Siyatik Hastalığı Nedir, Neden Olur?

Siyatik Hastalığı Nedir

Halk arasında sıklıkla rastlanan bir hastalık olan siyatik hastalığı kalçanın ön ve arka bölümünü etkileyen ve burada yer alan sinirler olan siyatiklerin ağrımasıdır. Tek bir bölümü etkileyen hastalık olan siyatik omurların arasında bulunan sinirlerin sıkışması ve sonucu oluşur. Kıkırdak disklerinin yerinden oynaması ile oluşan sıkışmanın neden olduğu ağrılarda siyatiğin nedenleri arasındadır. Siyatik şiddetli eklem ve omur ağrılarına neden olur ve genellikle ameliyata gerek duyulmadan fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Siyatik hastalığının tedavisi hastalığın şiddetine ve derecesine göre doktor tarafından belirlenir. Bazı siyatik hastalarına ilaç tedavisi de uygulanır.

Siyatik Hastalığı Neden Olur?

Omurgada bel fıtığı oluşumunda ya da sinirlerin sıkışmasından dolayı siyatik rahatsızlığı oluşabilir. Siyatiğin nedenleri arasında omurga kemiklerinin aşırı büyümesi de vardır. Tümör oluşumu ya da diyabet hastalığı nadirde olsa siyatiğe neden olmaktadır.

Siyatik Hastalığı Belirtileri nelerdir?

Siyatik hastalığının neden olduğu belirtilerin başında ağrılar gelir. Siyatik ağrılarının karakteristik özellikleri vardır. Siyatik ağrıları alt omurgadan yayılmaya başlar ve bacakların arka bölümüne kadar ilerler burada daha da yoğunlaşır. Bazı durumda bu ağrılar sinir hatları boyunca ilerler ve vücudun tüm eklem yerlerinde ağrılara neden olabilir. Bu noktada baldırlarda ve uyluk kesiminde yoğun ağrılar yaşanır. 

Siyatik belirtileri;

Siyatik ağrıları genellikle hafif şiddetli ağrılarla başlar ve giderek yoğunlaşır. Bu ağrıların şiddetlenmesi kişiyi çok rahatsız eder, dayanılmayacak ağrılardır ve kişi ağrı kesici içmek zorunda kalır. Siyatik ağrıları uzun süre oturma, hapşırma ve öksürme gibi nedenlerle daha da şiddetlenebilir.

Siyatik ağrıları ile birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü de görülebilir. Hafif başlayan siyatik ağrıları şiddetlenmeden, kendiliğinden de geçebilir. Bu ağrıların belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Siyatik ağrıları hafife alınmamalıdır ve uzun süre devam eden ağrılar için doktor muayenesine gidilmelidir.

Uzun süre devam eden siyatik ağrıları ilerleyen evrede bağırsak rahatsızlıklarına ve idrar kesesi hastalıklarına neden olabilir. Siyatik ağrıları tedavi edilmezse, güç ve fonksiyon kaybına, yol açabilir.

Siyatiğe Neden Olan Risk Faktörleri

Siyatik hastalığını tetikleyen bazı risk faktörleri vardır. Bu faktörler arasında kişinin genel sağlık durumu, yaşı ve cinsiyeti gibi değişkenlerdir.

Yaş; İlerleyen yaşla beraber omurgada bazı değişimler olabilir. Kemiklerde çıkıntılar meydana gelmesi, ve bel fıtığı siyatik riskini arttıran risk faktörleridir.

Obezite; Aşırı kilo çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Bunlardan birisi de siyatiktir. Fazla kilo omurganın daha çok yük taşımasına yol açtığı için zamanla omurgada bozukluklara yol açabilir. Omurgada meydana gelen bozulmalar siyatik için en önemli risk faktörleri arasındadır.

Fiziksel Çalışmalar; Kişinin günlük hayatta omurgasını nasıl kullandığı siyatik için çok önemlidir. Uzun süre oturarak çalışmak ve omurganın öne doğru eğilmesi siyatiğin risk faktörüdür. Uzun süre araba kullanmak, omurgaya aşırı yük bindiren ağır eşyalar taşımak siyatik için risk oluşturur. Mümkünse gün içinde omurganın rahat edeceği pozisyonlara geçilmesi kısa aralıklarla dinlendirilmesi gerekir.

Oturarak Çalışmak; Günümüzde oturarak çalışmak farklı fiziksel rahatsızlıklara neden olmaktadır. Hareket etmeden uzun süre oturarak çalışmak omurganın yapısını olumsuz etkilediği için siyatiğe neden olabilir.

Diyabet Hastalığı; Şeker hastalarının metabolik düzeni vücudun sistematiğini etkilemektedir. Diyabet hastalığı hücrelere ve sinirlere zarar verebileceği için siyatik için risk faktörü oluşturur.

Siyatik Tedavisi

Siyatik tedavisinde hastanın en çok şikayet ettiği belirtiler şiddetli ağrılardır. Ancak her ağrı siyatik belirtisi olamayabilir. Siyatik tanısı için doktor muayenesi ve bazı tetkikler gerekir. Şiddetli ağrılar ve geçmeyen şikayetler nedeniyle gerekli görülmesi halinde Röntgen ve tomografi gibi işlemlerle siyatik tanısı aranabilir.

Röntgen; X-ray olarak da bilinen röntgen çekimi ile omurga ve kemiklerde büyüme olup olmadığı ve bu durumun siyatik sinirlerine baskısı tespit edilir.

MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme): Radyo dalgaları ve güçlü mıknatıs yöntemi ile sırt ve omurgalarda dokuların yapısı görüntülenir.

BT (Bilgisayarlı Tomografi); Omurganın görüntülenmesini sağlayan BT cihazı X ray öncesinde omurga kanallarına boya enjekte edilerek omurga sisteminin ve omuriliğin görüntülenmesini sağlar.

EMG; (Elektromiyografi); Sinirlerin ürettiği elektriksel impulsarın ölçülerek kasların verdiği tepkileri tespit eder.

Siyatik teşhisinde sonra siyatik tedavisi doktor tarafından tedavi şekli belirlenir. İlaç tedavisi, İğne ve fizik tedavisi şeklinde yapılan siyatik tedavisi erken teşhis ile tedavi edilebilir. Siyatik tedavisi; 

İlaç Tedavisi; Siyatik ağrılarının geçmesi için ağrı kesiciler, kas gevşeltici, anti felç etkili ilaç ve Trisiklik antidepresan ilaçları siyatik tedavisinde kullanılır.

Fizik Tedavi; Fizik tedavi siyatik tedavisinde oldukça önemlidir. Omurganın iyileşmesi ve ağrıların geçmesi için bir dizi fizik tedavi yöntemi uygulanır. Kas ve omurgaları rahatlatan fizik tedavi; fizik doktoru tarafından verilir.

İğne Tedavisi; Siyatik tedavisinde sinir köklerine enjekte edilen iğne tedavisi uygulanabilir. Siyatiğin neden olduğu iltihaplanmayı azaltmayı amaçlayan iğneler ağrıları ve azaltır.

Ameliyat; Siyatik tedavisinde uygulan; fizik tedavi, ilaç ve iğne tedavisi uygulamalarının sonuç vermediği durumlarda ameliyat yapılabilir. Siyatiğin ilerlemesi ve idrar kesesine zarar vermesi durumunda ya da fonksiyon kaybına neden olması halinde ameliyat ile siyatiğe neden olan sinirler alınır.

Exit mobile version