Instagram takipçi satın al
Sağlık

Güneş Kremi Nedir Güneş Kremi Kullanmanız İçin Sebepler

Güneş Kremi Nedir? Ne İşe Yarar? Gelin Beraber İnceleyelim

istanbul temizlik şirketi

Güneş Işınları Nedir? Neden Vardır?

Güneş ışınları atmosferden süzülerek dünyamıza gelmese ve dünyamızı ısıtmasaydı bitkiler fotosentez yapamaz, zamanla okyanus ve denizler buz tutar, soğuk ve susuzluk dünyamızı sarar ve biz insanlar da dahil olmak üzere bitki, hayvan her canlı donarak ölür ve dünyada yaşam olamazdı.

 

Güneş Işınlarının Yararları Nelerdir?

Yaz geliyor ve birçoğumuz güneşin altında uzanıp bronzlaşma hayalleri kuruyoruz. Evet, güneş canlıların yaşamı için çok önemli bir yere sahip ve uzmanların tavsiye ettiği zamanlarda güneş ışığına ( ultraviyole ışın) maruz kalmak D vitamininin sentezlenmesini sağladığı için sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Oluşabilecek egzama, akne ve kepeklenme gibi sorunların giderilmesinde yardımcı olarak cilt direncini arttırır. D vitamini sayesinde diş ve kemiklerimiz için gerekli olan kalsiyumun emilmesini sağlar. D vitamini olmazsa vücuttaki kalsiyum emilemez. Bu nedenle 10-15 dakikalık kol ve bacak iç kısımlarının güneş ışınlarıyla temas ettirilmesi gerekir.

 

Güneşin Işınlarının Zararları Nelerdir?

Güneş her ne kadar cildimize, kemik ve diş sağlığımıza iyi gelse de ultraviyole ışınlara ( UVA ve UVB) sahip olan güneş deri katmanlarını geçerek ciltteki kollajenin azalmasına, hücre hasarına, ciltte kırışıklığa, deri bozukluğuna hatta kansere neden olabilirken enfeksiyonlara karşı da savunma sisteminizi zayıflatabilir. Yazın yüzünde çilleri çıkan insanlara şaşmamalı çünkü güneş ışınları melanin pigmenti birikimine sebep olarak çil oluşumuna da sebebiyet verir.

 

Güneş Işınları Ne Zaman Faydalı Ne Zaman Zararlı?

Uzmanlar yaz ve ilkbahar aylarında güneş ışınlarına haftada en az 3 kez ve 5-15 dakika arasında çıkmamız gerektiğini söylüyor. Ancak yazın güneş ışınlarının dünyamıza en dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınmanız gerektiğini de vurguluyorlar. En sağlıklı güneş ışını teması için en az 20 dakika önce koruyucu sürerek 15.00-16.00 saatlerinden sonrayı öneriyorlar.

 

Güneş Kremi Nedir? Neden kullanılır?

Güneş kremi, güneşin zararlı ışınlarından ( UVA ve UVB) korunmak için cildimize uyguladığımız, güneşin yaydığı ultraviyole radyasyonun bir kısmını emerek veya yansıtarak, cilt kanserini önlerken aynı zamanda cildimizi koruyan bir üründür. Güneş kremi seçerken hem UVB hem UVA ışınlarından koruyan, bloke eden kremi seçmeliyiz. Güneşe çıkmadan en az yirmi dakika önce sürülmesi gerekir. Güneş ışınlarıyla temas edecek vücudun her yerine sürülmelidir. Dışarıda kalma sürenize bağlı olarak en az iki ila üç saatte bir yenilenmelidir. Eğer iç ortamdaysak SPF (Sun Protection Factor) ‘si 15 olan bir güneş kremi sürmemiz yeterli olacaktır.

 

Güneş Kremi Faydaları Nelerdir?

  • Zararlı ışınlardan ( UVA ve UVB) korur.
  • Cilt kırışıklıklarını önler.
  • Cilt leke oluşumunu engeller.
  • Güneş ışınları yüzünden ciltte oluşabilecek yanık, şişlik, kızarma, soyulma gibi problemlerin önüne geçer ve cilt yanıklarını önler.
  • Kollajen, keratin ve elastin gibicilt proteinlerini güneşten koruyarak cilde elastikiyet kazandırır.
  • Hava kirliliğinden korur.
  • Cilt kanseri riskini azaltır.
  • Melanin pigmentinin birikmesini engelleyerek cilt tonunda oluşabilecek eşitsizliklerin önüne geçer.
  • Güneşe maruz kalındığında oluşabilecek solgun cilt rengini azaltarak cilde aydınlık bir görünüm verir.
  • Cildinizde nemin üzerinde bariyer oluşturarak cildinize nem kazandırır ve sağlıklı bir görünüm oluşturur.

 

Güneş Kreminin Zararları Var Mıdır?

Güneş kreminin cilde zararlı olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi olmasa da sürmediğimiz takdirde oluşabilecek zararlarla boy ölçüşemediği için bu konuda pekte sorun teşkil etmiyor.

Güneş yoluyla vücudumuzun sentezlediği D vitamininin azalmasına neden olduğu ortada ancak uzmanların önerdiği gibi saat 16.00’dan sonra güneş kremi sürmeden 20-30 dakikalık açık havaya çıkarak yapılacak bir güneşlenme vücudumuzdaki D vitamini eksikliğini giderecek ve zararı da ortadan kalkmış olacaktır.

Daha fazla sağlık makalesi okumak için lütfen TIKLAYINIZ.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu