Sinirsel Ağrılar Nasıl Geçer? Sinirsel Ağrılara Bitkisel Çözüm

Sinirsel ağrılar oldukça şiddetli olabilir ve günlük hayatı etkileyebilir. Birçok bitki kronik veya uzun süren sinir ağrılarını yatıştırmaya yardımcı olmaktadır. O bitkiler hangileri?

Sinirsel ağrılar nelerdir?

Sinirsel ağrılar oldukça şiddetli olabilir ve günlük hayatı etkileyebilir. Birçok bitki kronik veya uzun süren sinir ağrılarını yatıştırmaya yardımcı olmaktadır. Sinir ağrısı veya nevralji, sinir yolu üzerinde oluşan ağrılardır. Bu ağrıların oluşmasında pek çok faktör olabilir. Bazı ilaçlar, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, zona, frengi, travma, şişme ve iltihap kronik sinir ağrısının nedenleri arasındadır. Ancak kronik sinir ağrısı için bitkisel çözümler denenmeden önce olası yan etkileri ve uygun doz için doktor ile konuşmakta fayda olacaktır.

Sinirsel ağrılar nerelerde olur?

Sinirsel ağrılar bacak, sırt, boyun, mide ya da baş gibi çeşitli vücut alanlarında olabilir.

Sinirsel ağrılara ne iyi gelir: Sinirsel ağrılara bitkisel tedavi

– Çayırkuşu otu

Çayırkuşu otu kronik sinir ağrısı tedavisinde en etkili bitkisel çözümler arasındadır. Geleneksel Çin tıbbında alerji, kardiyovasküler problemler, katarakt, inflamasyon ve ağrı gibi sağlık sorunları tedavisinde kullanılan bir bitki olan çayırkuşu otu; ağrı giderici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Çayırkuşu otunu kronik sinir ağrılarının tedavisinde kullanmadan önce doktor ile konuşmakta fayda olacaktır.

– Kedi otu

Kedi otu, kronik sinir ağrılarını durdurmak için kullanılan bir başka bitkisel çözümdür. Antik Yunanlılar ve Romalılar zamanından beri kullanılan kedi otu kökleri ve köksaplarından kapsül, tablet ve sıvı formlu özler üretilmektedir. İçerisindeki bileşikler ile rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkiler yaratan kedi otu; huzursuzluk, histeri, duygusal stres, uykusuzluk, anksiyete, gerginlik, çarpıntı ve zona tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak kedi otu kullanılmadan önce uygun doz için mutlaka doktora danışılmalıdır.

– Erkeçsakalı

Kandul otu da bilinen erkeçsakalı kronik sinir ağrılarını durdurmak için oldukça etkilidir. Michigan Üniversitesi’nde sağlık sistemine göre erkeçsakalı aynı zamanda idrar söktürücü, terletici, sıkıştırıcı, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Erkeçsakalı anti-enflamatuar özelliği ile ağrıların hafiflemesini sağlar. Erkeçsakalı, soğuk algınlığı, grip, kronik gastrit, romatoid artrit ve sinir, kas ve deri iltihaplarında kullanılmaktadır. Alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için kandul otu kullanılmadan önce mutlaka alerji testi yaptırılması önerilir.

– Sinirsel ağrı tedavisi nasıl yapılır?

Analjezik ilaç tedavisi kronik sinir ağrısı rahatlamaya yardımcı olur. Asetaminofen, COX-2 inhibitörleri ve steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar genellikle nispeten daha hafif ağrılar ve iltihaplanmalarda kullanılır. Opiods, kodein ve morfin gibi ilaçlar ise oldukça şiddetli ağrılarda reçeteli olarak kullanılmaktadır. Ancak, fiziksel bağımlılık riski nedeni ile bu tür ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır. Doktora gidilerek uygun ilaç tedavisine başlanabilir.

– İnvaziv tedaviler

İnvaziv tedavilerde üç spinal iğne omuriliklere uyarıcı olarak kullanılır. Spinal stenoz gibi kronik sinir hastalığı durumlarından şikayetçi hastalarda epidural enjeksiyon yapılabilir. Bu ağrının azaltılmasını sağlar.

– Tamamlayıcı tıp

Pek çok doktor, tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri ile kronik sinir ağrılarının desteklenmesini önerir. Öncelikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Ağrılara iyi gelen besinler beslenme düzenine eklenebilir. Ayrıca masaj ve zihin beden terapileri de yapılabilir. Masaj için ağrılara iyi gelen bitkisel yağlar kullanılabilir. Kronik ağrı tedavisine yardımcı olmak için aromaterapi ve masaj uygulamaları oldukça etkilidir. Enerji terapileri, akupunktur ve acupressure gibi yöntemler uygulanabilir. Meditasyon, müzik terapiler ve yoga gibi zihin egzersizleri de sinir ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Sinirsel ağrılar oldukça acı vericidir. Bu ağrıları gidermek için kullanılan tedavi yöntemlerinin yanı sıra bitkisel çözümler de kullanılabilir. Bitkisel çözümlerin kullanılması sırasında dikkatli olunması gerekmektedir. Bazı bitkiler kullanılan ilaçlar ile etkileşime neden olup çeşitli komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Alerjik reaksiyonların yanı sıra bazı yan etkiler de görülebilir. Bu nedenle bitkisel çözümler denenmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Sinir ucu iltihabı ve ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Bu nedenle eğer ağrı geçmiyorsa ya da şiddetlenerek artıyorsa mutlaka bir doktora görünülmelidir. Bitkisel tedaviler uygulansa da ilaç tedavisi göz ardı edilmemelidir.

Exit mobile version