı , 28 Haziran 1969 sabahının erken saatlerinde yasadışı alkolleri (mantıksız değil) ele geçirerek ve patronları dayayıp (daha makul olanı) hisseden Stonewall Inn adlı bir gay barına baskın düzenledi. Hanın dışında tempers yüksekti ve sonunda eşcinsel topluluğun polis sayısını aşmasıyla birlikte şiddet patladı. Polis, geri çekilmek zorunda kaldı ve rakiplerinin yüksek koro dizilişiyle savaşırken yedekleme çağrısında bulundu. Gösteriler bütün gün sürdü ve bir sonraki gece savaş tekrar alevlendi. Planlanmamış olabilir, örgütsüz olabilirdi ama etkili oldu – gay topluluğu birlikte ayağa kalktı ve istedikleri şey olma haklarını savundu.

 

 

4. Washington’daki Mart

Washington’daki Mart

Sürüklen kraliçeler tarihe yönelmek üzereyken, başka bir azınlık grubu Amerika’daki sivil haklar için savaşıyordu ve bu Kara topluluktu. Yıllarca mücadele verdiler ve mücadeleyi sürdüreceklerdi, ancak hareketin en önemli protestosu Ayaklanma Ayaklanmalarından altı yıl önce gerçekleşti ve bu Martin Luther King’in Washington’daki Mart ayıydı . Radikal vaiz yaklaşık% 75’i Kara olan 300.000 kişiyi topladı ve 27 Ağustos 1963’te Washington’a geldi. Ertesi gün Kral, ünlü “Ben bir rüya gördüm” konuşmasını yaptı ve ertesi yıl Sivil Hakları Yasası geçti. Ancak eşitlik mücadelesi devam etti ve Kral 1968’de taraftarlarını işini bitirmeye çalışmak üzere bırakarak öldürüldü.

 

 

3. Fransız Devrimi

Fransız Devrimi

Tüm protestolar hedeflerine ulaşmaz, ancak her yüzyıl kadar bir devrimle sonuçlanan bir protesto söz konusudur. Fransız köylüleri, aristokrasiye ve özellikle de konularda açlık çeken şımarık ve kendini hoşgörülü gören Queen Marie Antoinette, 18. yüzyılda yaşananlar bunlardı. Ekonomik bir kriz nedeniyle gerginlik arıları bir süre inşa etti, ancak haziran 1789’da kaynattılar. Asiler, 14 Temmuz’da düşen ve Vali’ye kafa tutan Bastille cezaevine çarptı. En sonunda, Marie Antoinette Vali ile aynı kaderi yaşadı ve Fransa’da “Liberté, Egalité, Fraternite” nin yeni bir yolu kuruldu. Viva la devrimi!

 

2. Kendini İmmolasyon Yöntemi İle Yaptırın

Kendini İmmolasyon Yöntemi İle Yaptırım

1960’lar sıkıntılı bir dönemdi, bu nedenle on yılda yaşanan önemli protesto sayısı. Thāch Quảng Đức, Buddhistlerin Buddha’nun doğum gününde bayrağını uçurmalarına izin vermeyen Güney Vietnam Katolikleri tarafından halkının tedavisine karşı bir protesto olarak kendini ateşe vermeyi seçen bir Budist rahipti. Hükümet güçleri tarafından dokuz kişi öldürüldü, ancak barışçıl Budistler şiddetle şiddetle savaşmayı reddetti. Bunun yerine, basın, Kamboçya Büyükelçiliği’nin hemen dışındaki yola 10 Haziran 1963’te çağrıldı ve orada Thitche Quảng Đcc’nin nihai protestosuna tanık oldu: meditasyon yaparken kendini acıkacak bir acı çekmeden ölümüne yakıldı. Bir gazeteci “Yandığında kıpırdamadı, hiç ses çıkarmamış, dışarıdan gelen şaşkınlığı etrafındaki can sıkıcı zıtlıklarla” dedi.

1. Tiananmen Meydanı

Tiananmen Meydanı

Bütün zamanların en önemli itirazı belki de en utanç vericidir. Listemizdeki protesto gösterileri gibi, barışçıl protestoculara karşı hükümetin vahşiliğini şok edici bir örnek oluşturuyordu. Daha da şaşırtıcı olanı, Çin hükümeti bunun için hiçbir zaman özür dilemedi ve şimdi etkinliğin tartışmasını yasakladı. Anlaşılan ironiklik, öğrencilerin katıldığı gibi konuşma özgürlüğü ve basın özgürlüğü kampanyalarıydı. Öğrenciler Tiananmen Meydanı’nda toplandı ve 3 Haziran 1989’da orada yaklaşık bir milyon kişi vardı. Daha sonra tanklar devrildi ve ordu ateş etti. Çin’den gelen bilgilerin bastırılması sayesinde kaç kişinin öldüğü bilinmemekle birlikte binlerce kişi olduğu tahmin ediliyor.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir Yorum

  1. özellikle kendini yakan budist beni dehşete düşürüyor.hiç kıpırdamadan hiç ses çıkarmadan durması çok farklı bir inanmışlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu