Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Sinüzit Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit nedir, neden olur ve olduğunda ne gibi belirtileri gösterir? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulacaksınız.

istanbul temizlik şirketi

Alın, burun ve göz çevresinde bulunan boşluklara “sinüs” adı verilir. Baş içinde 8 adet sinüs bulunur. Sinüsler içinde ince kanallar bulunur. Bu kanallarla sinüsler, burnumuza açılır. Burun mukozası, bu kanalların içinden geçer. Sinüs kanallarının içinden geçen mukozaların iltihaplanmasıyla sinüzit hastalığı meydana gelir. İki çeşit sinüzit vardır ki aniden oluşan sinüzit “akut sinüzit”, uzun süreli sinüzitleri ise “kronik sinüzit” olarak adlandırırız.

Akut sinüzit; herhangi bir viral enfeksiyonda yani nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalığı geçirenlerde hastalık ilerledikçe ortaya çıkan bir tablodur. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında burunda tıkanıklık oluşur. Tıkanıklık nedeniyle sinüsler, içindeki mukozolar rahat akamaz ve içlerinde bakteriler kalır. Bu tedavi edilmese, tüm sinüslere yayılır ve böylece kronikleşir.

Kronik sinüzit

Kronik sinüzitse; sinüslerde kalıcı değişikliklere neden olup, onları enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir. Böylece sinüzit bazı nedenlerle sık sık tekrarlar hale gelir. Çoğunlukla sinüzit, migrenle karıştırılır. Çünkü sinüzitte de baş ağrısı görülebilir. Ama sinüzitteki baş ağrısı, migrendeki gibi ataklar halinde değil, uzun sürelidir ve daha çok ağrı yüz kısmında oluşur. Ağrı, eğilip doğruldukça, ağır bir cisim kaldırdıkça yani hareketle artan bir ağrıdır. Ama bazı sinüzit hastalarında hiç baş ağrısı görülmeyebilir. Hem başında, hem yüzünde ataklar halinde şiddetli ağrılar çeken hastalar, hem migren, hem sinüzit olabilir. Bu yüzden doktora baş vurup her hangi biri veya ikisi de  var mı öğrenmeli ve buna göre tedavi görmelidir. Birde sinüzitte sarı- yeşil, koyu kıvamlı burun ve geniz akıntıları görülebilir. En büyük sinüzit belirtilerinden biridir.

Sinüzitte burun akıntısı genellikle tek taraflıdır ve bu akıntılar iltihaplıdır, eğer solunum yollarına kaçarsa yada yayılırsa bronşit hastalığına neden olur. Sinüzitin diğer belirtileri de; yüz, göz ve diş ağrısı, göz ve yüzde şişmeler, başta sürekli bir basınç hissi, nadir olarak da olsa, ağız kokusu, kırıklık, yorgunluk, diş eti ağrısı, ateş, koku alamama hali, seste kısıklık, çift görme, geniz akıntısı görülür. Bebeklerde ve küçük çocuklarda, geniz akıntısına bağlı olarak, kusma, öğürme, inatçı öksürük de oluşabilir. Sinüzit tedavisi için doktorlar antibiyotik, ağrı kesiciler ve burun açıcı spreyler tavsiye ederler. Ayrıca C vitamininden zengin beslenmek ve bol su tüketmek hastalıkla daha kolay savaşmamızı sağlar.

Hastalar doktorların tedavisine, tavsiyesine uyup, ilaçlarını düzgün kullanır, dinlenir, bol su tüketir, vitamin takviyesi alır ve böylece sinüzit 1 hafta 10 gün içinde iyileşir. Bütün bunlara rağmen geçmeyen iyileşmeyen sinüzit hastalarına cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalede doktor sinüs açıklığını genişletebilir, tıkanıklığa neden olan bir kemiği küçültmesi gerekebilir, ve ya tıkanıklığın giderilmesi için bir doku ve ya bir polipi aradan alınır. Alerjisi olanlar, sigara ve alkol tüketenler, burun kemiğinde eğrilik ve ya bir et oluşumu olanlar, sık sık nezle, grip gibi viral enfeksiyon geçirenler de sinüzit olma olasılığı çok fazladır. Ayrıca suya dalış yapanlarda, havuzda yüzenlerde de sinüzit görülebilir. Bu kişinin yüzme anında enfeksiyon kapmasından dolayıdır. Diş köklerinde apse olanlarında diş kökündeki apsenin sinüslere atlamasıyla sinüzit olma ihtimali gelişir.

Sağlıklı Günler Dileriz.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu