Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Romatoid Artrite İyi Gelen 16 Doğal Yol, Mutlaka Okuyun!

istanbul temizlik şirketi

Romatoid Artrite Ne İyi Gelir, Romatoid Artrit Nasıl Geçer? Romatoid Artri İçin Doğal Yöntemler

Romatoid artrit, eklemlerin çevresini etkileyen kronik iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Bu hastalık genellikle 20 ile 40 yaş arası kişilerde daha sık görülür. Özellikle bu hastalık halsizlik ve yorgunluk belirtisi ile kendini belli eder.

Romatoid artrit, iltihaplı romatizmal hastalıkların arasında en sık görülen romatizma çeşididir. Bu hastalık eklemlerde kalıcı hasara yol açabilir, bu nedenle erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.

Romatoid artrit sadece eklemlerde görülmekle kalmaz, kalp üzerini ve akciğer zarını tutabilir, ciltte nodüllere yol açabilir, damarlarda iltihaplanma yapabilir ve modüler bir akciğer hastalığına da sebep olabilir.

Romatoid Artrite İyi Gelen 16 Doğal Yol, Mutlaka Okuyun!

Romatoid artrit belirtileri nelerdir?

Romatoid artrit hastalığı ilk önce vücudunuzdaki küçük eklemlerde belirti göstererek ortaya çıkar. Özellikle el parmaklarını ve ayak parmaklarının ayağa bağlanan eklem kısımlarında görülebilir.

Hastalık ilerledikçe belirtiler bileklere, dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, kalçalara ve omuzlara yayılır.

Romatoid artrit bunlara ek olarak aşağıdaki şekillerde de belirti vermesi muhtemeldir:

  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Eklemlerde şişlik ve ağrı
  • Eklemlerde sertlik (genellikle sabah ya da hareketsizlikten tutukluk)

Romatoid artrit nedenleri nelerdir?

Romatoid artrit hastalığının neden oluştuğu ya da kesin nedeni bilinmemektedir. Bu hastalık bağışıklık sisteminizin zayıflamasına bağlı olarak eklemlerinizi çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Ortaya çıkan iltihaplanma eklemlerinizi çevreleyen zarların koyulaşmasına ve bu da eklem içindeki kıkırdak ve kemiğin erimesine neden olabilir.

Ayrıca romatoid artrit eklemi tutan tendonları ve bağları zayıflatır. Bu tendonlar ve bağlar zayıfladıkça yavaş yavaş eklemlerin şekli bozulmaya başlar.

Romatoid artritin diğer nedenleri ise genetik faktör, sigara ve çevresel faktörlerdir.

Çevresel faktörler vücudunuzu virüs veya bakterilere karşı daha duyarsız hale getirebilir.

Romatoid artrit nedenleri nelerdir?

Kimler romatoid artrit riski taşıyor?

Romatoid artrit aşağıdaki faktörler nedeni ile oluşma riski artabilir:

Cinsiyet

Kadınlarda romatoid artrit oluşma riski erkeklere göre daha fazladır.

Yaş

Romatoid artrit her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 40 ve 60’lı yaşlar arasında başlar.

Genetik faktör

Ailedeki bir üye romatoid artrit hastalığına yakalanmış ise, hastalık riski kişi de oluşması daha yüksektir.

Sigara kullanımı

Sigara içmek, özellikle hastalığın ilerlemesini hızlandırır. Ayrıca genetik bir yatkınlığa sahip olanlar da gelişme riski daha da fazladır. Sigara kullanımı bu hastalığı daha da şiddetlendirebilir.

Çevresel faktörler

Belirsiz ve iyi anlaşılmamış olsa da asbest veya silika gibi bazı mağduriyetler romatoid artrit riskini artırabilir.

Obezite

Aşırı kilolu ya da obez olan kişiler, özellikle 55 yaşında ya da daha genç olan kadınlarda görülme riski daha fazladır.

Romatoid artrit nelere yol açabilir? Komplikasyonları nelerdir?

Osteoporoz

Romatoid artrit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kemikleri zayıflatır, kırılmaya daha yatkın bir hale getirerek osteoporoz riskini artırabilir.

Romatoid nodüller

Romatoid nodüller en yaygın olarak dirsek gibi basınç noktalarının etrafında oluşur. Bu nodüller akciğerler de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.

Ağızda ve gözde kuruluk

Romatoid artriti olan kişilerin gözlerinde ve ağzında nem miktarını azaltan sjögren sendromu olasılığı daha yüksektir.

Enfeksiyon

Romatoid artrit ve bu hastalık için kullanılan ilaçların birçoğu bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve vücutta enfeksiyon oluşumuna yol açabilir.

Anormal vücut endeksi

Yağsız vücut kitlesi olan kişiler ile karşılaştırıldığında, yağ oranı yüksek olan kişilerde romatoid artrit sıklıkla görülmesi daha yüksektir.

Karpal tünel sendromu

Romatoid artrit bilekleri etkilediğinde iltihaplanma el ve parmakların çoğundaki sinirleri sıkıştırarak karpal tünel sendromu hastalığına yol açabilir.

Kalp sorunları

Romatoid artrit hastalığı sertleşmiş, tıkalı arterleri ve kalbi saran kesenin iltihaplanma riskini arttırabilir.

Akciğer hastalığı

Romatoid artrit hastalığına yakalanan kişilerde nefes darlığına yol açan enflamasyon ve akciğer dokularında skarlaşma riski daha fazladır.

Lenfoma

Romatoid artrit lenf sisteminde gelişen kan kanseri olarak adlandırılan lenfoma riskini artırır.

Romatoid artritin tedavi etmenin doğal yolları

Romatoid artritin tedavi etmenin doğal yolları

1- Masaj

Romatoid artritin neden olduğu ağrıyı ve sert kaslarınızı rahatlatmak için düzenli masaj yapmak oldukça etkilidir. Masaj, romatoid artrit belirtilerine bağlı olarak rahatsızlığı hafifletmek için gerekli olan kan dolaşımını da hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Küçük bir kasede ısıttığınız zeytinyağını lavanta yağı ile karıştırın ve bu karışımı hafif bir basınçla romatoid artritten dolayı etkilenen bölgelerinize masaj yaparak uygulayınız.

Diğer yandan, bir bardak hardal yağının içerisine 10 gram kafur karıştırın ve karışımın içerisindeki kafur eriyene kadar ısıtınız. Karışım yaptığınız yağın soğumasını bekledikten sonra hafif basınç uygulayarak etkilenen bölgelerinize masaj yapınız.

Masaj terapisini her gün birkaç dakika boyunca günde iki üç kez tekrarlayınız.

2- Çuha çiçeği yağı

Çuha çiçeği yağı, sabah sertliğini ve ağrıyı etkili bir şekilde gidermeye yardımcı olabilecek muhteşem bir bitkisel yağdır. Bu bitkisel yağ gama linoleik asit özelliğine sahip olduğu için romatoid artritin neden olduğu belirtilerin yoğunluğunu hafifletmeye olanak sağlar.

Her gün düzenli olarak 540 miligram çuha çiçeği yağını romatoid artritten dolayı etkilenen bölgelerin üzerine sürünüz.

Dikkat!

Çuha çiçeği yağının dozunu uzman doktora danışarak uygulayınız. Çünkü bu yağ bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

3- Epsom tuzu

Epsom tuzu, romatoid artrit nedeniyle ağrı ve şişliği yatıştırmaya yardımcı olabilecek son derece etkili doğal ilaçlardan biridir. Epsom tuzu magnezyum kaynağı olduğundan dolayı vücudunuzun pH seviyesini etkili bir şekilde düzenlemeye yardımcı olabilir. Epsom tuzu önemli bir magnezyum kaynağıdır ve bu da eklemlerinizdeki romatoid artritin neden olduğu sertliği ve ağrıyı azaltmaya olanak sağlamasının yanı sıra, kemiklerinize bol miktarda mineral desteği sağlar.

Küvetinize sıcak suyu doldurun ve içerisine iki bardak epsom tuzu ekledikten sonra yaklaşık yarım saat boyunca içerisinde bekleyiniz. Etkili sonuçlar elde etmek istiyorsanız bu uygulamayı haftada 3 kez tekrarlayınız.

4- Zencefil

Zencefil, romatoid artrit hastalığı yaşayan kişilerde kullanıldığında oldukça etkilidir. Ayrıca zencefil gingerol adlı bileşiği içermesinin yanı sıra, doğal antiinflamatuar özelliğine de sahip güçlü bir ajandır. Bu özelliklerinden dolayı zencefil, romatoid artrit nedeniyle oluşan şişlik ve ağrıyı etkili bir şekilde iyileştirmeye yardımcı olur.

Günlük yemeklerinize zencefil ekleyebilir veya her gün iki üç bardak zencefil çayı içebilirsiniz.

Diğer yandan, düzenli olarak her gün taze zencefil dilimlerini çiğneyebilirsiniz.

Bir başka seçenek ise, romatoid artrit hastalığından dolayı etkilenen bölgelere zencefil yağı sürdükten sonra bölgeyi sıcak tutmak için 5-10 dakika boyunca güneş ışığına maruz bırakınız. Bu uygulamayı düzenli olarak tekrarladığınızda belirtilerin etkili bir şekilde ortadan kalktığını fark edeceksiniz.

5- Sarımsak

Güçlü antiinflamatuar özelliği sayesinde sarımsak, romatoid artrit ile başa çıkmak için tavsiye edilen mükemmel bir besindir. Sarımsak şişkinliği ve ağrıyı etkili bir şekilde iyileştirmesine yardımcı olan proinflamatuar maddelerin üretimini engeller.

Ayrıca sarımsak bağışıklık sistemini destekler ve eklem hasarına yol açabilecek serbest radikallerin oluşumunu da engelleyebilir.

Romatoid artrit hastalığını yaşayan kişiler pişmiş sarımsak tüketmekten ziyade taze ve çiğ sarımsak tüketmeleri daha etkili olacaktır.

Diğer yandan, doktorunuza danışarak sarımsak kapsülleri alabilirsiniz veya her gün 1-2 diş sarımsak yutabilirsiniz.

6- Elma sirkesi ve Romatoid Artrit

Elma sirkesi, romatoid artritin neden olduğu çeşitli belirtileri rahatlatmak için oldukça yararlı bir besindir. Fosfor, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineral bakımından zengin olan elma sirkesi, romatoid artrit ağrısını etkili bir şekilde iyileştirmeye olanak sağlar.

Vücudunuzdaki romatoid artrit hastalığından dolayı etkilenen bölgelere elma sirkesi sürün ve daha sonra ısıtılmış hint yağı ile masaj yapınız. Son olarak bölgeyi pamuklu bez ile örtünüz.

Romatoid artrit belirtilerini etkili bir şekilde iyileştirmek için bu uygulamayı yatmadan önce her gün tekrarlayınız.

Diğer yandan, yarım bardak ılık suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal ve bir çorba kaşığı elma sirkesi karıştırın ve bu karışımı her gün günde bir kez tüketiniz.

7- Zerdeçal

Romatoid artrit belirtileri ile mücadele etmek için zerdeçal göz ardı edilmemelidir. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre zerdeçalın içerdiği aktif içerik, nonsteroidal- antiinflamatuar ilaçlardan daha etkili olabilen anti artritik ve anti inflamatuar özelliğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Ayrıca zerdeçal romatoid artrite neden olan sitokinleri ve enzimleri bloke ederek eklem romatizması riskini azaltmaya da olanak sağlayabilir.

Düzenli bir şekilde yemeklerinize zerdeçal tozu ekleyerek tüketiniz.

Diğer yandan, günde 3 kez 500-1000 miligram zerdeçal kapsüllerini doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

Alternatif olarak, 1 litre kaynamış suyun içerisine bir yemek kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynattıktan sonra günde bir veya iki kez bu karışımı içiniz.

Not!

Yüksek dozda zerdeçal tüketmeyin, çünkü yüksek dozda tüketilen zerdeçal mide rahatsızlığına yol açar ve kan inceltici olarak da görev yapabilir.

Romatoid artritin tedavi etmenin doğal yolları

8- Balık yağı

Yapılan birçok araştırmaya göre balık yağı, romatoid artrit nedeniyle eklem sertliğini ve ağrısını azaltmaya olanak sağlayabileceği kanıtlanmıştır. Balık yağı antiinflamatuvar yeteneğine sahiptir ve aynı zamanda ağrının giderilmesine yardımcı olan omega 3 yağ asitleri, DHA ve EPA içerir. Buna ek olarak balık yağı, romatoid artrit hastalığının neden olduğu kalp hastalığını da önlemeye olanak sağlar.

Günlük diyetinize somon ve ton balığı gibi soğuk su balıklarını ekleyerek tüketiniz.

Diğer yandan, günde 2 kez 2,6 gram balık yağı alınız.

Dikkat!

Balık yağı bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden dolayı takviyeleri almadan önce doktorunuza danışınız.

9- Sıcak ve soğuk kompres

Sıcak ve soğuk kompres romatoid artritin neden olduğu belirtileri azaltmanın harika bir yoludur.

Soğuk kompres ağrıyı dindirir, romatoid artritin neden olduğu eklem şişmesi gibi belirtileri rahatlatır.

Sıcak kompres kasları gevşeterek ağrının hafifletilmesine olanak sağlar.

Birkaç tane buz küpünü ince bir havluya sarın ve etkilenen bölgenin üzerine koyunuz. Sıcak kompresi etkilenen bölgelerin üzerinde 1 dakika bekledikten sonra ardından sıcak su torbasını tekrardan etkilenen bölgeye yerleştirin. Yaklaşık 3 dakika beklettikten sonra tekrar soğuk kompresi uygulayın ve bu uygulamayı 15-20 dakika boyunca günde iki üç kez tekrarlayınız.

Diğer bir seçenek ise, sıcak ve soğuk kompresi tek başına da etkilenen bölgelere uygulayabilirsiniz.

10- Egzersiz

Düzenli yapılan egzersiz romatoid artrit belirtileri ile savaşmak ve rahatlatmak için en iyi yöntemler arasındadır. Egzersiz vücudunuzda oluşan yorgunluğu giderir, hareket aralığın artırır ve kasları güçlendirir. Ayrıca egzersiz, osteoporozun gelişme riskini azaltmanın yanı sıra, romatoid artrit yaşayan kişileri etkileyen depresyona karşı da profesyonelce bir görev yapar.

Aerobik ve kardiyo egzersizleri haftada 3-4 kez en az yarım saat süreyle tekrarlayınız.

Diğer yandan, güçlendirme egzersizlerini haftada iki üç kez uygulayabilirsiniz.

Bir başka egzersiz çeşidi ise, hareket aralığı olan egzersizizdir. Her gün en az yarım saat süreyle bu egzersizi uygulamanız romatoid artrit belirtilerini etkili bir şekilde iyileştirecektir.

Bu egzersiz çeşitleri hakkında hiçbir bilgiye sahip değilseniz en yakın spor salonlarına gidip uzmandan yardım isteyebilirsiniz.

11- Bol su içiniz

Vücudunuzun %75’i sudan oluştuğu için romatoid artriti önlemenin en önemli yolu bol su içmektir. Romatoid artrit eklemlerinize kıkırdağa darbe vurur gibi zedeler. Bunun sonucunda ise osteoartrit ortaya çıkar. Tüm bunları engellemek için gün boyunca en az bir buçuk litre su içiniz.

Kahve, çay veya meyve suyu gibi içecekler diüretik işlevi görür. Bu nedenle bu içecekler vücudunuzu hidratize etmeden hızlı bir şekilde atılmasına neden olur.

12- Kalsiyum alımını artırın

Romatoid artrit hastalığını önlemek için günlük diyetinize dikkat etmeniz gerekir. Diyetinize süt, peynir ve yoğurt gibi gıdaları bol miktarda ekleyip tüketiniz. Laktoz içeren ürünleri sevmiyorsanız, kalsiyum açısından zengin besinleri de diyetinize ekleyebilirsiniz. Lahana, bamya, barbun fasulye, yer fıstığı, badem ve balık gibi besinler kalsiyum açısından zengin olduğu için diyetinize ekleyip bol miktarda tüketiniz.

13- Vitamin alımınızı artırınız

C ve D vitamini vücudunuzdaki eklemlerin sağlıklı kalmasını destekler. D vitamini romatoid artritin saldırısını engeller ve kemiklerinizdeki kalsiyum miktarının artmasına yardımcı olur.

Karaciğer yağı, balık, somon, istiridye, ton balığı, portakal suyu, süt, yoğurt, yumurta, mantar, sığır eti gibi D vitamini açısından zengin olan besinleri bol miktarda tüketiniz.

Diğer yandan, doktorunuza danışarak C ve D vitamini takviyesi de alabilirsiniz.

14- Sigara ve alkolü bırakınız

Sigara kullanımı kemik sağlığını ve kemik yapısını zayıflatır. Yapılan araştırmalara göre sigarayı bırakan kişilerde romatoid artrit belirtilerinde iyileşme olduğu ve yaşadıkları acıların durmasının yanı sıra, eklemlerdeki sorunlarında azaldığı kanıtlanmıştır.

Alkol vücudunuzun vitamin emilimini ve kemik yapısını zayıflatır. Bu nedenle alkol tüketimi romatoid artrite yakalanma riskinizi hızlandırır. Ayrıca alkol hepatit B ve C ye sahip olan kişilerde karaciğere zarar verir.

15- Zeytinyağı tüketin

Bol miktarda meyve, sebze, baharat, tam tahıl ve sızma zeytinyağı tüketen kişilerde romatoid artrit hastalığına yakalanma oranı daha düşüktür.

Mısır yağı, ayçiçek yağı ve aspir yağı gibi bitkisel yağlardan ziyade saf zeytinyağı tüketmek genel sağlığınızı korur, vücudunuzdaki iltihaplanmadan kurtulmanızı sağlar ve sağlığınızın daha iyi olmasına yardımcı olur.

16- Romatoid Artrit için Bir Çözüm de Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan

Kiraz sapı, mısır püskülü ve ısırgan otu güçlü diüretik özelliğe sahip olduğu için romatoid artrit hastalığından dolayı oluşan ağrı ve iltihaplanmayı gidermeye olanak sağlar.

Aşağıdaki kürleri düzenli olarak uyguladığınızda romatoid artrit ağrılarınızdan kurtulacaksınız.

1. Kür:

25-30 tane kurutulmuş kiraz sapını 1,5 bardak suda 2-3 dakika kaynattıktan sonra üzerine 5-6 gram kurutulmuş ısırgan ilave edip 3-4 dakika daha kaynattıktan sonra ılımaya bırakınız. Hazırladığınız kürü ilk bir hafta boyunca sabah ve akşam yemeklerden önce içiniz. İkinci hafta bu kürü günde bir kez tüketiniz.

Kiraz sapını temin edemiyorsanız mısır püskülünü de aynı şekilde hazırlayıp tüketebilirsiniz.

2. Kür

Kurutulmuş kiraz sapı ve ısırgan otunu birinci kürdeki tarife uygun bir şekilde hazırlayıp sabah bir bardak içiniz. Akşam yatmadan önce bir bardak karabaş otu çayını tüketiniz. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde bir ay boyunca tekrarlayınız.

3. Kür

Doğal sarı gül yapraklarından 12-13 tane temin ederek 1 bardak suda 4 dakika boyunca kısık ateşte kaynatınız. Hazırladığınız kürü düzenli olarak içtiğinizde romatoid artrit hastalığı belirtilerinden hızlı bir şekilde rahatladığınızı fark edeceksiniz.

4. Kür

Bir su bardağı suyun içerisine bir tatlı kaşığı ebegümeci otunu koyup 2-3 dakika kaynattıktan sonra bu çayı tüketiniz.

5. Kür

1,5 bardak beyaz dut kurusunu 1,5 bardak suda 7-8 dakika boyunca kaynatınız. Hazırladığınız dut çayını ağrı ve iltihaplarınızdan rahatlamak için öğlenden önce ve öğlenden sonra olmak üzere günde iki kez için düzenli bir şekilde tüketiniz.

İlginizi çekebilir;

Mide Gribi Belirtileri ve 18 Doğal Çözüm

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir? 11 Sağlıklı Besin ve Mükemmel Kür Tarifi

Kurdeşen Hastalığı ve Bitkisel Tedavisi

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu