Renk Nedir? Renk Kaynakları Nelerdir?

RENK
Görme duyusu, gözlerimizdeki alıcıları uyaran ışığın sonucudur. Görülen renk, ışıkta bulunan dalga boylarının karışımına göre değişir.
görülebilen ışık, dalga boyu 390-740 U nanometre arasında değişen elektromanyetik radyasyondur. Insan gözünün retinasındaki alıcılar, ışığın toplam kuvvetini ve ışıktaki frekansların dengesini tespit eder. Bu alıcılar, beynin parlaklık ve renk olarak yorumladığı sinirsel bir etki üretirler. Örneğin, 575 nanometrelik ışık, yeşilimsi sarı hissi verir.

BEYAZ IŞIK

Güneşten ve elektrik lambalarından gelen ışığa beyaz ışık denir, çünkü renkli olarak gözükmez. Bir beyaz ışık ışını, bir prizmadan geçtiğinde, renkli ışık şeritleri gibi görünür. Bu şeritler, sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor olarak dizilerek bir tayf oluşturur. Bütün bu renkleri karıştırınca beyaz renk elde edilir.

RENKLERİ TANIMLAMAK

Renkler, üç niteliğe göre tanımlanırlar: Ton, doyma ve parlaklık. Ton, renkli ışıkta bulunan dalga boylarını gösterir. Doyma, bir rengin gücünü belirtir. Örneğin kırmızı, pembenin daha doymuş halidir. Üçüncü nitelik olan parlaklık ise elektromanyetik radyasyondaki enerjinin miktarıdır. Örneğin bu sayfaya düşen ışığın gücü artarsa, sayfanın üzerindeki tüm renklerin parlaklığı da yükselir.

RENK KAYNAKLARI

Birkaç ışık kaynağı, doğrudan renkli ışık üretir. Bazı yolları aydınlatan düşük basınçlı sodyum lambaları bunlara bir örnektir. Bir elektrik boşalması, lambadaki sodyum buharının turuncu renkte parlamasına neden olur. Güneş ışığı ve elektrik ışığı beyaz görünür, çünkü tüm görülebilir dalga boyu serisini hemen hemen eşit oranda taşırlar. Renkli ışık kaynaklarının çoğu, beyaz ışıktan belli bir dizi dalga boyu alarak işlev görür. Bir dur ışığı kırmızı yanar çünkü beyaz bir lambadan çıkan ışığın kırmızı dışındaki tüm dalga boylarını emecek bir filtresi vardır. Renkli cisimler beyaz ışıktan belli frekans dizinlerini emerek, diğerlerini yansıtırlar. Yansıtılan dalga boyları, cisimleri göründükleri renge büründürür. Örneğin bir kırmızı domates, kırmızı renk dışında beyaz ışıktaki tüm renkleri emer. Bazı domatesler kıpkırmızı, bazılarıysa kırmızı-turuncudur. Tondaki bu farklılıklar, her bir domates tarafından yansıtılan dalga boyu karışımlarındaki değişimden kaynaklanır. Beyaz bir kâğıt parçası, tüm dalga boylarını yansıtır. Siyah bir cisim, üstüne düşen ışığın tümünü emer.

Exit mobile version