Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Pankreasın yeterli insülin üretememesi ya da insülini etkili şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan şeker hastalığı ömür boyu süren bir hastalıktır. Kronik bir rahatsızlık olan şeker hastalığı belirtileri aniden ortaya çıkmaktadır. Tehlikeli olan bu hastalığın belirtileri çabuk teşhis edilmektedir. Şeker hastalığına dair belirtiler genellikle yaşlanma belirtisi olarak görüldüğü için pek önemsenmez. Hastalığın komplikasyonlarının ortaya çıkması ile şeker hastalığı kesin fark edilir. Peki şeker hastalığının en sık görülen belirtileri nelerdir?

Genel belirtiler şunlardır;

Şeker hastalığı belirtileri arasında en sık görülenleri bu türdendir. Yüksek kan şekeri değeri hastada bu belirtilerin görülmesine neden olmaktadır. Belirtilerin derecesi arttıkça hastanın şikayetleri de artmakta ve yapılan testlerle şeker hastalığı teşhisi konmaktadır.

Tip 1 Şeker Hastalığı Belirtileri

Tip 1 diyabet özellikle çocuklarda ve gençlerde görülmektedir. Belirtiler çocuklarda kısa sürede kendini göstermektedir. Kilo kaybı dışındaki diğer belirtiler tip 2 diyabet hastalarında da görülebilmektedir.

Ülkemizdeki şeker hastalarının yaklaşık %10’unda görülen Tip 1 diyabet belirtileri şunlardır;

Tip 2 Şeker Hastalığı Belirtileri

Tip 2 diyabet daha yavaş ilerleyen ve bu nedenle de tespiti zor olan türdür. Belirtiler şeker hastalığının başlangıcından birkaç yıl sonra hastalığa dair komplikasyonlar ile ortaya çıkar. Tip 1 diyabete göre daha sık görülen tip 2 diyabet şeker hastalarının yaklaşık %90’lık kısmını oluşturur.

Tip 2 şeker hastalığı belirtileri şunlardır;

Şeker hastalığına dair belirtiler ortaya çıktığında mutlaka Açlık Kan Şekeri ölçümü yaptırılarak hastalığın ilerlememesi adına önlem alınmalıdır.

Exit mobile version