Instagram takipçi satın al
ListelerSağlıkYeme - İçme

Sindirime ne iyi gelir? Sindirime yardımcı 15 mükemmel besin

istanbul temizlik şirketi

Sindirim sistemini hangi gıdalar düzene sokar? Sindirimi kolaylaştıran mucizevi 15 gıda nelerdir? Hazımsızlık ve gaz neden olur? Sağlıklı sindirim sistemi nasıl sağlanır? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda.

Tüm hücrelerin ihtiyacı olan besin maddelerinin hücrelerden geçebilecek kadar parçalanması sürecine sindirim adı verilir ve bunu sağlayana sisteme sindirim sistemi denir. Bu sistemin sağlıklı çalışması sağlıklı ve huzurlu bir ömür geçirmeniz açısından hayati bir rol oynamaktadır.

Ne yazık ki, birçok insan çeşitli nedenlerle sindirim sorunları yaşar ve bu nedenle şişkinlik, kramp, gaz, karın ağrısı, ishal ve kabızlık gibi sindirim problemleri ile karşı karşıya kalır ve hayat konforu bozulur.

Sindirim sorunları neden ortaya çıkar?

Sindirim sorunları neden ortaya çıkar?

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD), Crohn Hastalığı, divertikülit ve mide ekşimesi gibi bazı durumlar buların sadece birkaçıdır ve bazen daha ciddi sindirim sorunları da ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, sağlıklı bir insan dahi diyetlerine yeterli oranda lif veya probiyotik bakımından zengin gıdaların olmaması nedeni ile çeşitli derecelerde sindirim sorunları yaşayabilir.

Bunun dışında yaşamımızdaki stres, kötü beslenme alışkanlıkları, çevresel zehirler, viral enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve antibiyotiklerin sık kullanımı sindirim sürecini sıkıntıya sokabilir. Sindirim sistemi sağlıklı bir vücut için olmazsa olmazlardandır.

7-8 m uzunluğa sahip olan böyle bir sistemin sağlıklı olması ekstra özen gerektirir.

Siz de mide veya ince bağırsağınızda hazımsızlık, şişkinlik ya da geğirme gibi şikayetler yaşıyor, doktora gitmek istemiyor, bu meseleyi doğal yollarla halletmek istiyor ve sindirime ne iyi gelir? ya da sindirime yardımcı gıdaların neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız aradığınız detaylı bilgilere bu yazıdan ulaşacaksınız. Bu ve bunun gibi rahatsızlıkların üstesinden gelebilmek için yediğiniz gıdaları da doğru seçmeniz ve bunu yaşam tarzı haline getirmeniz gerekmektedir. Sindirime yardımcı olan ve midenizi mutlu edecek çok sayıda gıda bulunmaktadır.

Sindirime iyi gelen gıdalar nelerdir?

Sindirime ne iyi gelir? Sindirim sorunları nasıl geçer? Sindirim sistemi nasıl iyileştirilir? Sindirime iyi gelen gıdalar nelerdir?

Zencefil

Zencefil adeta bir doktor reçetesine yazılmayı hak eden sayısız faydası bulunan şifalı bitkidir.

Burada sayacağımız faydası özelliği sindirim sistemi ile ilgili. Zencefil de ki anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikler sindirim sistemi spazmlarını, gaz oluşumunu, hazımsızlık, mide bulantısı ve şişkinliği azaltarak çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkları etkili bir şekilde tedavi edebilir. Yapacağınız şey sadece düzenli olarak zencefil çayı içmek. Afiyet olsun.

Nane

Nane, basit ama etkili. Ucuz ve hızlıca bulunabilir. Nanenin antienflamatuar ve antiseptik özellikleri sindirim sürecine yardımcı olacaktır. Nane yağı şişkinlik, mide rahatsızlığı ve bağırsak hareketi sorunları da dahil olmak üzere IBS semptomlarını hafifletebilen mentol adı verilen bir bileşik içerir. Bu esansiyel yağ, temizleyici ve arındırıcı olarak etki eder. Sindirim sisteminizdeki kaslarda rahatlatıcı bir etki göstererek sindirimi geliştirir ve hazımsızlığı azaltır.

İster yemeklerinizin üzerine nane serpiştirerek, ister tazesini çiğneyerek isterseniz de bir bardak suyun içine 1-2 damla nane yağı katarak günde bir veya iki kez içebilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurt sindirim sağlığını iyileştiren faydalı bakteri deposudur. Sindirim sürecinde önemli bir rol oynar, hazımsızlık, ishal ve kabızlık gibi problemleri azaltır. Yoğurt alırken şekersiz ve canlı kültür ev yapımı olmasına özen gösterin. Bu sayede ince barsakta yaşayan bakteri faunasını dengede tutarak sindirimi geliştirebilirsiniz.

Tatlı Patates

Tatlı patatesi yerel pazarlarda ve marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu ürünü kabukları ile birlikte tüketmek önemlidir.

Tatlı patates, sindirim sitemi için gerekli olan lifin yanı sıra B6 ve C vitamini ve manganez içerir.

Tatlı patates peptik ülser, duodenum ülseri ve bazı diğer ciddi ve iltihaplı bağırsak problemlerini tedavi edebilir.

Temelinde nişasta olduğu için sindirimi kolaydır. Bir diğer önemli özelliği ise içerdiği siyanidin, peonidinler ve diğer renkli fitobesinlerden dolayı sindirim kanalından geçtikçe beraberinde ağır metaller ve oksijen radikallerinin uzaklaştırılmasını sağlayarak sizde yapacağı birçok sağlık risklerini de azaltır.

Avokado

Avokadodaki lif ve tekli doymamış yağlar sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Sağlıklı bir sindirim sisteminin yanı sıra pankreas, karaciğer ve safra kesesinin uygun şekilde çalışması için önemlidir.

Ayrıca avokado beta-karotenin A vitaminine dönüşmesine yardımcı olur. Bu muhteşem dönüşüm sindirim sitemi boyunca sağlıklı bir mukozal astar anlamına gelir. Sulu özelliği sayesinde de kilo verilmesine katkıda bulunabilir.

Yulaf

Yulaf kaliteli lif demektir. Her türlü lifli gıda gibi yulaf da kabızlığı giderir ve bağırsak düzenini korumaya yardımcı olur.

Yulaf, mide ekşimesi başta olmak üzere çeşitli sindirim sistemi hastalıklarını önleyebilir. Bileşiminde yer alan selenyum, tiamin, fosfor, bakır, E vitamini ve çinko da vücudunuzun bakımı ve genel anlamda iyi kalması açısından önemlidir.

Balık Yağı

Balık yağı, morina karaciğer yağı olarak bilinir. Morina karaciğeri omega-3 yağ asitleri ve yağda çözünen A ve D vitaminlerini bulundurur. Antienflamatuar özellikleri sayesinde sağlıklı bağışıklık sistemi ve sindirim sağlığına yardımcı olur.

Ayrıca sindirim sisteminde gelişmeye meyilli olan iltihaplı hastalıklar konusunda da oldukça başarılıdır. Faydalı olması açısından günde bir çay kaşığından az miktarda morina karaciğeri yağı tüketmek yeterlidir.

Günde bir elma ile kabızlığa etkili çözüm

Elma ve bağırsak birbirini tamamlayan müthiş ikilidir. Şayet bağırsak hareketleri ile ilgili sorun yaşayanlar için mükemmel bir seçimdir. Lif kaynağı olan elmayı mutlaka kabukları ile birlikte tüketmeye çalışın. Kabızlığı hafifletir ve yapısındaki A ve C vitaminleri, mineraller, potasyum ve fosfor da kabızlık sorunlarını azaltır. Pektin bakımından zengin olduğu için de sizin kendinizi daha tok hissetmenizi sağlayabilir ve kilo vermenize katkı sağlayabilir.

Muzu gözardı etmeyiniz

Muz da elma gibi mükemmel bir lif kaynağıdır ve bağırsak hareketlerinin düzgün işleyişinde anahtar rol oynar. İshal durumunda kaybedilen elektrolitler ve potasyumu telafi eder, yerine koyar ve vücut elektrolitinin normal dengesine ulaşmasını sağlar. Bu bakımdan ishal kişilerin muz tüketmeleri şiddetle önerilir.

Muz sadece bu kadar da değil, aynı zamanda toksinleri emerek sindirim sürecine yardımcı olur. Muza özel proteinler sindirim sistemi dokusunun onarılmasına ve korunmasına yardımcı olur ve vücudun birincil enerji kaynağı olan karbonhidratların sindirimini yavaşlatır.

Pancar

Pancar pazarlarda rahatlıkla bulunabilen bir gıdadır. Pancar kökleri betain açısından zengin olup, sindirim sisteminde bakteri ve mayaları kontrol altına almak, gıda intoleranslarını önlemek ve şişkinliği azaltmak için mide asiditesini artırmaya yardımcı olur.

Lif, potasyum ve magnezyum bakımından zengin olması da kabızlık ve mide ağrıları gibi sorunları önlemeyi sağlar. İstifade etmek için çiğ veya meyve suyu biçiminde pancar yiyebilirsiniz.

Rezene

Genelde gıdalara lezzet katmak için kullanılan rezene, iyi bir lif içeriğine sahiptir ve bu sayede kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve sindirim sisteminizde düzenliliğini artırır.

Rezene ayrıca sindirim sisteminizdeki düz kasları rahatlatan bir antispazmodik ajan içerir. Bu hareketlilik ise şişkinlik ve kramp gibi olumsuz sindirim semptomlarını azaltabilir.

Chia tohumu

Chia tohumları tüketildikten sonra midenizde jelatin benzeri bir madde oluşturmasına neden olan mükemmel bir lif kaynağıdır. Adeta prebiyotik gibi çalışır ve bağırsaklarınızda sağlıklı bakterilerin gelişimini destekleyerek sindirimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunurlar. Ayrıca kaliteli lif içeriği de bağırsak düzenini sağlar ve sağlıklı dışkılamaya imkan tanır.

Papaya

Tatlı tropikal meyve papain denen bir sindirim enzimi içerir. Bu enzim protein liflerinin parçalamasına yardımcı olur. Düzenli tüketim size istediğiniz sonuçları almanıza yardımcı olacaktır.

Papain ayrıca kabızlık ve şişkinlik gibi irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını da hafifletebilir. Gastrointestinal kapasitesi nedeniyle sindirim takviyelerinde ana enzim kaynağı olarak yaygın olarak kullanılır.

Koyu Yeşil Sebzeler

Yeşil sebzeler mükemmel çözünmez lif kaynağından dolayı kusursuz bir diyetin olmazsa olmazlarından olmalıdır. Yapısındaki lif dışkıya eklenir ve sindirim sistemi hızını iyileştirir ve olası problemlerin önüne geçer.

Yeşil sebzeler aynı zamanda gastrointestinal sistemdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olabilecek ölçüde iyi bir magnezyum kaynağıdır. Menünüze ıspanak, pazı, brüksel lahanası, brokoli ve diğer yapraklı yeşillikleri ekleyerek şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.

Kemik suyu

Kemik suyu, otçul hayvanların kemikleri ve bağ dokularını kaynatmak suretiyle yapılır. Kemik suyunda bol oranda jelatin, glutamin ve glisin amino asitleri sindirim sisteminde görev alan öz sıvıya bağlanabilir ve gıdaların daha kolay geçmesine yardımcı olabilir.

Glutamin aynı zamanda bağırsak duvarınızın işleyişini korur. Bu sayede inflamatuar bağırsak hastalıkları ve geçirgen bağırsak sendromu gibi hastalıkların önüne geçer.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu