Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Bel fıtığı egzersizleri nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Bel fıtığı egzersizleri nelerdir? Son yıllarda aşırı derecede yükseliş gösteren bel fıtığı sorunları artık ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Kimine göre tek çare ameliyat olsa da aslına bakarsanız bu pekte kalıcı bir çözüm değildir.

Bel fıtığı egzersizleri nelerdir?

Bel fıtığı egzersizleri nelerdir? Bel fıtığı problemi yaşayıp ameliyat olanların bazıları daha da kötü bir hale geldiği bilinmektedir. İlaç tedavisine baktığımız zaman ise sırf bel fıtığı ağrılarını geçirmek için vücudu ilaca mahkum etmek kalıcı bir çözüm değildir. Bu makalemizde sizlere bel fıtığı egzersizleri, bel fıtığının nedenleri ve bir çok konudan bahsedeceğiz… Bel fıtığı egzersizleri nelerdir?

Bel fıtığı nedenleri

Stres (Türkçemizdeki kısaca “beni fıtık ettin” sözü de buradan gelmektedir.)
Aşırı yorulmak
Yukarı uzanmak
Yana doğru eğilmek
Klima rüzgarına maruz kalmak
Uzun süre ayakta durmak
Uzun süre sarsıntılı yolda araba kullanıp oturmak

Belimize Nasıl Özen Gösterebiliriz

1- Otururken

Sert sandalyede omurganız dik bir şekilde, bir yada iki diziniz kalçanızdan daha yukarıda olacak şekilde oturunuz. Kısa dinlenme süreleri için koltuklu sandalye çok iyi destek sağlamaktadır.

Bel Fıtığı Egzersizleri

2- Ayakta dururken

Beliniz düz bir şekilde ayakta durmaya çalışınız. Ayakta çalışırken beldeki çöküklüğü hafifletmek amacı ile ayak iskemlesini kullanınız. Dizlerinizi bükmeden kesinlikle öne doğru eğilmeyiniz. Bayanlar için orta yükseklikteki topuklar beli daha az zorlamaktadır. Topuksuz ayakkabılardan uzak durunuz.

Burada yanlış bir algı oluşmasın sakın; topuksuz ayakkabılardan uzak durmanızdan kastımız hafif topuklu ayakkabıları tercih etmenizdir.

Bel fıtığı egzersizleri

3- Uyurken

Bel fıtığı olanlar mutlaka sert bir yatakta uyumalıdır. Yumuşak yatakların altına 2 cm kalınlıkta kontraplak koyunuz. Yüzüstü yatmayınız. Sırtüstü yatarken dizlerinizin altına bir yastık koyunuz. Yan yatarken bacaklarınızı kalça ve dizden bükük olarak tutmanızda yarar var.

4- Yerden bir şey kaldırırken

Kaldırmayı uygun bir şekilde güvenli yapınız. Dizlerinizi bükün, yükü vücudunuza yakın tutun ve kalkmak için bacak adalelerinizi kullanınız. Ani hareketlerden kesinlikle uzak durunuz. Ağır herhangi bir şeyi belinizden yukarı seviyeye kaldırmayı denemeyiniz.

Bel fıtığı egzersizleri

Evde yapılabilecek egzersiz hareketleri

Yoğun iş temposundan vakit bulamayan bel ağrıları çeken kişiler için resimler ile anlatılan bel fıtığı fizik tedavi egzersizlerini evde yapabilirsiniz. Bel fıtığı için hazırlamış olduğumuz evde fizik tedavi egzersizlerini günde 3 defa olacak şekilde yapabilirsiniz.

Evde yapılabilecek egzersiz hareketleri

İlk olarak çok yumuşak olmayan bir zeminde resimdeki gibi bir pozisyonda dizler bükük olacak şekilde sırtüstü yatınız. Bel boşluğunuzu yatağa doğru bastırın ve basılı halde 5’e kadar sesli olarak sayın, bu egzersizi 10 defa tekrarlayınız.

Evde yapılabilecek egzersiz hareketleri

Bel fıtığı ve bel ağrıları için bel bölgesindeki kasları esnetmek amacı ile yapılan bu egzersizi yaparken resimde gördüğünüz pozisyonda 10’a kadar sesli olarak sayın, bu egzersizi 10 tekrarlı olarak yapınız.

 

Evde yapılabilecek egzersiz hareketleri

Sağ bacağınızı karnınıza doğru çekin ve resimdeki pozisyonda 10 saniye tutun, bu egzersizi 10 tekrar yapınız. Daha sonra aynı egzersizi sol bacak için de uygulayınız.

Bu yukarıda göstermiş olduğumuz hareketler bel fıtığı için çok iyi gelen uzmanlar tarafından önerilen hareketlerdir. Bunların yanında ekstradan bel fıtığına iyi gelen egzersiz hareketlerine aşağıdan bakabilirsiniz…

Superman hareketi

Superman hareketi

Sırt kasları için oldukça ideal bir hareket olan Superman hareketi, duruş bozukluğu olanlar ve bel ağrıları çekenler için de önerilmektedir. Kollarınızı ileri uzatarak yere boylu boyunca uzanınız.

Avuç içleriniz yere bakar şekilde dirseklerinizi kırmadan kollarınızı vücudunuzun üst kısmı ile birlikte yukarı kaldırmaya çalışınız. Aynı zamanda dizlerinizi kırmadan iki bacağınızı da yukarı kaldırmaya çalışınız. Tıpkı Superman’ın uçma hareketi gibi. Kendinizi fazla zorlamadan günde 8 kez tekrarlayabilirsiniz.

Köprü Hareketi

Bu hareketin ismi köprü hareketidir. Bel dengenizi koruyarak zemin üzerindeki yerinizi alınız. Resimden de anlaşılacağı üzere kalçamızı omurlarımız düz kalacak şekilde yukarı doğru kaldırıyoruz.

Burada önemli olan omurlarınızı yavaş yavaş ve teker teker açarak kalçanız ve beliniz sıkı bir şekilde nefes alarak kendinizi yukarı ittirmenizdir.

Burada bir kaç saniye kaldıktan sonra bu kez nefes vererek omurları teker teker kapatın ve eski pozisyonunuzu alınız.  Bel kaslarını kuvvetlendiren bu egzersiz aynı zamanda kalça sıkılaşmasına da yardımcı olmaktadır.

Yarım Kobra Hareketi

Yarım esneme hareketine ayaklarınız hafif açık olacak şekilde karnınızın üzerine uzanarak başlayınız. Avuç içleriniz yere baksın, dirseklerinizi yere omuzlar ile aynı hizada olacak şekilde yerleştiriniz.

Kuyruk sokumunuzu esneterek göğsünüzü yavaşça ileri doğru çekmeye başlayınız. Dirsekleriniz bedeninize yakın ve eğik durumda kalmalıdır. Hafifçe yukarıya bakınız. Bu pozisyonda en az üç derin nefes alarak kalınız.

Yarım esneme hareketini mümkün olduğunda sakin ve yavaşça, belinize zarar vermeden yapmaya özen gösteriniz. Bu egzersiz bel bölgesini güçlendirir, omurgaya esneklik kazandırır. Boyun ve bel ağrılarınızı azaltır. Disk kaymalarını ve servikal spondilozisi rahatlatır.

NOT: Belirtmiş olduğumuz bu hareketleri ilk başlarda vücudunuzu ve kaslarınızı zorlamadan hafif bir şekilde yapınız. Yani abartıya kaçmadan vücudunuzu alıştırarak yapınız.

Bir süre sonra ağrılarınız geçtiği zaman bu hareketleri bırakmayınız. Bırakırsanız eğer daha sonra ağrılarınız tekrar oluşur. Belirtmiş olduğumuz bel fıtığı için egzersiz hareketleri standart bir şekilde her gün yapmaya özen gösteriniz.

Belirtilen hareketleri yapmaya başladıktan sonra zamanla bu hareket sayısını ve zamanını arttırınız örnek; 5 defa tekrar yapıyorsanız eğer bunu zamanla arttırmaya başlayınız.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu