Sinema Tarihinin Silinmiş En Pahalı 10 Sahnesi!

Sinemalarda bazı sahneler çekilir ama daha sonra filmden çıkartılır. İşte Hollywood'da 'ölü yatırım, at çöpe!' dedikleri, pahalıya mal olan silinmiş sahneler...

Film dünyası bize dışarıdan ne kadar eğlenceli gelse de aslında içeride patlamaya hazır bir volkan gibidir. Kararsız ve tahrip edici… Yapımcıların en büyük korkusu, bir servet yatırarak çektikleri filmin gişede başarısız olmasıdır ve bunun için yapmayacakları şey yoktur. Yeri gelir bazı sahneleri baştan çekerler, bazılarını çıkartırlar, hatta başrol oyuncusuna bile projenin ortasında yol verebilirler. İşte Hollywood’da ‘ölü yatırım, at çöpe!’ dedikleri, pahalıya mal olan silinmiş sahneler…

Cleopatra (1963)

Menekşe gözlü yıldız Elizabeth Taylor ile Richard Burton’ın başrolleri paylaştıkları ve sinema tarihinin en pahalıya mal olan, en görkemli filmlerinden Cleopatra, eleştirmenlerden ve izleyicilerden tam not alsa da gişede yapımcıların beklediği kadar büyük bir gelir getiremedi. Kötü şans, çekimler sırasında da peşlerini bırakmamış. Film seti, Londra’nın neredeyse tamamına kurulmuş fakat filmin çekim mekanı Roma olarak değişince, tüm set ve ekipmanlar başka şehre taşınmış. Aksilikler bununla da bitmemiş, Elizabeth Taylor çekimler sırasında neredeyse boğularak ölüyormuş ve bir nefes borusu operasyonu geçirmiş. Hatta bazı sahnelerde boynundaki yara görülebiliyormuş. Filmin orijinal uzunluğu tam 6 saatmiş. Elbette bunu beyaz perdede izlenebilir kılmak isteyen yapımcılar, filmin oldukça büyük bir kısmını silmiş. Ve bu onlara 120 milyon dolara patlamış.

Geleceğe Dönüş (Back to the Future, 1985)

Michael J. Fox ve Christopher Lloyd’un başrolde muhteşem bir ikili oluşturdukları Geleceğe Dönüş serileri, bugün bile pek çok izleyicinin favori filmleri arasındadır. Elbette bu filmi, bugünlere kadar kalıcı kılabilmek için pek çok badire atlatılmış. İlk olarak Marty McFly rolünü canlandırması için Eric Stoltz ile anlaşılmış ancak daha sonra Stoltz’un filmin ruhuna ve mantığına bürünemediği gerekçesi ile başrol oyuncusu değiştirilmiş. Evet; Michael J. Fox! Elbette film baştan çekilmiş ve Stoltz’un sahneleri silinmek zorunda kalınmış ve maliyet neredeyse 9 milyon dolarmış.

Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz, 1939)

Bir hortum ile fantastik bir dünyaya sürüklenen Dorothy Gale’in (Judy Garland), evine dönmek için verdiği mücadelenin anlatıldığı Oscar ödüllü filmde, maymunların Dorothy’yi yakalamasından hemen önce yer alan bir sahnede varmış. Beş hafta boyunca prova yapılan bir dans koreografisinin yer aldığı ve 6 dakika süren şarkı sahnesi daha sonra filmden çıkartılmış ve bunun yapımcılara maliyeti 1 milyon dolar olmuş. 1939 senesi için hiç de fena bir kayıp sayılmaz.

Superman Dönüyor (Superman Returns, 2006)

Superman’in 1938’den bu yana gelişen hikayesinde aslında hep aynı konu işlenir. Yıllar içinde süper kahramanımızın güçleri geliştirilse de temelde aynı hikayeyi izler dururuz. 2006 senesinde çekilen filmde, başlangıçta yer alan 7-8 dakikalık bir bölüm çıkartılmış. Yani Superman’in uzay aracının, anne ve babasının çiftlik arazisine düşmeden önceki bölümleri. Diyalogsuz geçen bu bölümler, herkesin hikayeyi zaten bildiği gerekçesi ile gereksiz bulunmuş ve çıkartılmış. Maliyeti ise 12 milyon dolar olmuş. Bu sahneler 2011 yılında piyasaya sürülen Superman Anthology Set’te bonus seçenekler olarak izleyici ile paylaşılmış. Baştan kalsa mıydı acaba? İzlerdik.

Garip Doktor (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964)

Büyük usta Stanley Kubrick’in senaryosunu yazıp yönettiği film, akli dengesi pek de yerinde olmayan bir generalin dünyayı patlatmak üzere oluşunu konu alıyordu. Etrafındakiler aklını başına almasını salık verse de o kimseyi dinlemiyor ve bir kıyıma doğru ilerliyordu. Filmin son sahnesinde dünya liderlerinin büyük bir turta savaşına girişmesi planlanıyormuş ancak yapımcılar bunu istememiş ve normalde en az 1 hafta sürecek final sahnesinin 1 günde çekilmesini istemişler. O güne kadar bu sahne için sete her gün 2000 adet Fortnum & Mason marka turta getirtilmiş ve hepsi boşa gitmiş. O günlerde Amerikan Başkanı John F. Kennedy suikaste kurban gidince, diyaloglardan dolayı (”Başkanımız hayatının baharında bir turtaya kurban gitti”) sahnelerin kullanılma şansı kalmamış ve 2 milyon dolarlık bir zarar haneye yazılmış.

Dünya Savaşı Z (World War Z, 2014)

Zombilerin saldırısı ile hızla yok olan ve dönüşen insan ırkına yardım arayan bir Birleşmiş Milletler askerini canlandıran Brad Pitt, tarzının çok dışında bir kahramanlık filmi ile karşımıza gelmişti. Filmin sonunu söylemek gibi olmasın ama, yine Amerikalıların dünyayı kurtardığı bir final izledik. Oysa senaryonun ilk halinde çok daha karanlık bir final yazılmış. Buna göre Gerry Lane (Pitt) görevinde başarısız oluyor ve Rus askeri birliklerine katılmak zorunda kalıyor. Elbette kendine ve kızlarına sığınak sağlayabilmek için karısı da fuhuşa zorlanıyor. Gişe rekorları kırması beklenen böylesi bir filme böylesi karanlık bir son uygun görülmemiş ve 25 milyon dolar çöpe atılarak filmin son sahneleri yeniden çekilmiş.

Küçük Korku Dükkanı (Little Shop of Horrors, 1986)

İşini kısmen severek yapan bir çiçekçinin, hayatını değiştirmek üzere olan bir etçil bitki ile olan diyaloglarını konu alan komedi, şarkı söyleyen ve beslenmek isteyen süs bitkisinin gitgide büyürken genç adamın başına açtığı belalar konu ediliyor. Dev boyutlara ulaşarak, insan etine karşı istek duyan bu şey, aslında filmin sonunda sadece baş karakterleri değil, tüm dünyayı yiyormuş. Filmi izleyen birkaç kişi bu sonu genel olarak beğenmemiş ve filmin beşte birlik son bölümü yeniden çekilmiş. Bu da yapımcılara 11 milyon dolara patlamış.

Suç Çetesi (Gangster Squad, 2013)

1949’da Los Angeles’ta geçen bu suç hikayesi, şehri kontrolü altına almış acımasız bir mafya babası ile adaletin kesişmesini anlatır. Colorado’da 2012 senesinde bir sinema filmi (The Dark Knight Riseshttps://www.sinemia.com/filmler/kara-sovalye-yukseliyor) çıkışı 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıdan sonra, olay öncesi çekilmiş ve bu duruma çok benzeyen final sahnesi değiştirilmek zorunda kalınmış. Bu da yapımcılara 2 milyon dolara mal olmuş.

Lost In La Mancha (2002)

2002 yapımı Terry Gilliam filmi maalesef tam anlamıyla bir fiyaskoya imza atmış ve kaderine terk edilmiş. Yönetmen Terry Gilliam ve Johnny Depp, Jeff Bridges gibi yıldız isimlerden oluşan oyuncu kadrosu, ekipmanı toplayıp Madrid’in kuzeyine gitmişler ancak seti kurdukları yer askeri bölge olduğu için (bolca tank ve uçak sesi) ses kaydı yapamamışlar. Felaketler bununla da bitmemiş, bir sel, sete ait her şeyi götürmüş ve sonunda 22 milyon dolara mal olan koca bir sıfır elde edilmiş. Jeff Bridges’in, film çekimlerinin nasıl mahvolduğunu anlattığı ve hiçbir zaman gösterime giremeyen bu belgesel de hukuki sebeplerden ötürü yayınlanamamış. Ne talihsizlik!

X-Men Geçmiş Günler Gelecek (X-Men Days of Future Past, 2014)

Marvel’in X-Men evreninde mücadele bitmezken, oyuncuların mücadelesine de ayrıca tanık oluyoruz. Rogue karakterini canlandıran Anna Paquin’in neredeyse tüm sahneleri filmden çıkartılmış. Sahneler çıkartılınca yeniden çekilmesi gereken sahneler için fazladan 2 hafta daha çalışılmış, bu da yapımcılara 22 milyon dolara patlamış.

Exit mobile version