Instagram takipçi satın al
Teknoloji

Sanal Sunucu Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri

istanbul temizlik şirketi

Sanal sunucu, fiziksel bir web sunucusunun bölümlere ayrılarak sanki farklı farklı sunucularmış gibi her birinin birbirinden bağımsız bir şekilde çalıştığı sunucu türüdür. Bu sunucu kiralık sunucu gibi çalışmaya olanak sağlamaktadır. Sözü edilen sunucu çeşidinde bir adet IP’ye birçok domain atanabilmekte ve hepsi birbirinden bağımsız çalışmaktadır. Sanal sunucular çalışma prensibine göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi VPS (Virtual Private Server) diğeri ise VDS (Virtual Dedicated Server) olarak adlandırılmaktadır. Şimdi bu sanal sunucu çeşitlerinin farklarını ve ne işe yaradıklarını ortaya koyarak sizlere yardımcı olmaya çalışalım.

VPS Nedir? Özellikleri

VPS Nedir? Özellikleri

VPS yani Virtual Private Server (Sanal Kişisel Sunucu) fiziksel yani ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesinden elde edilen sunucu tipidir. VPS sanallaştırma sisteminde ana sunucu tüm sanal sunucuları yönetir. Yani daha açık bir dille anlatmak gerekirse VPS’lerin hepsi ana sunucunun işletim sistemini kullanmaktadır. Sözü edilen sanallaştırma şeklinde ram ve işlemci sadece yazılımsal olarak bölündüğünden dolayı saldırı ya da yazılımsal sorunlardan bütün VPS’ler etkilenmektedir. Tüm VPS’ler birbirinden bağımsız olmasına rağmen bir ana sunucunun parçası olduğu için herhangi bir VPS’nin kullanmadığı RAM miktarı diğer bir VPS’ye aktarılabilmektedir.

VDS Nedir? Özellikleri

VDS Nedir? Özellikleri

VDS yani Virtual Dedicated Server (Sanal Adanmış Sunucu) ana sunucunun donanımsal olarak bölünmesinden elde edilen sunucu tipidir. VDS sanallaştırma sisteminde ana sunucunun her bölümü birbirinden bağımsız ayrı birer parçacık halindedir. Yani VDS’ler ana sunucunun tamamen birbirinden bağımsız ufak parçalarıdır. Üstelik her bir VDS farklı işletim sistemine sahip olduğu gibi kaynak kullanımları da farklıdır. Bu nedenle bir VDS’ye aktarılan işlemci ve RAM diğerleri tarafından kullanılamayacağı için ayrı bölmeler birbirini etkilemez, saldırı ya da sorun olması durumunda bir VDS diğerini kesinlikle etkilememektedir.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu