Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Solunum Yolu Tıkanıklığı İlk Yardım Yöntemi

Bu yazımızda solunum yolu tıkanıkları ilk yardım yöntemi hakkında bilgiler vereceğiz.

istanbul temizlik şirketi

‘İlk yardım hayat kurtarır.’ Evet gerçekten de toplumca bilmemiz ve öğrenmemiz gereken en önemli şeylerden bir tanesi de ilk yardım yöntemleri‘dir. Öğreneceğimiz bu değerli ve hayati önem taşıyan bilgiler sayesinde, bizde bir insanın sağlığını geri kazanıp belkide ölümüne yol açabilecek ve aniden oluşabilecek sağlık problemlerinin oluşmamasına vesile olabiliriz. Aşağıdaki anlatımımızda ise solunum yolu tıkanıkları ilk yardım yöntemi hakkında bilgiler vereceğiz.

Solunum Yolu Tıkanıklıkları İlk Yardım Yöntemi

Solunum Yolu Tıkanıklıkları İlk Yardım Yöntemi:

Solunum yolu tıkanması, solunum yolunun solunumu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için gerekli olan yeterli hava miktarının geçmesine engel olup tehdit edecek şekilde tıkanması olayıdır. 2 çeşit solunum yolu tıkanması bulunmaktadır. Bunlar: 1- Kısmi Tıkanma, 2- Tam tıkanma olarak 2’ye ayrılır.

1- Kısmi Tıkanma:

Bu tıkanma çeşidi, az miktarda da olsa bir miktar hava geçişinin olduğu tıkanmaya denir. Kısmi olan solunum yolu tıkanması durumunda; duruma maruz kalan kişi öksürüp nefes alabilir ve konuşabilir durumdadır. İlk yardım uygulaması olarak, kişiye dokunulup müdahale edilmez. Sık olarak öksürmeye teşvik edilmesi gereklidir. Bu sayede aksi bir durum olmadıkça kişi kısa sürede normal yaşamına dönebilir.

2- Tam Tıkanma:

Bu durum ise, solunum yolundan hava girişinin tamamen kesilip engellendiği bir tıkanma durumudur. Tam tıkanma durumu ile karşılaşan kişi; nefes alıp veremez, acı çeker gibi bir halde ellerini boynuna doğru götürür, konuşma kabiliyeti kesilir, rengi morarmış bir şekildedir. İlk yardım olarak uygulanacak yöntem ise Heimlich Manevrası ilk yardım yöntemi‘dir.

Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası İlk Yardım Yöntemi;

Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası İlk Yardım Yöntemi;

Uygulanan bu ilk yardım yöntemi hastaya ayakta ya da oturur pozisyonda uygulanabilir.

  • Daha sonra hastanın bilinci dikkatlice kontrol edilir.
  • Sırt bölgesine iki kürek kemiği arasına 5 veya 7 defa normal bir şekilde vurulur.
  • Boğaza takılan cismin çıkıp çıkmadığı ağız içerisinden dikkatlice kontrol edilir.
  • Cisim çıkmadıysa, arka taraftan hastaya sarılarak gövde kısmı iyice kavranır.
  • Herhangi bir el yumruk vaziyetine alınarak, başparmak çıkıntısı tarafı midenin üst bölgesine göğüs kemiğinin alt tarafına gelecek bir şekilde iyice yerleştirilir. Diğer boşta kalan el ile
    yumruk vaziyetine getirilip el iyice kavranır.
  • Kuvvetli bir şekilde arka tarafa ve yukarı doğru bastırılır.
  • Uygulanan bu hareket 5 veya 7 defa olacak şekilde yabancı cisim dışarı çıkınana kadar tekrar edilir. Sağlıklı günler dileriz.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu