Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Aşırı Terleme ve İyi Gelen Besinler ve Bitkiler

Hiperhidroz adı verilen aşırı terleme bozukluğu genellikle ergenlik döneminde başlar. Terleme, vücudun belirli bir bölgesinde veya tüm vücutta görülebilir. Detaylar...

istanbul temizlik şirketi

Hiperhidroz adı verilen aşırı terleme bozukluğu genellikle ergenlik döneminde başlar. Terleme, vücudun belirli bir bölgesinde veya tüm vücutta görülebilir. Fizyolojik açıdan ciddi bir soruna yol açmasa da, kişinin utanmasına, içine kapanmasına ve psikolojik travmaya neden olabilir.

Aşırı terlemede genellikle ayaklar, eller, yüz, koltukaltı ve kasık bölgeleri etkilenir. Serin havalarda, alışılmadık durumlarda veya beklenmedik zamanlarda, aniden gerçekleşebilir. Bu durum bir sağlık probleminden kaynaklanabileceği gibi nedensiz de meydana gelebilir. Obezite, menopoz, cıva zehirlenmesi, tümörler aşırı terlemeye yol açabilir.

Aşırı Terlemenin Nedenleri

Aşırı Terlemenin Nedenleri

Terleme, sıcak hava, fiziksel aktivite, stres, korku veya öfke duygusu gibi koşullarda ortaya çıkar. Bu sorunu yaşayan kişiler, normalden çok daha fazla terler. Aşırı terleme, rahatsızlığın nedenlerine bağlı olarak iki farklı türde görülür.

Fokal hiperhidroz

Aşırı terlemenin bu türünde terleme, eller, ayaklar, yüz gibi vücudun sadece belirli bölgelerinde görülür.  Genellikle ergenlik döneminde başlar. Bu tip hastaların ailelerinde de yaklaşık yüzde 30 ila 50 oranında bu sorunuvardır.

Yaygın hiperhidroz

Terle1me, vücudun tüm bölgelerinde görülür. Doğumda, ergenlikte veya yetişkinlikte ortaya çıkabilir.

Aşırı terleme, tıbbi bir durumdan veya bazı ilaçların yan etkisinden de kaynaklanabilir.

Aşırı terlemeye yol açan tıbbi nedenler şunlardır:

  • Kalp hastalığı
  • Kanser
  • Adrenal bez bozuklukları
  • Felç
  • Hipertiroidi
  • Menopoz
  • Omurilik yaralanmaları
  • Akciğer hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • Tüberküloz veya HIV gibi bulaşıcı hastalıklar

Aşırı Terleme Belirtileri

  • Belirgin bir sebep olmaksızın en az altı aydır aşırı terleme
  • Haftada en az bir kez aşırı terleme
  • Günlük faaliyetlerinizi engelleyen terleme
  • 25 yaşından önce başlayan aşırı terleme
  • Giysileri ıslatacak oranda terleme
  •  Ellerin ve ayakların terleyerek sürekli nemli olması

Aşırı Terleme Tedavisi

Aşırı Terleme Tedavisine Yardımcı Olan Besinler ve Bitkiler

Adaçayı

Adaçayı çayı aşırı terleme sorunlarını gidermek için etkili bir yoldur. Adaçayı, magnezyum ve B vitamini bakımından zengin olduğu için ter bezlerinin etkinliğini azaltarak özellikle koltukaltı bölgesinin aşırı terlemesini önler.

Uyumadan önce içeceğiniz bir bardak adaçayı, terleme probleminizi büyük ölçüde giderecektir. Taze veya kurutulmuş 1 çay kaşığı adaçayını sıcak suya ekleyin. 5-8 dakika bekleyip süzdükten sonra için.

Buğday Çimi Suyu

Günde bir bardak buğday çimi suyu içmek, aşırı terleme probleminin tedavisinde etkili bir çözümdür. Buğday çimi suyu, vücuttaki asitleri etkisiz hale getirir. Aynı zamanda zengin bir protein, B6, C vitamini, folik asit ve B12 vitamini kaynağıdır.

Yarım bardak suya 1 yemek kaşığı buğday çimi suyu ekleyin. Her sabah aç karnına için.

Üzüm

Her gün taze üzüm veya kurutulmuş üzüm yemek, çok fazla terleme sorununu hafifletir. Doğal antioksidanlar içeren üzüm meyvesi, vücudun sıcaklığını dengeleyerek terlemeyi azaltır.

Cadı Fındığı

Bu bitki, ter önleyici maddeler içerir. Özellikle yüzde meydana gelen aşırı terlemeyi giderir. Cadı fındığı bitkisini çay gibi demleyerek yüzünüzü ve koltukaltı bölgenizi bu suyla silin. Cadı fındığı, ter bezlerinin aşırı çalışmasını önleyerek terlemeyi hızla giderecektir.

Melisa (Limon Otu)

Limon otu olarak da bilinen melisa bitkisi terleme rahatsızlığının tedavisinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda sinir sistemini yatıştırarak anksiyete ataklarını ve stresi önler. Aşırı terleme tedavisinde 2 çay kaşığı taze melisa veya 1 çay kaşığı kurutulmuş melisa yaprakları kaynamış bir bardak suya eklenir. 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.

Domates

Potasyum ve magnezyum deposu olan domates, bir hafta boyunca her gün tüketildiğinde aşırı terlemeyi en az yüzde 5 oranında azaltmaktadır. Daha fazla etkili olabilmesi için uzmanlar, bir hafta boyunca her gün 2 kez bir bardak domates suyu içilmesini tavsiye etmektedir.

Karpuz

B vitamini açısından zengin olan tüm meyve ve sebzeler aşırı terlemeyi hafifletici özelliktedir. Yüksek oranda B vitamini içeren karpuz, aynı zamanda vücudun su ihtiyacını karşılayarak aşırı terlemenin olumsuz etkilerini de giderir.

Çay Ağacı Yağı

Mantar ve zararlı bakterileri etkisiz hale getiren çay ağacı yağı, aşırı terlemenin olumsuz etkilerini hafifletir.

4-5 damla çay ağacı yağını yarım bardak suya ekleyip karıştırın. Bir parça pamuğu bu karışıma batırıp terleyen bölgelerinize sürün. İhtiyacınız oldukça gün içinde bu işlemi tekrarlayın.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu