Instagram takipçi satın al
TarihListeler

Şamanizm’den Günümüze Kadar Gelen Türk Gelenek ve Görenekleri

Türklerin İslamdan önceki inancı olan Şamanizm ve Tengrizm inançlarından günümüze kadar uzanan gelenek ve göreneklerimizi sizin için sıraladık.

istanbul temizlik şirketi

Türklerin islamiyete geçmesinin üstünden yüzlerce yıl geçmiş olsa da, hala Orta Asya Türkleri’nin pek çok adet ve geleneği anadoluda yaşamaktadır. Şuan sahip olduğumuz kültürümüzün ve geleneklerimizin bir çoğu o dönemde orta asyada kabul gören Şamanizm ve Tengrizm (Gök tanrı) inançlarına dayanmaktadır.

Şamanizm ve Tengrizm

İşte Şamanizm ve Tengrizm inançlarından günümüze kadar uzanan gelenek ve göreneklerimiz;

Kurşun Dökmek

Şamanlar bu ritüele ‘Kut Dökme’ anlamında olan ‘Kut Kuyma’ ismini vermişlerdir. Bu ritüel ile kişinin kötü ruhlardan ve çevresinde bulunan insanların negatif enerjilerinden kurtulduğu düşünülürdü.

Gidenin arkasından su dökmek

Şamanizm inancında yaygın olarak uygulanan gidenin arkasından su dökme ritüeli, giden kişinin yolculuğunun su gibi akıcı olmasını sağladığına inanılır.

Olmamasını istediğiniz bir şey konuşunca üç kere tahtaya vurmak

Olmasını yada başınıza gelmesini istemediğiniz bir şey konuştuğunuz zaman ”Şeytan kulağına kurşun” deyip üç defa tahtaya vurmak, günümüze kadar ulaşmış bir şaman geleneğidir.

Nazar boncuğu takmak

Şaman inancında bazı kişilerin bakışları ile karşısındaki kişiye negatif enerji göndererek zarar verdiği düşünülür, bu kişilerin bakışlarının etkisini azaltmak için nazar boncuğu takılırdı.

Desenli kilim ve giysiler

Orta asya türklerinin kıyafetlerinde genellikle yırtıcı hayvan desenleri bulunurdu. Kıyafetlerde ve çadırlarda bulunan yırtıcı hayvan desenlerinin yırtıcı hayvanları kendilerinden uzak tuttuğuna inanırlardı.

Ölen kişinin üzerine bıçak koymak

Şamanizm’de demir çok yararlı bir maden olduğu için kutsal sayılırdı. Bu kutsal madeni ölen kişinin üzerine koyarak ölünün bedenini kötü ruhlardan koruduklarına inanırlardı.

Ölen kişilerin ardından yemek ve helva yapmak

Ölen kişilerin ardından yemek ve helva yapma geleneği orta Asya Türklerinin ‘Yuğ’ geleneğinin günümüze kadar ulaşması ile uygulanan bir gelenektir. Orta Asya Türkleri ölen yakınlarının ardından yaptıkları ‘Yuğ’ töreninde, cenazeye gelenlere herkesin sevdiği yemeklerinden hazırlayarak ikram ederlerdi.

Ağaçlara bez parçaları bağlayarak dilek tutmak

Şamanlar diledikleri bir şeyin olması için hemen her obada bulunan kutsal ağaçlarına bezler bağlayarak gök tanrıya dualar ederlerdi. Bu gelenekte günümüzde bazı yerlerde hala uygulanmaktadır.

Pompei Nasıl Yok Oldu? Pompei Tarihi Hakkında Bilgiler içeriğimizde ilginizi çekebilir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu