Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Guatr Nedeni ve Tedavisi Nedir?

Guatr hastalığı ile ilgili birçok doğru ve yanlış bilgi paylaşılmaktadır. Guatr hastalığının pek çok nedeni olabilir, bu nedenler aşağıda yazmaktadır.

istanbul temizlik şirketi

Guatr nedir?

Guatr, tiroid bezlerinin çok yüksek hızda anormal olarak büyümesi sonucu oluşan bir tiroid bezi hastalığıdır. Guatr’ın oluşmasının en büyük nedeni iyot alımının azaltılması veya kesilmesidir. Tiroid bezleri sürekli olarak tiroid hormonu salgılamak zorundadır, beyinden bu konuda sürekli emir alırlar, fakat iyot eksikliğinde tiroid bezleri yeteri kadar tiroid hormonu üretemez ve sürekli olarak büyümeye başlar. Tüm bunlara ek olarak, sadece iyot eksikliği değil, iyot fazlalığı da bu tip bir rahatsızlığa yol açmaktadır.

Guatr Neden Olur?

Guatr hastalığı ile ilgili birçok doğru ve yanlış bilgi paylaşılmaktadır. Guatr hastalığının pek çok nedeni olabilir, bu nedenler aşağıda yazmaktadır.

  • Düşük iyot tüketimi veya iyot alımının durması guatr rahatsızlığına neden olabilir.
  • Yüksek iyot tüketimi de guatr rahatsızlığına neden olabilir.
  • Hashimoto tiroidi de ciddi anlamda guatr rahatsızlığına neden olabilir, bu tip bir rahatsızlık durumunda, tirodi bezleri tahrip edildiği için yeteri kadar tiroid bezi üretilemez ve bu da guatr rahatsızlığına neden olur.
  • Bazı gebeliklerde, HCG hormonunun salınımı nedeniyle tiroid bezleri büyüyebilir ve bu da guatr hastalığına neden olur, guatr hastalığının tedavi edilmemesi uzun vadede kansere yol açabilmektedir.

Guatr Hastalığı Belirtileri

Guatr Hastalığı Belirtileri

Guatr nedir diye soran pek çok ziyaretçimiz, bazı belirtiler yaşadığını ve bu belirtilerin guatr olup olmadıklarını sormaktadırlar. Guatr olup olmadığınızı en iyi bir doktor muayenesi ile öğrenebilirsiniz. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı sizde var ise, mutlaka bir doktora randevu alınız.

  • Boyun Şişliği
  • Yutma güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı da şişen tiroid bezlerinin yani guatr hastalığının alametlerindendir.
  • Bazı hastalar, bu hastalık konusunda hiçbir belirti yaşamayabilirler.
  • Düzenli olarak kilo alımı, sürekli uyku hali ve kuru cilt de en büyük guatr belirtilerinden biridir.
  • Bu süreçte, kabızlık ve halsizlik gibi belirtiler de yaşanabilmektedir.
  • Saç dökülmesi de guatr belirtilerinden biridir.
  • İshal, çarpıntı, baş ağrısı gibi belirtilerde guatr olduğunuz anlamına gelebilir.

Guatr En Sık Kimlerde Görülür?

Guatr rahatsızlığı her yaşta görülebiliyor olsa da genelde orta yaşın üstündeki insanlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Bazı enfeksiyonlar, düşük iyot tüketimi ve radyasyona maruz kalan kişiler daha sık guatr hastalığına yakalanma riski taşımaktadırlar. Ayrıca tüm bunlara ek olarak, menapoz ve sigara kullanımı da guatr hastalığına yakalanmada oldukça etkilidir.

Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır?

Guatr tedavisi oldukça çeşitli şekillerde uygulanabilmektedir, bu süreçte ilaç tedavisi ve buna ek olarak cerrahi tedavi uygulanabilir, radyoaktif iyot tedavisi de bu konuda oldukça etkin ve bilinen tedavi yöntemlerindendir. Cerrahi tedavi uygulandığında genelde iyot bezinin bir kısmı veya tamamı alınabilmektedir. Ayrıca guatr hastalığında cerrahi tedavi alan bünyelerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

  • Ameliyat sonrasında oluşan ses kısıklığı
  • Ses tellerinin hasar görmesi
  • Kalsiyum Eksikliği

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu