Instagram takipçi satın al
Sağlık

Selülit Nedir? Selülit Neden Olur? Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?

istanbul temizlik şirketi

Selülit genel olarak kadınları ilgilendiren bir sağlık sorunu gibi gözükse de erkeklerde de selülit problemleri meydana gelmektedir. Fakat bu kadınlarda gözükme oranına bakıldığında çok daha azdır. Peki, selülit nedir? selülit neden olur? ve selülit tedavisi nasıl yapılır? bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.

Selülit Nedir?

Selülit, deri altında yağ birikimi oluşması ve bu yağların bacak, kol ve kalça gibi bölgelerde toplanması bölgesel bir dolaşım bozukluğunun bir göstergesidir. Çoğu insan Selülit ile obezite hastalığının aynı olduğunu düşünür fakat bu iki hastalık bir birinden farklıdır.

Selülit oluşumu 3 şeyden etkilenir bunlar; yaşam tarzı, hormonal yapı ve genetik yapıdır. Sadece kilolu insanlarda selülit oluşumu meydana gelmez. Kilosu normal olan hatta normalin altından olan insanlarda bile Selülit oluşumu meydana geldiği gözlemlenmiştir. Yani her an selülit oluşuma riski ile karşı karşıya gelebilirsiniz.Selülit oluşumu kadınlara göre erkeklerde daha az görülür. Çünkü erkeklerdeki östrojen seviyesi azdır. Tabi kadınlarda östrojen seviyesi yüksek olduğu için yağ birikimi ve selülit oluşumu daha da artıyor. Peki, selülit neden olur?

Selülit Neden Olur?

Öncelikle selülitin türleri nelerdir? bunları bir inceleyelim.

  • Cildi sıksanız bile görünmeyen selülitler
  • Ayakta ve yatakta belli olmayan ama cildi sıktığınızda ortaya çıkan selülitler
  • Yataktayken belli olan ama ayaktayken belli olmayan selülitler
  • Hem ayakta ve hem de yatarken belli olan selülitler

Evet, selülitin başlıca türlerini inceledik. Şimdi selülit neden olur? bunu detaylı bir şekilde inceleyelim.

Genetik Kaynaklı Selülit: Şayet anneniz selülit sorunu yaşıyorsa, sizde selülit problemi yaşıyor olabilirsiniz. Selülit sorununu genellikle kadınların kalçalarında görülür. Eğer annenizde kalça ve bacaklar bedene göre orantısız ise selülit sorunu yaşıyor olabilir. Yani kalçalar büyük, belden yukarısı normal ise orantısız bir görünüm meydana gelecektir. Tabi annenizin yaşadığı selülit problemini genetik olarak sizde yaşayabilirsiniz. Yani zayıf olsanız da selülit problemini yaşamanız an meselesidir. Bu durumu etkileyen genlerle bağlantılı birçok faktör bulunuyor. Bu faktörlere örnek olarak deri altı yağ oluşumu, vücut yapısı, kan dolaşımı bozukluğu ve metabolizma hızı gibi etkenleri örnek verebiliriz.

Hormonsal Kaynaklı Selülit: Uzmanlar, hormonların da selülit oluşumu üzerinde büyük etkisi olduğunu söylüyor. Etki eden hormonlar; östrojen, tiroit, noradrenalin, prolaktin ve insülindir. Fakat genel olarak selülit oluşumu östrojenin yükselmesiyle meydana gelmektedir. Çünkü östrojen vücutta yağ oluşumunu tetiklemektedir.

Yağlardan Kaynaklı Selülit: Selülit oluşumuna neden olan durumlardan biride vücuttaki fazla yağların bulunmasıdır. Çünkü bu yağlar vücutta depolanarak dokulara sızıyor. Böylece dokularda birikiyor ve gözle görülür hale geliyor. Tabi bu durumdan kurtulmanız için düzenli egzersiz yapmanız gerekir. Düzenli olarak ağırlık çalışması yapmakta bu yağlardan kurtulmanızı sağlar. Fakat egzersizleri kafanıza göre ayarlamayın. Bu konuda spor uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Onlar size uygun olan egzersiz programını ayarlayacaktır. Eğer kilo verememe gibi sorununuz varsa, Neden Kilo Veremiyorum? İşte Kilo Verememe Nedenleri! adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Yanlış Beslenmelerden Kaynaklı Selülit: Selülit neden olur? sorusunun cevabı yanlış diyet veya beslenme bozukluğu olabilir. Eğer bir uzmana danışmadan diyet yapıyorsanız selülit sorununu yaşamanız muhtemeldir. Çünkü birden kilo alıp, birden kilo vermek, selülit oluşumunu tetikler. Ayrıca Beslenmenizde karbonhidratlı gıdalar, işlenmiş gıdalar, şeker, tuz ve yağlı yiyecekler bulundurmak selülit oluşumuna neden olur. Beslenmenizde kesinlikle lifli yiyeceklere ağırlık verin. Beslenme listenizde mutlaka sebze ve meyve bulundurun. Ayrıca bol bol su tüketin.

Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?

selulit-kadin-bacak

Selülit tedavisi için kullanılan en yaygın tedaviler; doğal tedavi yöntemi, diyet ve egzersiz programlarıdır. Burada size uygun diyet programları ve egzersizler de selülit tedavisi konusunda etkili sonuçlar verir. Ayrıca alkol, sigara ve stres gibi durumlardan da uzak durunuz. Ayrıca ilaç kullanımınıza da dikkat etmeniz de fayda var. En önemlisi hormonsal ilaçlara dikkat ediniz. Bu önerileri yerine getirerek selülit oluşumunu bir nevi azaltmış olacaksınız.

Selülit Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

  • Lenf drenaj
  • Mezoterapi
  • Pasif jimnastik
  • Vakum tedavisi
  • Lazer lipoliz
  • Soğuk lipoliz
  • AWT
  • Liposuction Yöntemleri
  • Selülit tedavisi için yapılan masajlar
  • Lazer ile bölgesel zayıflama tedavileri

Selülit Tedavisi için Etkili Yöntemler Var mı?

Selülit tedavisi için bu yöntem veya şu yöntem etkilidir diyemeyiz. Çünkü her tedavinin kendine özgü bir etkisi vardır. Bu sebeple selülit oluşumuna veya büyüklüğüne göre uygun tedaviler yapılmalıdır. Mesela vücudunuzda yoğun bir selülit oluşumu varsa ve bu problem için mezoterapi işlemini uyguluyorsanız, bu yöntem selülit tedavisi için yetersiz kalabilir. Yani bu demek oluyor ki mezoterapi işlemi, selülit tedavisi için uygun bir tedavi şekli değildir. Fakat yoğun bir selülit oluşumu için liposuction yöntemi uygulansa, selülit tedavisi için etkili sonuç alabilirsiniz. Tabi bu konuda en etkili yöntemi doktorunuz belirtmelidir.

Selülit Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

selulit-tedavisi-portakal

Bu konuda uzman olan kişiler selülit tedavisi için iki haftalık antibiyotik tedavisi uyguluyor. Tabi bu ilacın etkisini gün içinde gösterebilirsiniz ama sağlıklı sonuç almak için doktorunuz tarafından yazılan tüm ilaçları kullanmanız gerekir. Tabi antibiyotik dışında bu ilaçların arasında ağrı kesicilerde eklenebilir. Sizin için yazılan bu ilaçları kullanırken selülit probleminin azalıp azalmadığını sürekli kontrol etmelisiniz. İlaçlar etkisini birkaç gün içerisinde gösterebilir. Tabi selülit problemi ortadan kalkana kadar dinlenmeniz gerekmektedir. Fakat aldığınız bu antibiyotiklerin etkisini birkaç gün içinde göremezseniz veya ateşiniz yükselirse hemen bir doktora başvurunuz.

Selülit tedavisi için uyguladığınız antibiyotiklerin etkisi, 7 veya 10 içerisinde görülmektedir. Tabi bazen duruma göre bu tedavi daha uzun da sürebilir. Tabi doktorunuz bazı durumlarda hastanede tedavi olmanızı isteyebilir. Peki, bu durumlar nelerdir?

  • Ağızdan alınan antibiyotikler selülit tedavisi için işe yaramaması
  • Kan basıncınızın yüksek olması
  • Ateşinizin tüksek olması

İlaç tedavisinde ilk olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. Eğer ilaç tedavisine karar verilirse bu tedavinin bir doktor tarafından yapılması daha sağlıklı olur. Fakat selülit tedavisi için en iyi ve en uygun tedavi yöntemi doğal tedavi yöntemleridir.

Evde Selülit Tedavisi

selulit-tedavisi

Bayanlarda selülit sorunu, dengesiz beslenme ve hareketsizlik gibi durumlarda da görülebilir. Tabi selülit sadece kilolu bayanlarda değil, zayıf bayanlarda da bulunur. Kadınlarda selülit sorunu genellikle basen, kalça, üst bacak ve göbek kısmında görülür. Şimdi sizlere selülit neden olur? ve oluşmasına sebebiyet veren faktörler nelerdir? bunları bir inceleyelim.

Selülit Neden Olur? Oluşmasına Sebebiyet Veren Faktörler Nelerdir?

Selülit probleminin en büyük nedenlerinden biri dengesiz beslenmedir. Selülit, şekerli besinler, alkol, asitli içecekler ve yağlı yemekler tüketen kişilerde sık sık görülmektedir. Ayrıca hamur ve tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi de vücutta selülit oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bunun yanında az su içmek, hareketsiz kalmak ve doğum kontrol hapları kullanımı da selülite neden olur.

Evde Selülit Tedavisi İçin 3 Pratik Yöntem

Zeytinyağı İle Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı aynı zamanda masaj yağı olarak da bilinir. Zeytinyağının en büyük faydası vücuttaki kan akışını hızlandırmasıdır. Vücudunuza uygulayacağınız zeytinyağı kürü ile hücreleriniz hem canlanacak hem de selülit sorununu ortadan kaldıracaksınız. Hadi öyleyse zeytinyağı ile selülit tedavisi nasıl yapılır? bir göz atalım.

5 yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba boşaltın. Ardından içerisine susam yağı, badem yağı ve biberiye yağı gibi bitkisel yağlardan birini tercih edip içerisine 1 tatlı kaşığı ekleyerek karıştırınız. Ardından bu karışımı selülit sorunu olan bölgeye sürerek 20 dakika masaj yapınız. Bu kürü günde 1 defa olmak şartıyla her gün uyguladığınız takdirde selülit probleminden kurtulabilirsiniz.

Aspirin ile Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aspirin kürü, deri altında biriken yağların yakılmasında etkili bir yöntemdir. Yapmanız gereken ilk şey 15 adet aspirini bir kap içerisinde ezerek toz haline getirmenizdir. Ardından bu kabın içine birer tatlı kaşığı adaçayı yağı ve melisa yağı ekleyiniz. Sonrasında içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip iyice karıştırınız. Ardından bu karışımı selülit sorunu olan bölgeye sürerek 20 dakika masaj yapınız. Bu karımın vücudunuza nüfuz etmesi için 30 dk bekleyiniz. Ardından ılık su ile yıkayınız. Bu karışım sizi hem romatizmadan hem de deri altında birikmiş yağlardan kurtaracaktır.

Sirke kürü ile Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınların selülit tedavisi için sıklıkla kullandığı yöntemlerden biride elma sirkesi kürüdür. Yapılışı şöyle; bir kabın içerisine 4 yemek kaşığı elma sikesi, 1,5 yemek kaşığı limon yağı, 1,5 yemek kaşığı biberiye, 1,5 yemek kaşığı badem yağı ekleyerek iyice karıştırınız. Ardından selülit problemi olan bölgeye sürerek 10 dakika masaj yapınız. Ardından bir streç film ile güzelce sarınız ve 45 dakika bekleyiniz. Sonrasında streç filmi açıp o bölgeyi ilk sıcak suyla ardından soğuk suyla durulayınız. Sıcak ve soğuk suyla yıkamamız o bölgedeki kan dolaşımını hızlandırır. Bu karışım ile bölgedeki yağların yakılması hız kazanacaktır.

Evet, Selülit Nedir? Selülit Neden Olur? ve Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır? adlı yazımızın sonuna geldik faydası olması dileğiyle hoşça kalın…

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu