Instagram takipçi satın al
EğitimListelerYaşam - insan

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Günümüzün en büyük sıkıntılarından birisi kitap okumayan nesillerin yetişmesi. Peki biz çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırırız?

istanbul temizlik şirketi

Çocuklar ilk eğitimlerini ve alışkanlıklarını aileden almaktadır. Çocuk gelişiminde yapılan yemek,tuvalet,uyku gibi eğitimler her ailenin verdiği zorunlu bir görev olmalıdır. Bilinçli ebeveynlerin zorunlu eğitimler bir yana çocuklarına katabileceği önemli bir değer çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmektir.

Aileler çocuklara kitap okuma alışkanlığını daha çocuk doğduğunda alıştırmaya başlamalıdır. Çocuklara kitap okuyan bir evde, açılan yuva ilerleyen dönemlerde kendi gelişimi gibi yetiştireceği nesillere de sizden öğrendikleri ile götüreceklerini unutmamalıyız. Çocuklar sizlerin geçirdiğiniz zamanı dikkatli olarak izler. Eğer sizler evinizde televizyon ve bilgisayar ile ilgileniyorsanız çocuk sizin yolunuzdan gidecek ve sizlerin kitap okumadığınızı ve değer katmadığınızı ilerleyen dönemde net bir şekilde anlayacaktır.

Çocukların kitap okuması için küçük ipuçları:

Çocukların kitap okuması için küçük ipuçları:

  • Çocuk odasında sadece kitaplardan oluşan raf,dolap hazırlanmalı veya kütüphane bölümünüz varsa çocuğunuza bölüm ayırabilirsiniz.
  • Kitap okuduğunuzu görmeli ve beraber okumayı denemelisiniz.
  • Beraber  kitap okuyarak geçirdiğiniz zamana değerli zaman ismi verebilirsiniz.
  • Yaptığı  olumlu hareket, davranış ve başarı ödüllendirilmeyi gerektiriyor ise bu ödül sevdiği kitap olarak önerilmeli.
  • Yaşına uygun ve sevebileceği konularda dergilere üyelik abonelik yapılmalı.
  • Okumanın sadece kitaptan ibaret olmadığı dergi,gazete gibi okuma araçlarına aynı şekilde yönlendirilmeli.

Yaş gruplarına göre Kitap konu ve öneriler:

0-3 yaş grubu için kitap önerileri:

Konu olarak çocugun bildiği nesnelerden resimlerin ağırlıkta olduğu, parlak renkli yazısı çok olmayan ve ebatları çocuk için uygun kaliteli sayfalardan oluşan kabartmalı kitaplar önerilir

3-5 yaş grubu için kitap önerileri:

Konusunda masallar,hayata dair sınıflandırma,iyi resim edilmiş ayrıntılı resimler ve içinde sorulara cevap bulacağı kitaplardan olmalıdır.

5-8 yaş grubu için kitap önerileri:

Konusunda iyi ve doğru gibi karakterlerin olacağı, yeni bilgiler içeren ve orta puntolu yazılar olmalı.

8-10 yaş grubu için kitap önerileri:

Konusu çocuğun ilgi alanına göre zevkine uygun kitaplar ve beyin fırtınası yapabileceği kitaplar seçilmelidir.

Kitapların çocuk üzerinde etkisi:

  • Kitap okuyan çocuk için kitap çok büyük bir kazanımdır.
  • İç ve dış dünyada gelişim.
  • Gerçek dünyayı anlayabilme.
  • Kelime haznesi artar.
  • İnsanları ve doğayı tanımayı öğretir.
  • Hayal dünyasını genişletir.
  • Empati,iş birliği gibi manevi değerler karşı kazanımlar elde eder.
  • Aile, diğer birey ilgili  davranışlarda etkili olur.

Kaynak: https://masaloku.com.tr

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir Yorum

  1. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlıgını geliştirmek için Kitap okuma Turnuvası düzenleyebilirsiniz.
    Öğretmenlerimizin öğrenciler arasında kitap okuma yarışmaları düzenleyerek onların belirli sürede ne kadar kitap okuduğunu yarışma düzenleyerek,onlara kitap okuma sevgisini aşılamak ve becerilerini ölçmek amacı ile en çok kitap okuyanlara ( ödül )madalya vereceğini bildirmesidir.
    Bu yarışma belirli hafta yada ay olarak belirlenir.En fazla kitap okuyanlar arasında başarılı olanlara yada sınıf halinde derecelendirmelerle birlikte tüm öğrencilere başarısına göre madalya ödülü verilir.Bu madalya ödüllerine kitap turnuva madalya ödülü diyoruz.
    kitap turnuva madalyası okullar bazında da yapılabilir.Okul içindeki tüm sınıflar bu yarışmaya katılarak derece almak ve ödülleri kapmak için birbirleriyle kıyasıya yarış içerisine girerler. Bu sayede öğrencileri okuma alışkanlığı dahada gelişerek okuduğunu anlama,yazma ve bilgi sahibi olanağına erişmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu