Instagram takipçi satın al
Kültür - Sanat

Nevruz Nedir Neden Kutlanır?

Nevruz Nedir ve Neden Kutlanır? Gelin Daha Yakından İnceleyelim.

istanbul temizlik şirketi

Nevruz Nedir?

Nevruz, 3000 yıldan beri var olan Dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel bir bahar bayramıdır. 2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya’nın bazı kesimleri tarafından kutlanan bu İran kökenli şenliği Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.

Nevruz Bayramı Bir Mezhebe Veya Dine Mensup Mudur?

Bu bayram bir dini veya mezhebi olmayan, doğuşu islamiyetten çok öncelere giden bir bayramdır. Herhangi bir kesime, dine veya mezhebe ait olmasa da farklı bölgelerde anlamı farklılaşmıştır.

Nevruz’un Farklı Coğrafyalarda Kutlanma Ve Anılma Şekilleri Nasıldır?

 

Kürtlerde Nevruz Nedir ? Ne Anlama Gelir?

Nevruz Bayramı’nın Fars mitolojisindeki Kawa efsanesinin Kürt versiyonuna göre, Kürt ve İran Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Kürt Yazar Musa Anter’e göre Kürtler ilk başta Nevruz kutlamalarını 31 Ağustos’ta yaparken Arap Takviminin kabul edilmesinden sonra Mart ayında kutlamaya başlamışlardır. Günümüzde 21,22 ve 23 Mart’ta kutlarlar. Açık alanlarda bir araya gelirler. Kadınlar en süslü kıyafetlerini giyer ve ışıltılı örtülerle başlarını örterler. Büyük bir ateş yakar ve dans ederek ya da üstünden atlayarak şenlik yaparlar.

 

Türklerde Nevruz Ne Anlama Gelir?

 Türk coğrafyasında da ortak bayram olan ve baharı müjdeleyen nevruz Mart ayının 21’inde olmak üzere her yıl kutlanır. Selçuklu ve Osmanlı’da da milli bayram olarak görülürdü. Nevruziye adı verilen şiirlerle ve şenliklerle, ziyafetlerle kutlanırdı. Osmanlı döneminde 21 Mart’ta yani bu bayramın kutlandığı günde Nevruziye adlı macunlar yapılırdı. Hatta günümüzde 21 Mart’ta Manisa’da Mesir Macunu şenlikleri adı altında kutlanır. Dünyada her çeşit farklı kesimler tarafından kutlanan bu bayramda en sık görülen kutlama tarzı büyük bir ateş yakıp üstünden atlamaktır.

Anadolu ve Orta Asya Türk halkları bu bayramı Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlar. Bu bayram Türkler için Göktürklerin Ergenekon’dan dağı eriterek çıkmaları sonucunda doğanının uyanışı ve baharın gelişi olarak anılır. Balkanlar’dan Doğu Türkistan’a kadar neredeyse tüm Türk Kavimleri tarafından Milattan Önce 8.yüzyıldan beri her yıl Mart ayının 21’inde kutlanır.

Nevruzda Ateş Yakmanın Türk Kültüründe ki Anlamı Nedir?

Eski Türkler, Nevruz kavramını ateş ve güneş olarak görür ve ateşin karanlıktan uzaklaşmaya, kötülüklerden arınmaya ve hastalıklardan korunmaya yaradığını düşünürdü. Bu nedenle saygıda bulunmak ve kültüre uyum sağlayarak eşlik edebilmek için ateş yakıp karanlığı uzaklaştırmak üzere yanık bırakılarak üstünden atlarlardı.

 

İran’da Nevruz Kutlamaları Nasıl yapılır?

İran’da kutlanan bu bayram güneş takvimine göre ilk ay olan Farvardin’in ilk günüdür ve onlar için en önemli bayramdır. Bu kutlamalarda Nevruz’un habercisi olarak görülen Hacı Firuz tıpkı Noel Baba gibi bu tarihler arasında çocuklara hediyeler dağıtır. İran’da bu günlerde tam beş günlük resmi tatil ilan edilir.

 

Kırım Tatarları İçin Nevruz (Navrez) Nedir? Nasıl Kutlanır?

 Kırım Tatarları Nevruz’a Navrez derler. O gün erkenden kalkarak bir dal keserler ve bu dala bahar çiçekleri asarlar. Çiçek astıkları bu dallarla Nevruz Türküsü söyleyerek kapı kapı dolaşırlar. Dolaşan çocuklara ev sahipleri yumurta ve şeker gibi yiyecekler verirken aynı zamanda verdikleri mendilleri de dala bağlarlar. Bu eski gelenek şu anda Sovyet rejiminin baskılarından dolayı milli bayram olarak kutlanmamakta ve bilinmemektedir.

 

Daha fazla Kültür ve Sanat makaleleri için lütfen TIKLAYINIZ.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu