Instagram takipçi satın al
Gezi Rehberi

Karabük – Safranbolu Gezi Rehberi

Safranbolu içinde yaklaşık 1500 tarihi eser ve 120 çeşit çeşme bulunan oldukça geniş kapsamlı bir ilçedir. Safranbolu gezi rehberi ile rotanızı çizin.

istanbul temizlik şirketi

Safranbolu gezi rehberine başlarken önce adının nereden geldiğine bakalım. İsmini Safranbolu bölgesinde yetişen safran bitkisinden alan Safranbolu ilçesi eskilerde ise Zafranbolu olarak bilinirmiş. İlçenin girişinde ve Hisar tepesinde bulunan uçak maketlerinde Zafranbolu yazmasının sebebi de budur. Bugünlerde bölgede eskisi kadar safran bulunmaktadır. Meşhur safranlı lokumları yapmak için bile ucuzluk açısından İran’dan alınmaktadır.

Safranbolu ilçesinin bu kadar ilgi ve alaka görmesinin başlıca nedeni ise tarihi açıdan korunaklı oluşudur. Meşhur Safranbolu evlerinin benzerlerini birçok yerde görebiliriz. Safranbolu evleri yumurta akından horasan harcı ile yaptıklarından ötürü depreme oldukça dayanıklıdır.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu içinde yaklaşık 1500 tarihi eser ve 120 çeşit çeşme bulunan oldukça geniş kapsamlı bir ilçedir. Safranbolu’yu tanıyacak olursak;

Cinci Hamamı

Cinci Hamamı

Safranbolu’nun tarihi olan Kazdağlı Meydanı’ndan itibaren gezmeye başlayacak olursak karşımıza ilk olarak cinci hamamı çıkmaktadır. Bu yapı Sultan İbrahim tarafından Anadolu Kazasker’lerinden Kazasker Hüseyin Efendi ( halk arasında lakap olarak cinci Hoca olarak bilinirmiş) tarafından bırakılan eserlerden biridir.

Arastacılar Çarşısı

Arastacılar Çarşısı

Bir sonraki durağımız ise arastacılar bir diğer ismi ile Yemeniciler Çarşısıdır. Yemeni akla başa takılan aksesuar olarak gelse de yemeni o dönemde bir ayakkabı türüdür. Günümüzde ise hala üretilmektedir. Lonca sistemi uygulanan çarşıda yemeni hakkında şikayet gelir ise lonca başkanı onun ayakkabısını çatısına atarmış. ‘pabucu dama atılmak’ deyimi de burdan gelmektedir.

Tarihi Tabakhane

Tarihi Tabakhane

Görüntüsü her ne kadar göze hitap etmese de bir deyimin hikayesi de buradan geliyor. Safranbolu derilerinin tabaklandığı bu tabakhanede, tabaklama işlemi için sıcak köpek dışkısı kullanılırmış. Sıcak yetiştirebilmek için dışkıyı alan tabakhaneye koşarmış. Bu tabakhanenin karşısında ise Tabakhane camii bulunuyor. Buradan mükemmel bir manzaralı vadiye ilerliyoruz. Vadinin tepesinde bir seyir yeri yapılmış üstelik bu noktadan asansörle aşağıya iniliyor. Aşağıda ise çay bahçeleri bulunmaktadır.

Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi

Eğer ki şehri tepeden izlemek isterseniz en doğru adres burası olacaktır. Bu tepede 2 türbe ve bir çay bahçesi bulunmaktadır. Fotoğraf tutkunları için çok güzel bir yerdir. Bu ilçede  tarih kokmayan tek bir yer bile yok diyebiliriz.

Kristal Teras ve Tokatlı Kanyonu

Kristal Teras ve Tokatlı Kanyonu

Safranbolu’ya 8km uzaklıkta bulunmaktadır. Safranbolu İncekaya üzerinde bulunan cam bulunmaktadır sevdiklerinizle o manzara eşliğinde tadını çıkarabileceğiniz eşsiz bir güzellik olacaktır. Doğa yürüyüşü sevenler için doğru adres olacaktır.

Safranbolu’da Ne Yenir ?

Gezip dolaşmanın ardından akıllara gelen açlık hissine yanıtlarınız burada. Safranbolu’da midenizde şölen olacak diyebiliriz. Kuyu kebabı, bükme, etli yaprak sarması, ev baklavası gibi çeşitler bulunmaktadır. Tabi birde Peruhi’yi unutmamak gerek. Konaklarda içine şırınga ile kıyma yerine süzme yoğurt konularak hazırlanan bir çeşit mantı türüdür.

Safranbolu’da Nerede Kalınır?

Şehrin en güzel manzarasına sahip olan  konaklarda sizde konaklayabiliyorsunuz.

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Şehre en yakın havalimanı Kastamonu’da yer almaktadır. Bunun için ise yaklaşık olarak 110 km’lik bir yolculuk yapmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz konum itibariyle uçak seferi yerine araç tercihiniz daha kolay olacaktır.

Safranbolu Evlerinin Özellikleri başlıklı içeriğimizde ilginizi çekebilir.

Buradan safran alırsanız eğer  Safranın Faydaları Nelerdir? Safran Nelere İyi Gelir? makalemizi okuyabilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir Yorum

  1. Yazınızı okudum çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim yalnız Safranbolu’ya giden birisi mutlaka Yörük köyüne de gitmeli. Oradaki tarihi konaklar ve çok lezzetli olan gözleme çeşitlerinden mutlaka yemenizi öneririm. Safranbolu-Kastamonu yolu üzerinde bulunuyor ve köyün her yerinden tarih akıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu