Suda Doğum Nasıl Yapılır? Yararları Nelerdir?

Suda Doğum Nedir? Peki suda doğum nasıl yapılır? Suda doğumun yararları nelerdir? Suya doğumun zararları var mıdır? Kimler suya doğum yapamaz?

Doğum, insanoğlunun ilk zamanlarından beri kadınların anatomik bir gerekliliğidir. İnsanoğlu kadınların doğum ağrısını ve acısını giderebilmek, bu doğa olayını kolaylaştırabilmek için bir çok yöntem denemiştir. Suda doğum çok eskilere dayansa da tam anlamıyla literatüre girişi 20. yy ın ortalarında başlar. Suyun rahatlatıcı etkisi doğumda da kullanılmaya başlanmıştır. Bilinen en yaygın suda doğum yüzdesi İngiltere ‘dedir. Birleşik krallıkta hemen hemen her hastanede su doğum ünitesi bulunmaktadır. Suda doğumu gerektiren bir seçenek yoktur. Suda doğum tamamen annelere önerilen alternatif bir durumdur.

Suda Doğum Nedir? Peki suda doğum nasıl yapılır? Suda doğumun yararları nelerdir? Suya doğumun zararları var mıdır? Kimler suya doğum yapamaz?

Suda Doğum 2 Şekilde Yapılmaktadır ;

Doğum Öncesi Rahatlatıcı Su

Bu yöntemde her ne kadar suda doğum yapılmasa da suyun rahatlatıcı etkisi doğumu kolaylaştırır. Doğum aşamasında ki anneler, açılma başladığı süreçten itibaren suya girer. Doğum başlamasına yakın sudan çıkarılarak doğum odasına alınır. Burada amaç annenin çektiği acıyı hafifletmek , suyun rahatlatıcı etkisini kullanmaktır. Bu yöntem tüm dünyada kabul edilmiş olup , hiç bir risk taşımamaktadır. Suyun ağrı kesici etkisi tüm doğum uzmanları tarafından benimsenmiştir.

Suda Doğum

Bu yöntem direk su içerisin de doğumdur. Bebek anne karnından çıkana kadar anne sudan çıkmaz ve direkt olarak su içerisine doğum yapmaktadır. Suya doğum konusunda dünyada hala tartışmalar devam etmektedir. Amerika ‘da kadın doğum uzmanları derneği suda doğumun hala bir deney aşamasında olduğunu savunmaktadır. Amerikalı uzmanlar, bebeklerin doğacağı en iyi ortamın karasal koşullar olduğunu savunmaktadır. Bu açıklamalara en çok tepki İngiltere ‘ den gelmiştir.

Suda Doğumun Faydaları Nelerdir?

Anneye Faydaları ;

Bebeğe Faydaları ;

Suda Doğumun Gerçekleşmeyeceği Durumlar

Suda Doğumun Riskleri

Suya doğum yöntemi ülkemizde pek kullanılan bir yöntem olmasa da , dünyada sanıldığından daha yaygın kullanılan bir doğum şeklidir. Buna rağmen birçok anne adayı normal doğumu tercih etmektedir. Suda doğum yapanlar ise daha rahat olduğunu söylemekte. Doğum sırasında bebeğin dışarı çıkması ile ciğerlerine su dolma riski bulunmaktadır. Bebek doğduğu anda suda sıkışabilir ve nefes alma aşamasında suyu ciğerlerine çekebilir. Bebek sudan çıkarılırken anında kordonuna zarar verilmeyecek şekilde kesilmelidir. Lakin suda olduğu gibi karasal doğumda da anne için riskler vardır.

Aşağıdaki yazılarda ilginizi çekebilir;

Gebeliğin ilk Haftaları Neler Olur?

Gebelik Döneminde Nasıl Bir Pozisyonda Yatmalıyım?

Hamilelik- Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamileliğin 40 Haftası Resimli Anlatımla

Exit mobile version