Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Sara Hastalığı Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinden kaynaklanan bir bozukluk yaşanmasıdır. Sara hastalığı hakkında detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinden kaynaklanan bir bozukluk yaşanmasıdır. Beyindeki sinir hücreleri arasındaki sinyallerin aniden elektriksel boşalması sonucu oluşur. Sara hastalığı nöbetler şeklinde görülür. Bazen birkaç dakika süren sara nöbetleri bazen de daha fazla sürmektedir. Bazı zamanlar hasta sara nöbeti geçirdiğini dahi anlamayabilir.

sara nöbeti

Sinir hücreleri arasındaki elektriksel olaylar normal işleyişi dışında oluşan her şey kişinin sara nöbeti geçirmesine neden olabilir. Kafa travmaları, enfeksiyon, genetik faktörler veya doğuştan gelen bozukluklar nedeniyle kişi sara hastalığını yaşayabilir. Sara hastalığının tamamen giderilmesi sadece bazı sara türlerinde olmaktadır. Genellikle kişi ömrü boyunca ilaçlar kullanarak sara hastalığını kontrol altına almaya çalışır. Bu ilaçlar düzenli ve zamanında kullanılmadığında kişi hiç olmadık bir zamanda sara nöbetine yakalanabilir. Bulunduğu ortam müsait değilse bu bayılmalar hayati tehlikelere dahi yol açabilir. Sara hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir. Ancak kalıtsal olarak bireyden bireye geçebilir.
Dünya genelinde 40 milyon, Türkiye’de ise 700 bin civarında sara hastası bulunmaktadır. Bu hastalık sinirsel bir bozukluk olduğu için bu kişilerin beyinlerinde herhangi bir gerilik bulunmamaktadır.

Genellikle doğum esnasında beynin zara görmesi ile kişi sara hastalığına yakalanabilir. İlk başlarda kendini belli etmeyen sara hastalığı çocukluk döneminde veya ergenlik döneminde görünür. Kişi zamanla sara ile yaşamaya alışır.
Öncesinde hiçbir hastalığı bulunmayan kişilerde dahi geçirdikleri enfeksiyon sonrasında ciddi rahatsızlıklar olabilir. Bunlardan bir tanesi de hiç kuşkusuz sara hastalığıdır.
Günlük yaşamın getirdiği kişilerin çalışması ile uykusuz kalmaları, aşırı stres, alkol veya sigara tüketimi epilepsi (sara) hastalığını tetikleyen faktörlerden bir kaçıdır. Bu faktörler kişinin sara nöbetine yakalanmasına sebep olmasa da üst üste gelerek sara nöbeti geçirmesine neden olur.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu