Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

istanbul temizlik şirketi

Sedef hastalığı (psoriasis) oldukça yaygın ve henüz kesin tedavisi olmayan bir cilt hastalığıdır. Deride yama şeklinde, sedef rengi kabuklanmalara ve kaşıntıya neden olur. Sedef hastalığı kronik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve belirtiler bir dönem dinse de, çeşitli tetikleyicilere bağlı olarak zaman zaman yeniden alevlenir.

Pek çok sedef hastasının hastalığın iyilik dönemini uzatmak için başvurduğu reçeteler arasında, sedef hastalığına iyi gelen bitkiler de yer alır.

En çok dirseklerde, dizlerde, bel ve vücudun saçlı bölgelerinde ortaya çıktığı görülür. Sedef hastalığının stres ve genetik yatkınlık benzeri birkaç faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülür. Sedef hastalığı tedavisinde çeşitli kremlerden başlayarak hap, iğne ve ışık tedavisi gibi onlarca farklı yöntemden söz edilebilir.

Öte yandan pek çok cilt doktorunun şikayeti, hastaların kendi kendilerine bilinçsizce denedikleri bitkisel reçetelerle ciltlerinde daha büyük tahribata yol açmalarıdır. Dolayısıyla ilk önce bir cilt doktoruna muayene olmak önemlidir. Sedef hastalığı sabır gerektiren ve tedavinin etkisinin göstermesinin uzun sürebildiği bir rahatsızlıktır. Üstelik her sedef hastası için aynı ilaç veya aynı reçete işe yarayacaktır diyemeyiz. Dilerseniz alternatif tedavilerle ilgili olarak, durumunuzu takip eden doktorunuza da danışabilirsiniz.

Sedef hastalığına iyi geldiği belirtilen bazı bitkiler

Sedef hastalığına iyi geldiği belirtilen bazı bitkilere bir göz atalım.

Aloe Vera

Kaktüsle akraba olan aloe bitkisinden elde edilen jelimsi öz günde 3 kereye kadar cilde uygulanabilir. Bazı araştırmalar, yara iyileştirici özelliği bulunan aloenin kızarıklığı ve pul pul dökülmeleri azalttığını göstermiştir. % 0.5 oranında aloe içeren kremler tavsiye edilebilir. Ağızdan alınan aloe tabletlerinin ise sedef hastalarına bir faydası olduğu görülmemiştir ve tehlikeli de olabilir.

Elma Sirkesi

Daha eskilerde bir dezenfektan olarak kullanılan elma sirkesi sedef hastalığından kaynaklanan kaşıntı şikayetini dindirmek üzere tavsiye edilir. Organik elma sirkesini haftada birkaç kez saçlı deriye sürebilirsiniz. Yanma şikayetini azaltmak için elma sirkesini sulandırmak mümkün. Bazı sedef hastaları sirkeyi biraz beklettikten sonra kafalarını duruladıklarını böylece tahrişi engellediklerini belirtrler. Ancak kafa derinizde çatlama veya kanama varsa, sirke önerisini hiç denememeniz tavsiye edilir. Sirke açık yaralar olan cildi tahriş eder ve yakar. Elma sirkesi sizin için işe yarıyorsa, birkaç hafta içerisinde sonuç almanız beklenir.

Kapsaisin

Kapsaisin acı biberlerin içindeki bir maddedir ve aslında biberin acı olmasına neden olan maddedir. Kapsaisin piyasadaki pek çok kremin içinde ağrı kesici, iltihap giderici, kızarıklık ve pullanma önleyici olarak halihazırda kullanılmaktadır. Cayenne biberi ve zeytinyağı ile yapılacak bir karışım kaşıntı ve ağrıyı anlık olarak dindirebilir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı Avustralya’ya özgü bir bitki olmakla beraber faydalarından dolayı dünyanın pek çok bölgesinde adı bilinir. Antiseptik özellikleri nedeniyle cilt için en çok önerilen bitkisel yağlardan biri çay ağacı yağıdır. Alerji benzeri yan etkileri olabildiğinden dikkatli kullanılması gerekir. Çay ağacı yağı içeren bitkisel şampuanlar bazı sedef hastalarında belirtileri hafifletebilir.

Zerdeçal

Güçlü antioksidan ve iltihap giderici özelliklerinden dolayı zerdeçalı hemen her sağlık sorunu için önerilen bitkisel reçetelerde görmeye alışığız. Tablet şeklinde ya da yemeklerinize katarak kullanabileceğiniz zerdeçal sedef hastalığı belirtilerini dindirebilir. Ancak herhangi bir bitkisel destek ürünü kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.

Zeytin Yağı

Zeytin yağını sedefli bölgelere uygulayarak cildinizi nemli tutmanız, kuruluğu ve kaşıntıyı azaltacaktır. Bu süreçte iyileşmeyi hızlandıran, cildi besleyen öğeler de bölgede hapsolacaktır. İnatçı kabuklanmalardan kurtulmak için zeytin yağı ile kafa derinize masaj yapabilirsiniz.

Deve Dikeni

Deve dikeni bitkisinin sedef hastalarında karaciğere destek olarak ve bağışıklık sistemini düzenleyerek ciltte ekstra deri hücresi oluşumunu yani pullanmayı önlediği yönünde görüşler vardır. Doktorunuza danıştıktan sonra eğer kullandığınız diğer bir ilaç veya başka bir kronik rahatsızlığınız yoksa, deve dikenini tablet şeklinde alabilirsiniz.

Sedef Hastalığı İçin Önerilen Doğal Çözümler

  • Cildin kurumasını önlemek için bulunduğunuz ortamın nemli olmasına özen gösterin.
  • Cilt için kullandığınız bakım ürünlerinde parfüm ve boya olmamasına dikkat edin.
  • Yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten olabildiğince uzak durun.
  • Yaban mersini türü küçük taneli meyveler, yemişler, soya ve çikolata sedef hastalığı için önerilen yiyecekler arasındadır.
  • Çok sıcak değil, ılık suyla duş alın. Banyodan sonra mutlaka nemlendirici kullanın.
  • Abartmamak kaydıyla biraz güneş banyosu sedef yaralarına iyi gelebilir.
  • Yemeklerinizde bolca iltihap giderici özellikte olan biberiye, acı biber ve zerdeçalı kullanabilirsiniz.
  • Esmer pirinç, kara buğday, darı, kinoa gibi glutensiz besin kaynaklarına yönelin.
  • Haftada 3 kez Omega-3 içeren balık yağı kaynağı ürünlerin beslenmenizde sıkça yer almasına çalışın. Somon balığı, ton balığı, sardalye, alabalık, uskumru, çiroz Omega-3 içeren balıklardır.

Önlemler ve Uyarılar: Sedef hastalığının farklı türleri vardır ve buradaki öneriler daha çok hafif şiddetteki, plak tipi sedef hastalığı için verilmiştir. İlaç kullananlar veya herhangi bir bağışıklık sistemi veya şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanlar doktora danışmadan bitkisel destek ürünlerine yönelmemelidir. Sedef hastalığında ilk önce bir cilt doktoruna muayene olmanız ve doktorunuzla alternatif tedavi yöntemlerini tartışmanız gerekir. Aksi halde cildinizde dönüşü olmayan şekilde yara izlerine ya da tahrişe neden olacak hatalar yapabilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu